VIJAKI

Ste domov pripeljali nov kos pohištva in se sprašujete, kako lahko čvrsto pritrdite posmaezne elemente? Se z montažo ukvarjate poklicno? Potem morate dobro poznati anatomijo vijakov, vrste in materiale iz katerih so izdelani. To vam bo v pomoč pri iz...
Pokaži več

Ste domov pripeljali nov kos pohištva in se sprašujete, kako lahko čvrsto pritrdite posmaezne elemente? Se z montažo ukvarjate poklicno? Potem morate dobro poznati anatomijo vijakov, vrste in materiale iz katerih so izdelani. To vam bo v pomoč pri izbiri najustreznejšega vijaka za vaše delo, ki ga boste zagotovo našli na spletni strani podjetja Inpos.

 

Vijaki so zasnovani za uporabo z določenimi materiali. Čeprav je na primer možno uporabiti vijak za suhomontažo za spajanje lesa, to ne predstavlja vedno najboljše rešitve. Obstaja namreč več razlogov, zakaj je izbira ustreznega vijaka tako zelo pomembna.

Izbira ustreznega vijaka je zelo pomembna

Zaščita

Vijaki so zasnovani za zaščito materialov, ki jih povezujejo. Z uporabo vijaka z ustrezno glavo, dolžino in navojem lahko preprečite, da bi se les razcepil, suhomontažne plošče povesile in kovina neustrezno združila ali pričela rjaveti.

Preprostost uporabe

Pritrdilni elementi ne smejo biti težavni za uporabo. Ob uporabi ustreznega vrtalnika, udarnega vrtalnika, natičnega ključa ali izvijača, morajo vijaki zlahka prodreti v material.

Čvrsta pritrditev

Ker so vijaki zasnovani posebej za uporabo z določenimi materiali, je pomembno izbrati vijak, ki bo te materiale ustrezno povezal. Vijak z navojem po celi dolžini bo material pritrdil drugače kot vijak z delnim navojem, lesni vijak pa ne bo zagotovil varnega oprijema v zidu.

Varnost

Uporaba ustreznega vijaka bo zagotovila pravilno povezovanje materialov in odpravila tveganja, kot so korozija materialov, razcepljen les, okvarjeni spoji in druge težave povezane z varno pritrditvijo.

 

Ne pozabite na material vijaka

Najpogostejša in najhujša napaka je izbira neustreznega materiala vijakov. Zato mora vsak profesionalec in tudi domači mojster poznati osnovne razlike med materiali, da se s tem izogne hitri obrabi in koroziji vijakov.

Jekleni vijaki

Jekleni vijaki so standardna izbira pri projektih v notranjosti objektov, vendar ne za uporabo pri talnih oblogah ali zunanjih strukturah.

Vijaki iz nerjavečega jekla (inox vijaki)

So podobni običajnim vijakom in so alternativa, odporna proti rji, zato se lahko uporabljajo tudi na prostem.

Vijaki iz kaljenega jekla

Vijaki iz kaljenega jekla, imenovani tudi gradbeni vijaki, se uporabljajo pri gradnji konstrukcij in jih je mogoče kupiti tudi kot različice s premazom za zunanjo uporabo.

Vijaki iz medenine

Medeninasti vijaki so odlična izbira za tečaje vrat ali recimo kljuke za obešanje skodelic. Vizualno so privlačni, a mehki.

 

Anatomija vijaka

Preden se poglobite v vrste vijakov, se seznanite z anatomijo vijaka.

Oblika utora za vijačenje

Izvedba utora, ki se uporablja za namestitev in odstranjevanje vijakov. Najpogostejše izvedbe so križna zareza, ravna zareza, torx, štiroba zareza, imbus in šestrobi nastavek. Izberite tisto, ki jo na izvijaču ali vrtalniku uporabljate za pritrditev vijakov, oziroma izberite ustrezni nastavek zanj.

Glava

Je zgornji del vijaka, ki vključuje tip glave.

Najpogostejši tipi glave:

 • Vgrezna glava - se optimalno pogrezne v les in poravna s ploskvijo. Tako glavo imajo običajno univerzalni vijaki za les.
 • Bombirana glava - preprečuje vgreznjenje vijaka v material. Uporablja se za spajanje ali pritrjevanje kovinskih elementov na lesne površine.
 • Krožna glava - je zaradi večjega premera namenjena pritrjevanju hrbtišč na pohištvene omarice, in povezovanju lesenih konstrukcij iz masivnega lesa.
 • Šestroba glava (z ali brez prirobnice)

Steblo

Gladko območje vijaka med glavo in navojem. Vrste vijakov se med seboj razlikujejo in vsi vijaki nimajo gladkega stebla. Izberite vijak z gladkim steblom, kadar potrebujete posebej močne in trpežne spoje dveh lesnih ploskev (npr. lesena fasada). Dolžino stebla označuje druga številka pri označbi vijaka (npr. 4,5 x 50). Dolžina stebla tega vijaka je torej 50 milimetrov. 

Navoj

Greben, ki se ovija okrog vijaka in tvori vijačnico. Ta je prilagojen vrsti materiala, v katerega vijak vijačimo. Pri vijakih za les premer vijaka označujemo s prvo številko pri označbi (npr 3,5 x 60) - to je vijak premera 3,5 milimetra in 60 milimetrov dolžine. Pri metričnih vijakih pa je premer označen z veliko črko M (npr. M6 x 60). To je vijak za kovino s premerom 6 milimetrov in dolžino navoja 60 milimetrov.  

 

Vrste vijakov

Vijaki za les

Vijaki za les so priljubljena izbira domačih mojstrov. Uporabljajo se za spajanje dveh kosov lesa. V kolikor potrebujete vijake, ki se dobro obnesejo pri spajanju lesa, potrebujete modele z ostrim  klinastim steblom. Na voljo so v različnih dolžinah, premerih in z tipi utora. Za ustrezno pritrjevanje dveh lesenih površin izberite vijak z dolžino, ki bo predrl polovico debeline spodnjega materiala.

Vijaki za iverne plošče

So običajno samorezni vijaki s tankim steblom in grobim navojem, kar preprečuje cepitev lesa. Ker so vijaki za iverne plošče samorezni, v veliki večini primerov pri njihovi uporabi ni potrebno predhodno izvrtati lukenj.

Vijaki za suhomontažo

Suhomontažni vijaki so namenjeni pritrjevanju suhomontažnih plošč neposredno na lesene ali kovinske nosilce. Imajo grob navoj in vgrezno glavo, ki olajšata ugrezanje vijakov tik pod površino suhih zidov. To olajša prikrivanje vijaka pri zaključku suhih zidov.

Metrični vijaki

Vijaki za kovino spajajo kovinske predmete drug na drugega ali se uporabljajo za pritrditev predmetov, kot sta plastika ali les na kovino. Označujemo jih s črko M. Vijačimo jih lahko le v elemente, ki že imajo predhodno vrezan navoj. Ob izbiri vijaka bodite pozorni, da se navoj vijaka ujema z navojem odprtine. Tako na primer za vijak M5 potrebujete matico/navoj velikosti M5. Tako kot ostale vijake, tudi metrične vijake označujemo s številkami M5 x 35 -> premer navoja 5 milimetrov in dolžina navoja 35 milimetrov.

Samovrtalni vijaki in vijaki za pločevino

Vijaki za pločevino in samovrtalni vijaki omogočajo hitro montažo brez predhodnega vrtanja v kovinsko osnovo. Večinoma so namenjeni pritrjevanju pločevine in profilov na jeklene podkonstrukcije in okvirje.

 

Kakršne koli vijake že potrebujete, boste te boste zagotovo našli v pestri ponudbi podjetja Inpos. Za vsa nadaljnja vprašanja pa svetujemo obisk katerega izmed naših trgovskih centrov, kjer bodo strokovnjaki prisluhnili vašim željam in vam svetovali izbiro ustreznih vijakov.

Pokaži manj
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-24 od 1657

Page
na stran
Nastavi padajočo smer
 1. VIJAK DIN 603 SPONSKI M 10X 20 Zn
  0,73 EUR / KOS
 2. VIJAK DIN 931 MATIČNI M 5X 45 Zn 8.8
  0,24 EUR / KOS
 3. VIJAK DIN 931 MATIČNI M 5X 50 Zn 8.8
  0,28 EUR / KOS
 4. VIJAK DIN 931 MATIČNI M 5X 80 Zn 8.8
  0,59 EUR / KOS
 5. VIJAK DIN 931 MATIČNI M 6X 30 Zn 8.8
  0,18 EUR / KOS
 6. VIJAK DIN 931 MATIČNI M 6X 35 Zn 8.8
  0,19 EUR / KOS
 7. VIJAK DIN 931 MATIČNI M 6X 40 Zn 8.8
  0,21 EUR / KOS
 8. VIJAK DIN 931 MATIČNI M 6X 45 Zn 8.8
  0,25 EUR / KOS
 9. VIJAK DIN 931 MATIČNI M 6X 50 Zn 8.8
  0,27 EUR / KOS
 10. VIJAK DIN 931 MATIČNI M 6X 55 Zn 8.8
  0,30 EUR / KOS
 11. VIJAK DIN 931 MATIČNI M 6X 60 Zn 8.8
  0,31 EUR / KOS
 12. VIJAK DIN 931 MATIČNI M 6X 65 Zn 8.8
  0,31 EUR / KOS
 13. VIJAK DIN 931 MATIČNI M 6X 70 Zn 8.8
  0,36 EUR / KOS
 14. VIJAK DIN 931 MATIČNI M 6X 75 Zn 8.8
  0,37 EUR / KOS
 15. VIJAK DIN 931 MATIČNI M 6X 80 Zn 8.8
  0,39 EUR / KOS
 16. VIJAK DIN 931 MATIČNI M 6X 90 Zn 8.8
  0,39 EUR / KOS
 17. VIJAK DIN 931 MATIČNI M 6X100 Zn 8.8
  0,48 EUR / KOS
 18. VIJAK DIN 931 MATIČNI M 6X120 Zn 8.8
  0,58 EUR / KOS
 19. VIJAK DIN 931 MATIČNI M 6X130 Zn 8.8
  0,59 EUR / KOS
 20. VIJAK DIN 931 MATIČNI M 6X140 Zn 8.8
  1,01 EUR / KOS
 21. VIJAK DIN 931 MATIČNI M 8X 30 Zn 8.8
  0,34 EUR / KOS
 22. VIJAK DIN 931 MATIČNI M 8X 35 Zn 8.8
  0,39 EUR / KOS
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-24 od 1657

Page
na stran
Nastavi padajočo smer