KAJ NAM LETOS NAREKUJEJO TRENDI ZA BALKONE?

KAJ NAM LETOS NAREKUJEJO TRENDI ZA BALKONE?

1. maj 2019 #Vrtnarski nasveti Nasveti Ni komentarjev

Balkonska zasaditev

Barvna kombinacija je predvsem odvisna od ozadja, barve posod in seveda našega okusa. Zasaditev  nam bo še bolj ljuba, če bodo med cvetočimi lepoticami uporabne rastline, kot so: jagode, listnati česen, dišeči rožmarin, nežni timijan ali zlati origano.

Ob začetku sezone se sprašujemo, kaj kombinirati, kako posaditi, da bodo naše zasaditve kos spremenljivim vremenskim razmeram, a še vedno atraktivne in modne. Vrtnarjenje na balkonu in balkonske zasaditve so vsako leto bolj naravne. V modi so tradicionalne rastline, kot so: pelargonije, fuksije, begonije, okrasne koprive. Ponekod spodbujajo sajenje nageljnov, ki bodo modni  v kombinaciji s čipkastim mlečkom, pokončno gauro, rožmarinom ali asparagusom. Zasaditve morajo biti bolj enostavne za vzdrževanje in ravno prav bujne z dodatkom listnatih rastlin.

Domača solata

Vse te tradicionalne lepotice bodo še lepše ob dodatku drobno cvetočih cvetlic, kot sta: tradeskancija ali bakopa ali listnatih rastlin, kot so: zadnja leta priljubljeni sladki krompirji, pijavčnice, grenkuljice, raznobarvne in hvaležne deteljice in pisane trave. Zasaditev nam bo še bolj ljuba, če bodo vmes uporabne rastline, kot so: jagode, listnati česen, dišeči rožmarin, nežni timijan ali zlati origano. Obvezna vsebina letošnjih zasaditev pa so tudi rastline, ki privlačijo čebele in metulje, kot so: origano, bidens "Beedance", detelje, bazilika, timijan in origano.

Balkonska zasaditev

Barvna kombinacija je predvsem odvisna od ozadja, barve posod in seveda našega okusa. Najbolj IN barvna kombinacija je nežno rožnata in sinje modra. Seveda pa lahko kombiniramo različne odtenke prijateljsko toplih barv: od rumene, preko oranžne do svetlo rdeče. Tukaj bodo na sončni legi gotovo najboljše razne sorte: begonij, pelargonij ali surfinij v kombinaciji s temno listnimi rastlinami. Lahko bo naša zasaditev bolj izkušenjska pastelno zeleno-modra ali sveže zeleno-modra, ker bo poudarek na svetlo zelenih listnatih rastlinah in modro cvetočih zvončkih, lobeliji, feliciji, sivki, brahikomi.

Balkonska zasaditev

Izberimo bolj prostorna korita in posode v katere na dno položimo volneni filc, na njega pa petkomponentno zemljo Plantella Balkonia, razporedimo rastline in nasujemo do vrha ter ob rastlinah rahlo potisnemo.

Naslednje dognojevanje bo potrebno le čez 4 tedne po sajenju. Takrat bomo odvisno od tega ali je kombinacija cvetoča ali bolj zelena uporabili odlično gnojilo z dodanimi vitamini Plantella Cvet, da občutljive rastline zavarujemo pred škodljivci med rastline že ob sajenju postavimo v posodo eno do dve Bio Plantella Rumene lepljive ploščice.

Več nasvetov Gainih strokovnjakov najdete na spletni strani Klub Gaia.

KAJ NAM LETOS NAREKUJEJO TRENDI ZA BALKONE?