FASADE

Fasada je obleka vašega objekta. Popolnoma jo lahko prilagodite svojemu slogu in željam. Naj bo živahna, izstopajoča, moderna, tradicionalna …, pomembno je samo, da odraža vaš značaj in poudari lepoto vašega doma. A naj bo še tako lepa, le kakovostna...
Pokaži več

Fasada je obleka vašega objekta. Popolnoma jo lahko prilagodite svojemu slogu in željam. Naj bo živahna, izstopajoča, moderna, tradicionalna …, pomembno je samo, da odraža vaš značaj in poudari lepoto vašega doma. A naj bo še tako lepa, le kakovostna fasada daje pravo vrednost objektu in omogoča pravi ambient za bivanje v vseh letnih časih.

Pri izbiri prave fasade za svoj objekt si morate zato vzeti čas in natančno opredeliti svoje zahteve ter preučiti lastnosti posameznih materialov.

Naložba, vredna vsakega centa

Čeprav se zdi strošek namestitve fasade izjemno visok, se ta na dolgi rok poplača. Fasada kar najbolje poskrbi za toplotno izolacijo stavbe, hkrati pa zgradbo ščiti pred zunanjimi vplivi, kot so dež, sneg in vlaga. S kakovostno nameščeno fasado lahko preprečite nastajanje toplotnih mostov, zmanjšate stroške ogrevanja in hlajenja notranjih prostorov, si zagotovite zvočno izolacijo ter zmanjšate termične napetosti zgradbe.

Vsem, ki načrtujete nakup investicijske najemnine, pa bo koristil tudi podatek, da kakovostna fasada občutno zviša vrednost nepremičnine.

Da si zagotovite res vrhunsko fasado, ki bo vaš dom krasila in ščitila več deset let, je treba izbrati pravi material. Oglejte si elemente, na katere morate biti pri izbiri fasade še posebej pozorni.

1.   Toplotna izolacija

Ta je ključna za preprečevanje toplotnih izgub in tako za velik prihranek v hladnih mesecih. Najboljšo toplotno izolacijo zagotovita kamena ali steklena volna. Kamena ali mineralna volna se v obliki plošč in lamel uporablja predvsem za tankoslojne fasade in velja za enega najbolj paroprepustnih materialov. Steklena volna je odlična izbira za izdelavo prezračevalnih ali obzidanih fasad.

Priporočljiva pa je tudi uporaba estrudiranega polistirena (XPS) ali ekspaniranega polisterena (EPS). Plošče XPS  se uporabljajo predvsem v vlažnih območjih, saj so izjemno odporne proti vlagi. Plošče EPS, imenovane tudi stiropor za fasade , so na voljo v različnih dimenzijah in imajo različne tlačne trdnosti ter prevodne lastnosti, zato se lahko kar najbolje prilagodijo vašim potrebam. Dodatni prednosti stiropora sta preprosta namestitev in relativno ugodna cena, zaradi česar je ta material zelo priljubljen.

2.   Lepilo za fasado

Fasadna lepila so ključnega pomena za zagotavljanje oprijema med podlago in izolacijskim materialom. Vrsta lepila je odvisna od izolacijskih plošč, ki jih želite namestiti, hkrati pa morate upoštevati tudi hitrost sušenja in paroprepustnost lepila.

3.   Fasadna mrežica

Armirana mrežica preprečuje krčenje ali raztezanje fasade in je zato ključnega pomena za zmanjševanje napetosti v fasadi. Če je ne namestite, bo omet čez čas začel odstopati in čakajo vas visoki stroški obnove fasade.

Za tankoslojne fasade je priporočena uporaba mrežice iz steklenih vlaken, za debeloslojne pa priporočamo uporabo fasadne mrežice iz pocinkanega jekla. Da izpolni svoj namen, jo prekrijte z malto za armiranje.

4.   Osnovni premaz

Osnovni premazi ščitijo vse ostale sloje pred vremenskimi vplivi in drugimi škodljivimi vplivi. Fasado varujejo predvsem pred vlago in vdorom vode v druge paroporozne elemente. Namestijo se pred zaključnim slojem in zagotavljajo močno vez med zaključnim slojem ter podlago. Njegova poglavitna funkcija je izravnavanje in nevtralizacija podlage, kar olajša nanos zaključnega sloga in poskrbi za dober oprijem barvnega ometa.

5.   Zaključni omet

Poglavitna naloga zaključnih slojev je zaščita vseh ostalih slojev fasadnega sistema. Estetska funkcija je šele na drugem mestu. Glavni namen zaključnih slojev je torej preprečiti vdor vode in drugih škodljivih snovi v preostale sloje.

Čeprav so v Sloveniji najpopularnejši akrilni zaključni sloji, pa so na trgu na voljo tudi silikatni, silikonski in mineralni. Tip veziva v zaključnem slogu tako določi njegove lastnosti, ki jih je treba upoštevati pri izbiri.

Pomen toplotne izolacije za okolje

Toplotno izolirani domovi ohranijo toploto v notranjosti, zato zmanjšajo stroške kurjave. Ker se zaradi tega zmanjšajo škodljivi izpusti v okolje, ki botrujejo globalnemu ogrevanju, namestitev ustrezne fasade podpira tudi EKO sklad. Na voljo je več različnih subvencij, ki jih je mogoče pridobiti za namestitev fasade, pri tem pa je mogoče dobiti kar do 20 % kritja stroškov.

Za pridobitev subvencije pa je seveda potrebno pravo razmerje med toplotno prevodnostjo in debelino izolacije fasade. Izbira pravilnih materialov je zato ključnega pomena in vam lahko prihrani kar nekaj preglavic pri plačevanju računov. Več o subvencijah in načinu, kako zaprositi zanje, si lahko preberete na strani EKO sklada.

Kakovostna fasada tako poživi vaš dom in prihrani veliko stroškov. Zato bodite zahtevni in se zadovoljite le z najkvalitetnejšimi fasadnimi barvami, izolacijskimi ploščami, maltami za fasado in ostalimi fasadnimi materiali, ki vam jih na enem mestu ponuja tehnična prodajalna Inpos.

Pokaži manj
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-24 od 550

Page
na stran
Nastavi padajočo smer
 1. Acrylcolor 0,75l antracit RAL 7016
  9,69 € / KOS
 2. Barva bio apnena fasadna 18l Jub
  77,99 € / KOS
  Nakup v Spletnem centru ni možen
 3. BARVA FASADNA 10L BELA FASENA
  47,89 € / KOS
  Nakup v Spletnem centru ni možen
 4. BARVA FASADNA 15L BELA FASENA
  65,29 € / KOS
  Nakup v Spletnem centru ni možen
 5. BARVA FASADNA 2L BELA FASENA
  11,99 € / KOS
 6. BARVA FASADNA 3L BELA FASENA
  16,29 € / KOS
 7. Barva za fasade Fasena 0,75 L bela
  5,59 € / KOS
 8. Barva za fasade Fasena 5 L bela
  27,29 € / KOS
 9. Decor Acrylcolor 0,75l srebrn 5002
  24,99 € / KOS
 10. Decor Acrylcolor 0,75l zlat 5001
  24,99 € / KOS
 11. Acrylcolor 0,75l bel 1001
  7,79 € / KOS
 12. Fasena fiber beli 15.L (fasavit beli)
  70,39 € / KOS
  Nakup v Spletnem centru ni možen
 13. Fasena fiber beli 5L (fasavit beli)
  27,79 € / KOS
 14. ACRYLCOLOR 0,75L ČRN 1500
  9,69 € / KOS
 15. RevitalColor NG beli 15l
  85,99 € / KOS
  Nakup v Spletnem centru ni možen
 16. RevitalColor NG beli 5 l
  33,69 € / KOS
 17. ACRYLCOLOR 0,75L OKER 3100
  9,69 € / KOS
 18. ACRYLCOLOR 0,75L OKSIDNO RDEČ 1210
  9,69 € / KOS
 19. ACRYLCOLOR 0,75L RUMEN 3010
  9,69 € / KOS
 20. ACRYLCOLOR 0,75L TEMNO RJAVI 1140
  9,69 € / KOS
 21. ACRYLCOLOR 15L BEL 1001
  79,99 € / KOS
  Nakup v Spletnem centru ni možen
 22. Acrylcolor bel 5 l
  37,29 € / KOS
 23. Silicatecolor beli 15 L (JUBOSILcolor Silicate beli)
  82,79 € / KOS
  Nakup v Spletnem centru ni možen
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-24 od 550

Page
na stran
Nastavi padajočo smer