CVRTNIKI

Ocvrta hrana je hrustljava in okusna, s pravilno izbiro cvrtnika na zrak pa jo lahko pripravite kar v svoji kuhinji. Ta izjemen mali gospodinjski aparat bo poskrbel za okusen in hitro pripravljen obrok vaše družine.   Kakšna je razlika med cvr...
Pokaži več

Ocvrta hrana je hrustljava in okusna, s pravilno izbiro cvrtnika na zrak pa jo lahko pripravite kar v svoji kuhinji. Ta izjemen mali gospodinjski aparat bo poskrbel za okusen in hitro pripravljen obrok vaše družine.

 

Kakšna je razlika med cvrtnikom in fritezo?

 

Friteze ponujajo tradicionalne okuse, cvrtniki na vroč zrak pa zagotavljajo večjo vsestranskost za preizkušanje drugačnih metod kuhanja, kot sta pečenje in praženje. Obe metodi  imata svoje prednosti in slabosti, ki jih je pred nakupno odločitvijo dobro poznati.

 

Tehnika cvrtja

V fritezi na olje hrano potopimo v vroče olje, kar ustvari zapečene in hrustljave rezultate, cvrtnik na zrak pa z uporabo notranjega ogrevanja in brez uporabe olja hrano enakomern speče in izboljša njen naravni okus.

 

Okus hrane

S tradicionalnim cvrtjem v fritezi bodo jedi dobile debelejšo hrustljavo skorjo, pri cvrtju na zraku pa rahlo hrustljavo zunanjo teksturo.

 

Avtomatizirane funkcije

Večina novejših modelov aparatov je opremljenih s časovniki in termostati, ki pokažejo, ali je olje že dovolj vroče, oziroma ali je hrana že pečena. To omogoča, da so jedi res okusno pripravljene.

 

Zdravju prijazno

S cvrtnikom na vroči zrak lahko pripravite bolj zdrave obroke z nizko vsebnostjo maščob, ne da bi se bili pri tem odrekli okusu ali teksturi. Ti uporabljajo kombinacijo vročega zraka in le približno eno do dve žlici olja za spodbujanje karamelizacije, medtem ko friteze potrebujejo vsaj štiri do šest skodelic olja.

 

Čas pečenja

Cvrtnik v povprečju peče 10–15 minut dlje kot friteza, ki lahko hrano speče že v 35 minutah. Vendar, ko gre za skupno količino časa, ki zajema čas priprave, nastavitve in čiščenje, imajo cvrtniki na zrak prednost pred fritezami.

 

Katere jedi lahko pripravite?

V cvrtniku na vroči zrak ali fritezi lahko cvrete sveže ali zamrznjene jedi – od različnih vrst mesa in rib, do okusnega domačega ocvrtega krompirčka in različnih vrst izdelkov s sirom. Pripravite lahko celo okusne pustne krofe. Cvrtnika na vroči zrak pa ne priporočamo za pripravo jedi iz mokrega testa in sirov.

 

 

 

Učinkovitost

Priprava hrane z obema vrstama aparatov pomeni možnost hitre priprave obrokov in porabi električne energije. Omogočajo večkratno uporabo jedilnega olja, saj je večina modelov že opremljenih s funkcijo oljnega filtra. Ta odstrani drobtine, ki ostanejo v olju.

 

Čiščenje in vzdrževanje

Večina cvrtnikov na zrak ima odstranljive dele, ki jih lahko enostavno operete v pomivalnem stroju. Čiščenje firteze na olje je nekoliko zamudnejše, saj se treba porabljeno olje odstraniti med odpadke na okolju prijazen način, hkrati pa se maščoba zelo hitro zamaši in zato je potrebno temeljito čiščenje po vsaki uporabi.

 

 

Nasveti za izbiro cvrtnika na vroč zrak

 

 • Prostornina cvrtnika je običajno med 1 in 11 L. V cvrtniku s prostornino 1,2 L lahko pripravite 1,2 kg hrane, kar pomeni pripravo obrokov za približno 5 oseb.

 

 • Optimalna električna moč cvrtnika znaša približno 300 W.

 

 • Prednastavljeni programi prilagodijo temperaturo glede na vrsto hrane in časovnike, ki se samodejno izklopijo, ko je postopek priprave hrane zaključen.

 

 • Okence za ogled omogoča spremljanje priprave hrane, zato odpiranje cvrtnika in izpuščanje toplote ni potrebno.

 

 • Odstranljivi vložki so namenjeni peki, praženju, dehidraciji in počasnemu kuhanju.

 

 • Pripomočki, kot so stojala, pregrade in nabodala pomagajo pri enakomerni porazdelitvi toplote in ohranjajo temperaturo hrane.

 

 • Od retro sloga do elegantnega designa. Vse to in še več ponujajo Tefalovi cvrtniki z žar ploščo iz litega aluminija in nastavljivo temperaturo do 200 stopinj C.

 

 

Nasveti za izbiro friteze na olje

 

 • Izbor prostornine posode je odvisen od velikosti gospodinjstva, večinoma zadostujejo friteze s kapaciteto do 1 kilograma.

 

 • Funkcija samofiltriranja usmerja olje skozi filtrirano odprtino v škatlo pod posodo in ga shrani za nadaljnjo uporabo.

 

 • Funkcija samoodvajanja ostanke ocvrte hrane pusti v posodi za enostavno čiščenje.

 

 • Z načinom termoregulacije lahko uravnavate temperaturo olja glede na vrsto jedi.

 

 • Fritezo lahko upravljate z zaslonom na dotik ali vrtljivim gumbom.

 

 • Signal pripravljenosti opozori, da je naprava segreta na optimalno temperaturo.

 

 • Nekatere friteze so opremljene z okencem za predogled, kar omogoča nadzor nad pripravo hrane, s čimer se izognete preveč ali premalo pečenim jedem.

 

 • Filter za maščobe in vonj zajame vonj po cvrtju in majhne delce, kar prepreči širjenje neprijetnih vonjav.

 

 • Na voljo so različne lopatke in prijemalke, ki so namenjene enostavnemu obračanju in pobiranju hrane iz friteze.

 

 

V Inposovi ponudbi boste našli priznani blagovni znamki kot Tefal in Tristar. Ti sta med najpogostejšimi izbirami zagovornikov preproste in hitro pripravljene hrane. Za vso pomoč in dodatna vprašanja pa se lahko obrnete na naše strokovnjake.

Pokaži manj
Prikaži kot Mreža Seznam

9 elementov

na stran
Nastavi padajočo smer
 1. Cvrtnik in žar na vroči zrak EY501815, Tefal
  129,99 EUR / KOS
  ali od 12.16 EUR / mesec
 2. Cvrtnik na vroči zrak 1500W, 3,2 L FR-6990 TRISTAR
  99,99 EUR / KOS
  ali od 18.30 EUR / mesec
 3. Cvrtnik na vroči zrak AF1409DB/DW GORENJE
  109,90 EUR / KOS
  ali od 10.29 EUR / mesec
 4. Cvrtnik na vroči zrak Easy Fry, EY201815 TEFAL
  109,99 EUR / KOS
  ali od 10.29 EUR / mesec
 5. Cvrtnik na vroči zrak XL, 8 L, 1800 W, Alpina
  119,99 EUR / KOS
  ali od 11.23 EUR / mesec
 6. Cvrtnik na vroči zrak, 1400W, 3,5 L, Alpina
  61,19 EUR / KOS
  ali od 11.17 EUR / mesec
 7. Cvrtnik na vroči zrak, 1500W, 3,5 L FR-6989 TRISTAR
  101,99 EUR / KOS
  ali od 18.67 EUR / mesec
 8. Cvrtnik Super Uno do 1,5kg, FR314030, bel, TEFAL
  114,99 EUR / KOS
  ali od 10.76 EUR / mesec
 9. Pečica na vroči zrak XXL, 12 L, 1800 W, Alpina
  142,69 EUR / KOS
  ali od 13.38 EUR / mesec
Prikaži kot Mreža Seznam

9 elementov

na stran
Nastavi padajočo smer