IZRAVNALNE MASE

Izravnalne mase uporabljamo predvsem za zapolnitev razpok, nepravilnosti na stenah, stropih in tleh ter ustvarjanje ravne površine za vse nadaljnje obdelave.   Vsak domač mojster ve, da je dobra priprava najpomembnejši del vsakega opravila. Izravna...
Pokaži več

Izravnalne mase uporabljamo predvsem za zapolnitev razpok, nepravilnosti na stenah, stropih in tleh ter ustvarjanje ravne površine za vse nadaljnje obdelave.

 

Vsak domač mojster ve, da je dobra priprava najpomembnejši del vsakega opravila. Izravnalna masa, ki nam pomaga ustvariti gladko in enakomerno površino, pa je še zlasti nepogrešljiva pri projektih prenove, saj z izravnalnimi masami pripravimo površine, ki jih bomo barvali ali pa opremili s talnimi in stenskimi oblogami oziroma tapetami.

 

Izravnalna masa je običajno na voljo v prahu, ki ga zmešamo z vodo, ali pa je v tekoči obliki zapakirana v vedra več različnih velikosti. 

 

Pri izbiri izravnalne mase bodite pozorni na njeno sestavo in lastnosti. Nekatere mase so namenjene specifičnim vrstam podlag, na primer betonu ali lesu, druge pa so univerzalne. Bodite pozorni tudi na čas sušenja; nekatere mase se sušijo hitreje kot druge, kar je lahko izredno pomembno, če lovite kak renovacijski rok.

 

Izravnalna masa za tla

 

Izravnalna masa za tla ustvarja popolno podlago za nadaljnje delo, bodisi polaganje parketa, laminata, vinila ali keramike. Je ključnega pomena za doseganje ravne, gladke in trdne površine in ni le "lepilo" za talne obloge. Ustrezna podlaga namreč poskrbi za dolgo življenjsko dobo talnih oblog in njihov dovršen videz. Običajno jo lahko uporabljamo tako za zapolnitev manjših nepravilnosti, kot tudi za izravnavo večjih neravnin.

 

Samorazlivna izravnalna masa

 

Samorazlivna izravnalna masa za tla je enostavna za uporabo, po drugi strani pa jo odlikujejo izjemne lastnosti trdnosti in elastičnosti. Naj kot primer navedemo samorazlivno izravnalno maso Baumit, ki jo uporabljamo za polaganje talnih oblog v notranjih bivalnih prostorih, primerna pa je tudi za talno ogrevanje.

 

Samorazlivna izravnalna masa za tla je na voljo tudi pri proizvajalcu Jub. Izdelana je na osnovi oplemenitenih hidravličnih veziv in je prav tako primerna za notranjo uporabo.

 

Zunanja izravnalna masa za beton

 

Za zunanja dela vedno izberemo prilagojeno zunanjo izravnalno maso za beton. Tla na terasah, dovozih in ostalih zunanjih površinah so izpostavljena raznim vremenskim vplivom, kot so UV žarki, padavine in ekstremne vročine. Prav tako morajo biti tovrstne mase dovolj trpežne, da prenesejo visoke obremenitve.  

 

 

Izravnalna masa za stene

Kot smo omenili v našem vodiču za pleskanje sten, je izravnalna masa za stene še zlasti pomembna, saj zmanjša porabo zaključnega sloja barve. Pri izbiri ustrezne vrste je nujno upoštevati:

 • namen uporabe (vse izravnalne mase denimo niso primerne za fasadne sisteme, določene lahko uporabljamo na primer za dekorativne tehnike ipd.),
 • način nanosa (nekatere lahko nanašamo ročno, nekatere strojno, nekatere na oba načina),
 • podlago, na katero jih nanašamo.

 

Določene izravnalne mase nudijo dodatno izolacijo. Stene, tretirane s tovrstnimi izravnalnimi masami, so na otip toplejše, bolje dihajo, posledično nam zagotavljajo prihranke pri ogrevanju in manj potrebe po odstranjevanju plesni.

 

V naši ponudbi gradbene kemije lahko izbirate tudi med izravnalnimi masami blagovne znamke Kema, ki ponuja mavčne in cementne izravnalne mase za stensko uporabo ter samorazlivne mase za talno uporabo. Ob tem so na voljo tudi disperzijske stenske in stropne izravnalne mase Svjetlost.

 

 

Kako uporabljati izravnalno maso

 

Natančno in skrbno, kakopak! 

 

Če je podlaga, na katero nanašate izravnalno maso, nova, mora biti povsem suha (za to običajno zadostuje najmanj mesec dni časa po zadnjem nanosu materiala na podlago).

 

Vsako podlago najprej temeljito očistite prahu in delcev. S starih podlag odstranite vse prejšnje barvne nanose. Če je kak delček, ki ga ne gre odstraniti, ga obdelajte tako, da bo čim bolj hrapav. 

 

Določene izravnalne mase zahtevajo predpripravo oziroma tretiranje s premazi. Glede na tip podlage običajno ločimo premaze na tiste za vpojne podlage, in na tiste za nevpojne podlage.

 

Nato maso enakomerno nanesite in pazite na morebitne zračne mehurčke ali neravnine. Upoštevajte debelino mase, ki je navedena med njenimi tehničnimi specifikacijami.

 

Nato je treba počakati nekaj dni in zagotoviti ustrezno vlago izravnalne mase (slednjo preverite kar s kontaktnim vlagometrom). Nato je izravnalna masa pripravljena za brušenje, ki jo pripravi za nadaljnja dela.

 

Preprosto, kajne?

 

Pokaži manj
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-24 od 32

Page
na stran
Nastavi padajočo smer
 1. KIT JUBOLIN 03KG
  4,99 EUR / KOS
 2. Kit jubolin 1kg 6 kos/karton
  3,39 EUR / KOS
 3. Kit jubolin P-15 8kg 2 kos/karton
  13,79 EUR / KOS
 4. Kit jubolin Thermo 5 kg
  23,89 EUR / KOS
 5. MASA IZRAVNALNA KEMAGLET FX 4 kg
  5,99 EUR / KOS
 6. Premium glet izravnalna masa 1kg
  2,49 EUR / KOS
 7. Premium glet izravnalna masa 3kg
  4,09 EUR / KOS
 8. Premium glet izravnalna masa 8kg
  9,19 EUR / KOS
 9. Cementna malta Planitop Fast 330 grey 25kg Mapei 50 kos/paleto
  28,69 EUR / KOS
  Nakup v Spletnem centru ni možen
 10. Izravnalna masa samorazlivna Nivello Quattro 1-20mm 25kg BAUMIT
  18,19 EUR / KOS
  Nakup v Spletnem centru ni možen
 11. Jubofloor tankoslojna izravnalna masa 25kg 42 kos/paleto
  32,69 EUR / KOS
  Ni na zalogi
 12. Juboglet Universal 0-8 20kg
  15,39 EUR / KOS
  Nakup v Spletnem centru ni možen
 13. Kemaglet FX 20 kg
  12,59 EUR / KOS
  Nakup v Spletnem centru ni možen
 14. Kemaglet G 20 kg
  14,49 EUR / KOS
  Nakup v Spletnem centru ni možen
 15. KIT JUBOLIN 25 KG
  22,99 EUR / KOS
  Nakup v Spletnem centru ni možen
 16. KIT JUBOLIN 8 KG
  10,59 EUR / KOS
  Nakup v Spletnem centru ni možen
 17. KIT JUBOLIN P-25 25 KG 24 na paleti
  19,99 EUR / KOS
  Nakup v Spletnem centru ni možen
 18. Kit jubolin P-25, Fine, 8kg
  11,29 EUR / KOS
  Nakup v Spletnem centru ni možen
 19. Kit jubolin P-50 25 KG
  23,99 EUR / KOS
  Nakup v Spletnem centru ni možen
 20. Mapefill tekoča ekspanzijska malte za podlivanje in sidranje 25kg
  22,89 EUR / KOS
  Ni na zalogi
 21. MapeFinish izravnalna masa 24kg
  41,39 EUR / KOS
  Ni na zalogi
 22. MapeFinish izravnalna masa 6kg
  11,99 EUR / KOS
  Ni na zalogi
 23. MASA IZRAVNALNA RIMANO 6-30 25kg
  20,49 EUR / KOS
  Nakup v Spletnem centru ni možen
 24. Masa izravnalna LINEA 810 SL 25 kg
  21,89 EUR / KOS
  Nakup v Spletnem centru ni možen
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-24 od 32

Page
na stran
Nastavi padajočo smer