LEPILA

Če bi morali izglasovati eno nepogrešljivo opremo, brez katere je delo domačih mojstrov praktično nemogoče, bi se lepila zagotovo znašla na prvem mestu.    Katera lepila morajo biti na zalogi v domači delavnici   Na zavojčku vsakega lepila sta na...
Pokaži več

Če bi morali izglasovati eno nepogrešljivo opremo, brez katere je delo domačih mojstrov praktično nemogoče, bi se lepila zagotovo znašla na prvem mestu. 

 

Katera lepila morajo biti na zalogi v domači delavnici

 

Na zavojčku vsakega lepila sta navedena način njegove uporabe in primernost za lepljenje posameznih materialov. Med najbolj uporabljane vrste lepil sodijo:

 • Lepilo za plastiko, ki je posebej prilagojeno za posamezne vrste tega materiala,
 • lepilo za vinil oziroma ostale PVC talne obloge,
 • lepilo za parket in
 • lepilo za kovino, ki ga lahko uporabimo kot alternativo varjenju.

 

Med lepila za široko potrošnjo običajno uvrščamo tudi univerzalna lepila, ki se lahko uporabljajo za lepljenje lesa, umetnih mas, gume, usnja in kovin.

 

Univerzalno lepilo po ugodni ceni si zagotovimo takrat, ko namesto manjših izberemo večje pakiranje. Pomembno je samo to, da lepilo po uporabi primerno zapremo in tako preprečimo izsušitev lepilne mase.

 

Lepila za dom uporabljamo za hitra popravila. Posebnost sekundnih lepil, ki so ena najpogosteje uporabljanih lepil za dom, je, da ustvarijo hitro vez med posameznimi materiali kot so recimo les, kovina in plastika. Uporabimo jih recimo za popravilo nakita.

 

Med ljubitelji domačih projektov je izjemno priljubljeno tudi vroče lepljenje. Postopek poteka tako, da v prilagojeno pištolo za lepljenje vstavimo trd lepilni vložek, ki se segreje na primerno temperaturo in utekočini. Na tak način zlepimo cvetlične aranžmaje, ikebane in doma narejene božične okraske.

 

Pattex proizvajalca Henkel je zagotovo eno izmed najbolj prepoznanih lepil in pripomočkov za lepljenje iz te kategorije. V naši ponudbi se tako najdejo pištole za vroče lepljenje in lepilni vložki omenjene kakovostne blagovne znamke.

 

 

Industrijska lepila in njihova raba v delavnicah

 

Industrijska lepila se uporabljajo večinoma v proizvodnih procesih in montažah. Uporabljamo jih tudi za tesnjenje spojev in preprečevanje uhajanja tekočin ali plinov, povečanje strukturne trdnosti izdelkov ter toplotno ali zvočno izolacijo. Znan predstavnik industrijskih lepil, ki je izjemno priljubljen tako pri domačih kot profesionalnih mojstrih, je lepilo za les Mekol. Gre za lepilo na vodni osnovi, ki je narejeno brez topil in zato velja za okolju prijazno rešitev.

 

 

Lepila pri renovacijah

 

Pri polaganju parketa si pomagamo s prilagojenim lepilom za parket. Tovrstna lepila vedno enakomerno nanesemo na podlago, nanje položimo parket, nato pa počakamo nekaj ur oziroma dni, da se posuši in utrdi. Nato lahko po parketu prvič zakorakamo popolnoma brez skrbi.

 

 

Lepilo za vinil običajno odlikuje izjemna oprijemna moč, kar omogoča enostavno polaganje te in ostalih PVC talnih oblog.

 

Aktilne tesnilne mase (denimo proizvajalca Neostik) uporabljamo za tesnjenje stikov med stenami oziroma mavčnimi ploščami. Običajno izberemo lepila bele barve, ki jih lahko kasneje prebarvamo na želen odtenek z ustrezno barvo.

 

Polaganje tapet velja za eno izmed domačih opravil, ki zahteva še posebej mirne roke in izjemno mero natančnosti. Za lepljenje uporabljamo prilagojeno lepilo za tapete (primer takšnega je recimo Capadecor proizvajalca Caparol). Za nemoteno delovanje lepila je pomembna tudi dobra priprava podlage - ta mora biti čista in popolnoma suha, prav tako ne priporočamo polaganja na star omet.

 

Lepilo za plastiko

 

Zanimiv primer za lepljenje je plastika, ki je večkomponentni material, zato se tudi za lepljenje različnih vrst plastik uporabljajo različna lepila za plastiko. vključno s trdimi in mehkimi plastikami.

 

Nekatera lepila za plastiko so formulirana za posebne vrste plastike, kot so polikarbonat, PVC, polistiren, trde ali mehke plastike.  Pri izbiri pravega lepila za plastiko je zato še zlasti pomembno, da posvetite dovolj pozornosti vrsti plastike, ki jo želite zlepiti, saj nekatera lepila delujejo bolje na določenih vrstah plastike kot na drugih.

 

Ko kupujete lepilo za plastiko vam predlagamo, da se posvetujete z našim prodajnim osebjem, ki vam bo z veseljem odgovorilo na vsa vprašanja in vam pomagalo, da izberete res pravo vrsto lepila za vaš domači projekt.

Pokaži manj
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-24 od 70

Page
na stran
Nastavi padajočo smer
 1. Lepilni vložki Fix 52 1000g
  15,79 EUR / KOS
 2. LEPILO MONTAŽNO PATTEX EXPRES FIX 375G
  10,69 EUR / KOS
 3. LEPILO PATTEX EXPRESS 250G
  6,09 EUR / KOS
 4. Lepilo Pattex express 750g
  11,19 EUR / KOS
 5. Lepilo univerzalno Pattex 50g
  4,29 EUR / KOS
 6. Lepilo univerzalno Pattex 800ml
  19,89 EUR / KOS
 7. Lepilo za les Pattex Crocodile 225g
  5,49 EUR / KOS
 8. Lepilo za les Pattex Standard 250g
  6,09 EUR / KOS
 9. Lepilo za les Pattex Standard 750g
  12,39 EUR / KOS
 10. LEPILO ZA TAPETE METYLAN 125G
  6,79 EUR / KOS
 11. LEPILO ZA TAPETE METYLAN 200G
  11,19 EUR / KOS
 12. Mekol lepilo za les 1001, 1kg
  5,49 EUR / KOS
 13. Montažno lepilo Zwaluv W 310 ml
  4,39 EUR / KOS
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-24 od 70

Page
na stran
Nastavi padajočo smer