PUHALNIKI IN SESALNIKI ZA LISTJE

Jesen ima svojo čar ravno zaradi listja, ki se v drugi polovici koledarskega leta obarva v čudovite barve. Ampak kaj ko s hladnejšim vremenom in vetrovi listje odpade in se znajde na tleh vašega dvorišča, kjer ni najbolj zaželeno.   Puhalnik za lis...
Pokaži več

Jesen ima svojo čar ravno zaradi listja, ki se v drugi polovici koledarskega leta obarva v čudovite barve. Ampak kaj ko s hladnejšim vremenom in vetrovi listje odpade in se znajde na tleh vašega dvorišča, kjer ni najbolj zaželeno.

 

Puhalnik za listje in sesalec za listje omenjeno jesensko nadlogo učinkovito ukrotita in nam pomagata pri skrbi za naravi prijazno spravilo odpadnega listja glede na njihovo zdravstveno kartoteko. Odpadlo listje zdravih rastlin lahko namreč preselimo na kompost ali pa ga uporabimo kot zastirko. Listje bolnih rastlin po spravilu ne sodi ne v mešane niti v organske odpadke,  temveč v reciklažni center.

Puhalnik za listje

 

Puhalnik za listje (pogosto ga imenujemo tudi pihalnik listja) je vrtni stroj, ki se uporablja za razpihovanje odpadlega listja, trave in vejic. Je nepogrešljiv pripomoček za vzdrževanje dvorišč, čiščenje dovozov, pločnikov in trat.

 

Običajno so ročni in povsem enostavni za uporabo. Za močan izpih zraka poskrbi energija, ki puhalnik listja poganja. Največ puhalnikov je baterijskih (mednje uvrščamo denimo tudi akumulatorske pihalnik znamke Bosch), kar pomeni da omogočajo enostavno premikanje in doseganje najbolj oddaljenih delov vašega dvorišča.

 

Poznamo tudi električne modele, ki za delovanje potrebujejo stalni dotok električne energije. Njihova prednost je ta, da ne potrebujejo polnjenja. Žal pa niso primerni za delo na terenu, kot so gozdni robovi, obcestna območja ali težko dostopna mesta, kjer je pomembna mobilnost in neodvisnost od električne napeljave.

 

Puhalnik za listje lahko deluje tudi na gorivo. Bencinski puhalnik za listje je težji in glasnejši od svojih baterijskih sorodnikov. Uporabljamo ga za čiščenje velikih travnatih površin, dvorišč, parkirišč ali parkov, kjer je potrebna močnejša naprava, ki omogoča hitro premikanje listja in drugih odpadkov. Prav tako se dobro obnese pri čiščenju večjih količin mokrega ali zaležanega listja.

 

Sesalec za listje

 

Medtem ko pihalnik listja piha zrak in s tem premika listje ter druge lahke odpadke stran od območja, ki ga želite očistiti, sesalec za listje deluje ravno obratno – sesa in zbira listje ter druge odpadke v notranjo posodo ali vrečko.

 

Priporočamo vam, da sesalec izberete kadar odpadno listje ne morete enostavno preusmeriti na pravo lokacijo (torej na kompost ali na kup, ki ga boste odpeljali v reciklažo). Na tak način si boste prihranili pripogibanje in ročno grabljenje listja ter odvažanje s samokolnico.

 

Nekateri modeli vrtnih strojev združujejo obe tehnologiji, kar pomeni da jih lahko uporabljamo bodisi kot pihalnik listja ali pa sesalec za listje. Takšne so denimo določene naprave blagovne znamk Einhell in Verto.

Na kaj morate biti pozorni pri izbiri puhalnikov in sesalnikov listja

 

Če puhalnik ali sesalnik kupujete prvič, priporočamo, da preverite sledeče lastnosti:

 

 • Moč in zmogljivost: Preverite moč motorja in hitrost zračnega toka. Večja moč in zmogljivost omogočata bolj učinkovito delovanje, še posebej pri čiščenju večjih površin ali pri odstranjevanju mokrega listja.
 • Načini delovanja: Nekateri modeli puhalnikov in sesalnikov ponujajo različne načine delovanja, kot so na primer nastavitve hitrosti in funkcije sesanja ali pihanja. Preverite, ali naprava omogoča prilagodljivost glede na različne vrste dela.
 • Teža in ergonomija: Poskrbite, da je naprava dovolj lahka in ergonomska, da jo boste udobno uporabljali dlje časa brez prevelike utrujenosti ali nelagodja. Nekateri modeli imajo priložene celo pasove za naramno nošenje, ki porazdeli težo naprave in poskrbi za več udobja. Tovrstne naprave najdete denimo med modeli Graphite Energy+.
 • Velikost in prostor za shranjevanje: Preverite dimenzije naprave in prostor, ki ga potrebuje za shranjevanje. Če imate omejen prostor za shranjevanje, izberite kompakten model oziroma model, ki omogoča pričvrstitev na steno.
 • Način napajanja: Omenili smo že, da se puhalniki in sesalniki za listje lahko napajajo na akumulator, elektriko ali bencin. Po naših izkušnjah je najpogostejša izbira v Inposu akumulatorski tip naprave, razen v primeru pihanja in sesanja na večjih kvadraturah.
 • Dodatne funkcije: Najbolj tipična dodatna funkcija sesalcev za listje je drobilnik za zmanjšanje volumna zbranega listja. V naši ponudbi najdemo primerke takšnih naprav denimo med modeli proizvajalca Praktik Garden.

 

FAQ

 

 1. Ali je bolje kupiti električni ali bencinski puhalnik za listje?

 

Odgovor je povsem odvisen od vaših potreb. Električni in akumulatorski puhalniki so običajno lažji, tišji in okolju prijaznejši, medtem ko so bencinski puhalniki močnejši in primernejši za večja območja.

 

 1. Ali lahko puhalnik za listje uporabim tudi za sesanje?

 

Nekateri modeli puhalnikov za listje imajo funkcijo sesanja, vendar večina puhalnikov ni zasnovana za to.

 

 1. Kako lahko ohranim svoj puhalnik ali sesalnik za listje v dobrem stanju?

 

Redno čiščenje in vzdrževanje sta ključnega pomena. Po vsaki uporabi očistite filter, odstranite morebitne zamaške in pregledajte napravo za morebitne poškodbe. Filter zamenjajte, kadar je poškodovan oziroma ob začetku vsake sezone pihanja.

 

 1. Kako daleč lahko puhalnik piha listje?

 

 

Razdalja, do katere lahko puhalnik piha listje, je odvisna od moči motorja in oblike nastavka. Vendar pa večina puhalnikov doseže učinkovito razdaljo med 5 in 15 metrov.

 

 1. Ali je uporaba puhalnika ali sesalnika za listje glasna?

 

Stopnja hrupa je odvisna od moči motorja in modela naprave. Električni puhalniki so običajno tišji od bencinskih, vendar so kljub temu tudi med njihovo uporabo priporočljive zaščitne slušalke.

 

 

 

 

Pokaži manj
Prikaži kot Mreža Seznam

14 elementov

na stran
Nastavi padajočo smer
 1. Pihalnik listja aku. GP-LB 18/200 Li, solo brez baterije in polnilca Ei.
  99,90 EUR / KOS
  ali od 18.30 EUR / mesec
 2. Puhalnik listja AKU ALB 18 LI , Bosch
  172,99 EUR / KOS
  ali od 16.19 EUR / mesec
 3. Puhalnik za listje 1,3kw, bater.Li Ion18V - 52G506 VERTO
  115,90 EUR / KOS
  ali od 10.85 EUR / mesec
 4. Puhalnik za listje ALB 18Li Bosch - brez baterije in polnilnika
  84,99 EUR / KOS
  ali od 15.56 EUR / mesec
 5. Puhalnik za listje GE-UB 18/250 Li E-solo, brez baterije in polnilca Ei.
  69,90 EUR / KOS
  ali od 12.81 EUR / mesec
 6. Puhalnik, sesalnik in drobilnik listja 3v1- bencinski PG65280, Lik.
  184,99 EUR / KOS
  ali od 17.31 EUR / mesec
 7. Sesalnik in pihalnik listja GE-CL 36/230 Li E-Solo, Ei.
  139,90 EUR / KOS
  ali od 13.10 EUR / mesec
 8. Sesalnik in pihalnik listja VENTURRO 18/210 Li E-Solo, Ei.
  139,90 EUR / KOS
  ali od 13.10 EUR / mesec
 9. Sesalnik in pihalnik listja elekt. GC-EL 3024 E, Ei.
  54,90 EUR / KOS
  ali od 10.07 EUR / mesec
 10. Sesalnik za listje, 2800W, 275km/h 52G311 VERTO
  76,29 EUR / KOS
  ali od 13.91 EUR / mesec
Prikaži kot Mreža Seznam

14 elementov

na stran
Nastavi padajočo smer