SIJALKE IN ŽARNICE

Dobrodošli v svetu žarnic in sijalk. Da, dobro ste prebrali, slednji besedi nista sopomenki. Strogo tehnično se izraz “žarnica” nanaša na sam vir svetlobe oziroma na element, ki oddaja svetlobo (to je na primer volframova nitka v tradicionalnih žarni...
Pokaži več

Dobrodošli v svetu žarnic in sijalk. Da, dobro ste prebrali, slednji besedi nista sopomenki. Strogo tehnično se izraz “žarnica” nanaša na sam vir svetlobe oziroma na element, ki oddaja svetlobo (to je na primer volframova nitka v tradicionalnih žarnicah ali svetleče diode v LED žarnicah). Izraz “sijalka” pa označuje celotni svetlobni pripomoček, torej žarnico, ohišje, držalo in druge komponente, ki so potrebni za delovanje in pritrditev svetilke.

 

Ampak – v vsakodnevnem pogovoru pogosto niti ne zaznamo razlike med žarnicami in sijalkami in zato bomo tudi v tem prispevku zaradi večjega razumevanja povečini uporabljali kar oba izraza. Pa začnimo!

 

Vrste žarnic

 

Tako kot večina naprav iz segmenta elektroinštalacij, se tudi žarnice razlikujejo glede na način delovanja, učinkovitost, svetilnost in določene druge specifične značilnosti. Na podlagi teh kriterijev jih delimo v sledeče skupine: 

 

  • Volframove žarnice (klasične žarnice) delujejo na principu žarjenja volframove nitke. Ponavadi niso energijsko učinkovite in imajo krajšo življenjsko dobo.
  • Halogenske žarnice so podobne volframovim žarnicam, vendar vsebujejo halogenski plin, ki podaljša življenjsko dobo žarnice in izboljša učinkovitost. Dajejo jasno, močno svetlobo.
  • LED žarnice so trenutno ena izmed najbolj priljubljenih izbir v svetu sijalk, saj jih odlikuje izjemna energijska učinkovitost in dolga življenjska doba.
  • Kompaktne fluorescenčne žarnice (pogosto poimenovane kar varčne žarnice) uporabljajo za svoje delovanje tehnologijo fluorescentne osvetlitve in so zato znane po svoji dolgi življenjski dobi. Vendar, pozor – po uporabi jih morate odnesti na ustrezna zbirna mesta za reciklažo, saj vsebujejo majhne količine živega srebra.

 

Zakaj so LED žarnice tako priljubljene

 

LED žarnice so danes nepogrešljiva izbira za osvetlitev doma , pisarn in tudi javnih prostorov. Pričetek njihove komercialne rabe sega v prva leta 21. stoletja, saj so pred tem veljale za relativno drago rešitev z nizko svetilnostjo.

 

Svojo priljubljenost dolgujejo predvsem sledečim lastnostim:

  • Energijska učinkovitost: LED žarnice lahko porabijo tudi do 80 % manj energije kot tradicionalne žarnice z žarilno nitko ali fluorescenčne sijalke. In vsi vemo, kaj prinaša nizka energijska poraba: nižje stroške in manj negativnih okoljskih vplivov.
  • Dolga življenjska doba: LED žarnice trajajo veliko dlje kot druge vrste žarnic. Njihova življenjska doba je lahko celo do 25.000 ur ali več. Naj slednji podatek ponazorimo s primerom: tudi če boste imeli luč prižgano cel čas, razen med spanjem (torej dobrih 16 ur dnevno), lahko ena LED žarnica traja več kot 4 leta.
  • Okolju prijazne: LED žarnice ne vsebujejo živega srebra in drugih škodljivih snovi, ki so prisotne v nekaterih drugih vrstah žarnic. In, kot smo že omenili, zaradi nižje energijske porabe prispevajo k zmanjšanju emisij CO2.
  • Kakovost svetlobe: LED žarnice nudijo širok spekter barvnih temperatur in so sposobne zagotavljati zelo jasno in svetlo svetlobo.

 

Kaj so indikatorji stikalnih naprav

 

Ko govorimo o LED žarnicah ne smemo pozabiti na majhne, a zelo uporabne indikatorje za stikalne naprave. V to družino uvrščamo posebne vrste LED žarnic, ki sporočajo stanje ali delovanje stikala (recimo svetijo, kadar je stikalo vklopljeno, oddajajo različne barve glede na stanje stikala ipd). V naši ponudbi najdete indikatorje blagovne znamke TEM Čatež, ki slovi po svoji dolgoletni tradiciji izdelave vrhunskih stikal. In najboljša stikala si zaslužijo le najboljše indikatorje.

 

Katere žarnice izbrati za delavnice, garaže in skladišča

 

V Inposu nismo pozabili niti na vse navdušence nad domačimi projekti in male podjetnike. Dobro opravljenega dela ni brez dobrega orodja, ampak brez ustrezne svetlobe tudi ne. V tovarnah, skladiščih in delavnicah priporočamo uporabo industrijskih žarnic, ki jih lahko opazite tudi v različnih športnih objektih in trgovskih površinah.

 

Industrijske žarnice so znane po visoki vzdržljivosti in dolgotrajni uporabi, saj so običajno izdelane tako, da prenesejo težje delovne pogoje, kot so visoke ali nizke temperature, vlaga, prah in mehanske obremenitve. Nekatere industrijske žarnice so opremljene celo s posebnimi funkcijami, kot je denimo odpornost na eksplozije.

 

Zaradi visoke stopnje svetilnosti so zaslužne za zmanjšanje možnosti za nesreče zaradi slabe vidljivosti. Prav tako so energijsko učinkovite, kar je še zlasti pomembno za industrijska okolja z več izmenami, kjer luči pogosto neprekinjeno delujejo.

 

V Inpos po žarnice in sijalke

 

Tako, sedaj ste osvojili osnove in ste pripravljeni za spoznavanje naše ponudbe sijalk in žarnic. Pobrskajte med izdelki priznanih blagovnih znamk, ki smo jih skrbno izbrali samo za vas, in nas obiščite na naših lokacijah

Pokaži manj
Prikaži kot Mreža Seznam

4 elementov

na stran
Nastavi padajočo smer
Prikaži kot Mreža Seznam

4 elementov

na stran
Nastavi padajočo smer