ŠTEDILNIKI

Štedilniki na drva so odličen način za ohranjanje toplote vašega doma, tako v hladnih spomladanskih jutrih kot tudi ob mrzlih zimskih dneh. Toda, ali ste vedeli, da je mogoče z njimi pripraviti tudi okusno kosilo? Preberite več o večnamenskih štediln...
Pokaži več

Štedilniki na drva so odličen način za ohranjanje toplote vašega doma, tako v hladnih spomladanskih jutrih kot tudi ob mrzlih zimskih dneh. Toda, ali ste vedeli, da je mogoče z njimi pripraviti tudi okusno kosilo? Preberite več o večnamenskih štedilnikih na drva!

Zakaj izbrati štedilnik na drva za centralno ogrevanje?

Njihova uporaba je vsestranska – na njih lahko kuhamo, pečemo meso, kruh ter jih uporabimo za segrevanje vode centralnega sistema in ogrevanje prostora. Odlikujejo jih tri izjemne lastnosti, ki so:

 • Samooskrba - v primeru izpada električne energije ali prekinitve dobave plina, boste vaš dom ohranili topel, hkrati pa lahko tudi pripravili topel obrok.
 • Zmanjšanje emisij in prihranki pri stroških.
 • Udobje - toplota, ki prihaja iz štedilnika segreva zrak v celotnega doma.

Vrste štedilnikov na drva

Štedilniki na drva, ki jih lahko najdete v spletni ponudbi podjetja Inpos, so izdelani po najvišjih standardih kakovosti, imajo visoko energijsko učinkovitost in privlačen izgled. Na voljo so v različnih oblikah in velikostih – od prostostoječih, zidanih do vgradnih modelov.

Zidan štedilnik na drva

 • Ogljično nevtralno kurjenje lesa, čistejše in stroškovno učinkovitejši od sistemov ogrevanja na plin in kurilno olje.
 • Daljša življenjska doba ob pravilnem vzdrževanju.
 • Trajnosten, saj ni odvisen od nezanesljivih uvoženih netrajnostnih fosilnih goriv.
 • Njegova eleganca lepo dopolnjuje večino notranjih stilov - od sodobnega, industrijskega do tradicionalnega.

Vgradni štedilnik na drva

 • Vgradi se v zidno odprtino ali kaminsko odprtino.
 • Nekateri vgradni štedilniki omogočajo priključitev dodatnih zračnih kanalov, s pomočjo katerih lahko dovajate topel zrak tudi v druge prostore v hiši. 
 • Možna je namestitev v obstoječo kaminsko odprtino, lahko pa tudi naredite novo kaminsko odprtino, v katero namestite prostostoječi ali vgradni štedilnik na drva.

Primerna velikost za vaš dom

Velikost štedilnika na drva mora resnično ustrezati prostoru, ki ga boste ogrevali.

 • Manjše velikosti so primerne za ogrevanje ene sobe, ali na primer vikend koče. V večjih domovih s starejšimi centralnimi pečmi lahko uporabite manjši štedilnik na drva za "consko ogrevanje" določenega prostora. Tako lahko zmanjšate porabo kuriva in s tem prihranite.
 • Srednje velikosti so primerne za ogrevanje manjših hiš in srednje velikih energijsko varčnih hiš.
 • Veliki štedilniki na drva so primerni za ogrevanje večjih hiš odprtega tipa ali starejše hiše, ki se nahajajo v hladnejših predelih.

Material

Večina štedilnikov na drva je izdelanih iz enega od treh materialov: litega železa, pločevinastega jekla ali milnega kamna. Lito železo se hitro segreje in ohranja toploto dlje kot drugi materiali. Vendar pa hitreje poči in je dražji od drugih materialov. Jeklena pločevina je trpežna in dobro zadržuje toploto. Milni kamen je vrhunski material, saj zadržuje toploto bolje kot lito železo, hkrati pa je tudi najbolj obstojen material.

Zmogljivost ogrevanja

Ne pozabite, da v nasprotju s centralnim ogrevanjem doma, ki toploto distribuira enakomerno po objektu, štedilnik na drva toploto oddaja lokalno, zato ta ni enakomerno porazdeljena. Bolj se odmikate od štedilnika na drva, nižja je temperatura.

Čas gorenja

Čas gorenja v posameznem štedilniku na drva je odvisen od količine drv, ki jih ta lahko sprejme, kot tudi od toplotne moči štedilnika, ki jo lahko regulirate z loputo na peči. Na čas gorenja vpliva tudi vrsta uporabljenega kuriva. Trši les gori učinkoviteje kot mehkejši les, ki ima manjšo gostoto in zato gori hitreje in pri nižjih temperaturah.

Dodatne funkcije in dodatki

Poleg tega, da je vir toplote, štedilnik na drva ustvari tudi ambient, ki je podoben ob uporabi kamina na drva. Večina štedilnikov na drva ima namreč tudi stekleno okno, kar omogoča prijeten pogled na goreča polena. Običajno jih lahko uporabljate tudi na prostem.

Zelo pomembno je tudi, da so štedilniki na drva zrakotesni, da so vratca kurišča trdna in dovolj široka za nemoteno nalaganje polen. Večja kot je steklena površina, svetlejši bo prostor in vzdušje ob gledanju tlečih polen romantičnejše.

Varnost

Štedilniki na drva ob gorenju proizvajajo strupene emisije, ustvarjajo ogljikov monoksid, ki je lahko, v primeru da zaide v bivalni prostor, smrtonosen. Zato nikoli ne kupujte štedilnika na drva, ki ni certificiran s strani pristojnih organov Evropske unije (CE Certifikat/skladnost EN12815 EPA), hkrati pa bodite tudi pozorni, da je v skladu z uredbo EU 2015/1186, ki določa energijske razrede. Že pred nakupom preverite energijsko učinkovitost štedilnika na drva, ki je izražena z razredi na energijski nalepki produkta.

Štedilniki, ki so na voljo v ponudbi podjetja Inpos, so izpopolnjeni in spadajo v sam vrh ponudbe na tržišču. Nekateri izmed njih imajo že vgrajene termostate, s čimer jih je možno nastaviti na željeno temperaturo. Prav tako so izjemno učinkoviti, porabijo manj kuriva in so s tem okolju prijaznejši. Seveda pa na Inposovih policah najdete tudi druge ogrevalne naprave na trda goriva, za vse tiste, ki pa nimate prostorskih kapacitet za trda goriva, so vam na voljo tudi električni kamini. Odkrijte ponudbo in ogrejte svoj dom!

Pokaži manj
Prikaži kot Mreža Seznam

17 elementov

na stran
Nastavi padajočo smer
 1. Štedilnik Calorex 100 beli Pl.
  1.094,99 EUR / KOS
  ali od 29.16 EUR / mesec
 2. Štedilnik Glas 850 N - beli desni Pl.
  1.099,99 EUR / KOS
  ali od 29.29 EUR / mesec
 3. Štedilnik Glas 850 N - beli levi Pl.
  1.099,99 EUR / KOS
  ali od 29.29 EUR / mesec
 4. Štedilnik Slavonac N - beli desni Pl.
  1.089,99 EUR / KOS
  ali od 29.02 EUR / mesec
 5. Štedilnik Slavonac N - beli levi Pl.
  1.089,99 EUR / KOS
  ali od 29.02 EUR / mesec
 6. Štedilnik ALFA DOMINANT 70 ECO antracit- levi
  949,99 EUR / KOS
  ali od 25.30 EUR / mesec
 7. Štedilnik ALFA DOMINANT 70 ECO antracit-desni
  949,99 EUR / KOS
  ali od 25.30 EUR / mesec
 8. Štedilnik ALFA DOMINANT 90 ECO kapučino - desni
  999,99 EUR / KOS
  ali od 26.63 EUR / mesec
 9. Štedilnik ALFA DOMINANT 90 ECO kapučino - levi
  999,99 EUR / KOS
  ali od 26.63 EUR / mesec
 10. Štedilnik Glas 850 N - bež desni Pl.
  1.099,99 EUR / KOS
  ali od 29.29 EUR / mesec
 11. Štedilnik Glas 850 N - bež levi Pl.
  1.099,99 EUR / KOS
  ali od 29.29 EUR / mesec
 12. Štedilnik Glas 850 N - rdeči desni Pl.
  1.099,99 EUR / KOS
  ali od 29.29 EUR / mesec
 13. Štedilnik Glas 850 N - rdeči levi Pl.
  1.099,99 EUR / KOS
  ali od 29.29 EUR / mesec
 14. Štedilnik Prity 2P41 desni
  989,99 EUR / KOS
  ali od 26.36 EUR / mesec
 15. Štedilnik Prity 2P41 levi
  989,99 EUR / KOS
  ali od 26.36 EUR / mesec
 16. Štedilnik Prity GT FI S DR krem desni
  1.437,89 EUR / KOS
  ali od 38.29 EUR / mesec
 17. Štedilnik Prity GT FI S DR krem levi
  1.437,89 EUR / KOS
  ali od 38.29 EUR / mesec
Prikaži kot Mreža Seznam

17 elementov

na stran
Nastavi padajočo smer