STIKALA

Majhna naprava, tolikšna moč. Najbolj prepoznavni predstavnik družine stikal je stikalo za luč, kar težko si pa predstavljamo dom ali pisarno, ki ne bi imela niti enega stikala. Ste morda vi že kdaj zakorakali v tak prostor?   Kako deluje stikalo ...
Pokaži več

Majhna naprava, tolikšna moč. Najbolj prepoznavni predstavnik družine stikal je stikalo za luč, kar težko si pa predstavljamo dom ali pisarno, ki ne bi imela niti enega stikala. Ste morda vi že kdaj zakorakali v tak prostor?

 

Kako deluje stikalo

 

Stikalo je preprosta, a zelo učinkovita naprava, ki nadzoruje delovanje električnih naprav z enostavnim vklopom ali izklopom električnega toka. Zaradi svoje preprostosti in efektivnosti je kmalu po svoji iznajdbi v 19. stoletju postalo ključni element vsakega električnega tokokroga.

 

Stikalo deluje tako, da odpira ali zapira električni tokokrog.

 

 • Ko stikalo vklopimo, se kontaktni deli v stikalu povežejo, kar ustvari zaprt tokokrog. To omogoča pretok električnega toka skozi tokokrog in napravo, ki je priključena na stikalo, na primer luč ali ventilator. Naprava zaradi tega začne delovati.
 • Ko stikalo izklopimo, se kontaktni deli v stikalu ločijo in prekinejo tokokrog. To ustavi pretok električnega toka, in naprava, ki je priključena na stikalo, preneha delovati.

 

Stikala torej zagotavljajo varno prekinitev ali vzpostavitev električnega toka, pri čemer preprečujejo tveganje za električni udar ali kratki stik.

 

Katero stikalo izbrati

 

Obstajajo različne vrste stikal, vključno s preprostimi stikali za vklop/izklop, menjalnimi stikali, križnimi stikali, stikali z zatemnitvijo in senzorskimi stikali. Vsaka vrsta ima svoje specifične funkcije in uporabe, nekaj najbolj tipičnih pa naštevamo in opisujemo v nadaljevanju.

 

Kaj je menjalno stikalo, kaj križno stikalo in kaj izmenično stikalo

 

Menjalno stikalo je vrsta stikala, ki se uporablja za nadzor svetlobe ali druge električne naprave iz dveh različnih mest. Tipičen praktični primer uporabe je denimo vklop in izklop svetilke iz dveh različnih stikal, ki sta nameščeni na različnih koncih sobe, hodnika ali celo v različnih nadstropjih stopnišča. Za uporabo menjalnega stikala sta potrebni dve stikali, ki sta med seboj povezani z dvema prehodnima žicama. Vsako stikalo lahko vklopi ali izklopi tokokrog, ne glede na položaj drugega stikala.

 

Ključna razlika med menjalnim in križnim stikalom je v številu kontrolnih točk: menjalna stikala omogočajo nadzor ene naprave (običajno je to luč) iz dveh točk, medtem ko križna stikala omogočajo nadzor iz treh ali več točk. Križno stikalo ima namreč štiri priključke in se vedno uporablja v kombinaciji z dvema ali več menjalnimi stikali. Križna stikala namestimo med dve menjalni stikali, saj preusmerjajo električni tok in zagotavljajo nadzor nad napravo iz več lokacij.

 

Izmenično stikalo (tudi serijsko stikalo) je stikalo, ki omogoča nadzor dveh različnih naprav, običajno dveh svetlobnih virov, iz ene same točke. V eni enoti ima torej dva ločena stikala. Ta vrsta stikala je uporabna v situacijah, kjer želimo iz enega mesta neodvisno upravljati z dvema različnima svetiloma ali skupinama svetil. Zelo so praktična v manjših prostorih oziroma kadar želimo zmanjšati število stikal na steni, hkrati pa ohraniti nadzor nad več svetlobnimi viri.

 

Čeprav se na prvi pogled zdi, da imata izmenično in dvojno stikalo podobno funkcijo (in navsezadnje tudi videz), gre za različni vrsti stikal. Tudi dvojno stikalo vsebuje dve ločeni stikali v eni enoti, vendar vsako izmed teh stikal neodvisno nadzoruje eno svetilko ali skupino svetilk. Izmenično stikalo pa omogoča le izbiro med dvema načinoma delovanja, ne pa njuno sočasno uporabo.

 

Vrste stikal v sodobnih domovih

 

Sodobno stikalo za luč je napredno v tehnološkem in oblikovalskem pomenu besede in predstavlja srce vsakega sistema osvetlitve doma . Najnovejši modeli stikal so estetsko dovršeni in vključujejo različne funkcije, ki povečujejo udobje, varnost in energetsko učinkovitost. Mednje uvrščamo tudi stikala z zatemnitvijo, s katerimi nastavljamo intenzivnost svetlobe, kar prispeva k boljši atmosferi v prostoru in zmanjša porabo električne energije.

 

V Inposu najdete tudi žaluzijska stikala, ki jih uporabljamo upravljanje zunanje ali notranje senčil, kot so rolete, žaluzije, markize ali podobne naprave. Namenjena so nadzoru dvigovanja, spuščanja in v nekaterih primerih tudi nastavljanju naklona lamel senčil. Nekatera žaluzijska stikala omogočajo tudi ustavitev senčila v vmesnem položaju.

 

Posebej skrbno zasnovano mora biti tudi stikalo za kopalnico. Tovrstna stikala so vodoodporna oziroma imajo vsaj določeno stopnjo zaščite pred vodo in vlago. Običajno vključujejo ozemljitveni sistem, da preprečijo električni udar.

 

Včasih pri prenovi kopalnice potrebujemo ne samo nova stikala, temveč tudi novo električno napeljavo. Kako jo pravilno urediti, preberite v našem članku z nasveti za prenovo kopalnice.

 

Stikala TEM Čatež

Z več kot 40-letno tradicijo je podjetje TEM Čatež regijski prvak na področju inovativnih in estetsko dovršenih stikal in vtičnic. Če iščete sodobna, elegantna in tehnološko napredna stikala, vas izdelki TEM Čatež ne bodo pustili ravnodušnega.

 

Kam namestiti stikalo

 

Stikala so običajno nameščena na stene v bližini vrat ali tam, kjer je enostaven dostop za upravljanje osvetlitve ali drugih naprav. Pri načinu namestitve ločimo podometna (tudi vgradna) in nadometna stikala.

 

Podometno stikalo je nameščeno v izrez v steni, tako da se zunanji del stikala poravna s površino stene. Nadometno stikalo pa je nameščeno na zunanjo površino stene in zato vidno izstopa. Ta vrsta stikala je enostavnejša za montažo, saj ne zahteva izdelave izreza v steni, kar je idealno v situacijah, kjer ni možno ali zaželeno izvajati večjih gradbenih posegov. Podobno kot nadometne vtičnice, se tudi nadometno stikalo najpogosteje uporablja v delavnicah, garažah, kletnih prostorih ali v starejših zgradbah.

Pokaži manj
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-24 od 136

Page
na stran
Nastavi padajočo smer
 1. MEHANIZEM STK MEN MODYS
  2,69 EUR / KOS
 2. STIKALO GREBENASTO 4G63-11-U 63A; L-0-P, 3pol; Vgrad.
  58,09 EUR / KOS
  ali od 10.62 EUR / mesec
 3. STIKALO 16A 2P (2) MODYS SB
  5,69 EUR / KOS
 4. STIKALO 16A 2P S KONT.LU.MIKRO SB
  9,19 EUR / KOS
 5. STIKALO 2x menjalno MIKRO SB
  7,09 EUR / KOS
 6. STIKALO križno FONTANA belo TEM
  5,19 EUR / KOS
 7. STIKALO križno FONTANA sivo TEM
  5,19 EUR / KOS
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-24 od 136

Page
na stran
Nastavi padajočo smer