VTIČNICE

Kaj nam koristi še tako napredni pametni telefon, temeljita električna zobna ščetka in televizija z ogromnim zaslonom, če nimamo vtičnice, s katerimi bi poskrbeli za njihovo operativnost? Prav imate, čisto nič.   Vtičnica je široko prepoznana napra...
Pokaži več

Kaj nam koristi še tako napredni pametni telefon, temeljita električna zobna ščetka in televizija z ogromnim zaslonom, če nimamo vtičnice, s katerimi bi poskrbeli za njihovo operativnost? Prav imate, čisto nič.

 

Vtičnica je široko prepoznana naprava, ki jo poznamo praktično vsi. Uporabljamo jo za varno in enostavno priključitev električnega aparata na električno omrežje in je zato med pomembnejšimi elementi domačih elektroinštalacij.

 

Vtičnica običajno vključuje eno ali več odprtin, kamor se vstavi vtič električne naprave. Običajno je kvadratne ali pravokotne oblike. Včasih so bile vtičnice izključno bele barve, v sodobnih prostorih pa postajajo vse pomembnejši dekorativni element. Tako so moderni modeli premazani denimo z mat zaključnim slojem, na voljo so v različnih barvah, tudi v črni ali sivi, prav tako pa vključujejo napredne funkcije za vgraditev v sisteme pametne osvetlitve domov .

 

Katero vtičnico izbrati

 

Splošno pravilo je, da se pri izbiri vtičnice najprej ravnamo po lokaciji njihove vgradnje. Razmislite, kje bo vtičnica nameščena in za kakšne vrste naprav jo boste uporabljali. Na primer, za kopalnice so potrebne vtičnice z višjo stopnjo zaščite pred vodo. Vtičnice z varnostnimi funkcijami (recimo s pokrovi) izberite tudi za mesta, ki so lahko dosegljiva majhnim otrokom ali živalim.

 

Preverite tudi, če morate vgraditi vtičnico z ozemljitvijo. Ozemljitev pomaga pri preprečevanju električnega udara, zmanjševanju motenj električnega signala in zaščiti naprav pred morebitnimi poškodbami zaradi nenadnih električnih sunkov ali kratkih stikov. Ozemljene vtičnice uporabljamo zlasti pri:

 

 • pralnih, sušilnih, pomivalnih strojih, štedilniki in hladilnikih, torej pri vseh napravah, ki porabijo veliko električne energije, oziroma pri tistih, ki so povezane z vodo ali se nahajajo v njeni bližini,
 • računalniški in pisarniški opremi, televizijah in naprednih ozvočitvenih sistemih,
 • električnih orodjih, kot so vrtalniki, žage in druge naprave, ki se uporabljajo v delavnicah.

 

V Inposu najdete tudi dvojne ali trojne vtičnice. Te uporabljamo zlasti v bližini pisalne mize v domači pisarni, v kuhinji, za televizijo in ob kopalniškem ogledalu, oziroma v vseh prostorih, kjer hkrati uporabljamo večje število električnih naprav. Tako se izognemo dodatnim razdelilcem oziroma podaljškom.

 

V naši ponudbi so tudi tiste, ki se uporabljajo za povezavo omrežnih kablov, kot je denimo Ethernet kabel, z omrežnimi napravami, kot so računalniki. Imenujemo jih mrežne vtičnice ali vtičnice za internet kabel.

 

Vgradna vtičnica

Vgradne vtičnice so nameščene v izrez v steni, tako da se zunanji del vtičnice poravna s površino stene. Prednosti vgradnih vtičnic je več, najpomembnejši sta zagotovo ti, da so vizualno bolj dovršene v primerjavi z nadometnimi vtičnicami in da so manj izpostavljene fizičnim poškodbam in obrabi, saj se po večini v celoti zlijejo s steno.

 

Nadometna vtičnica

Čeprav nadometne vtičnice morda niso tako estetsko minimalistične kot podometne, so zaradi svoje praktičnosti in enostavnosti namestitve zelo priljubljene.

 

Nadometna vtičnica se namesti na zunanjo površino stene, bez izrezovanja stene oziroma brez večjih gradbenih posegov, kar je še posebej koristno v starejših zgradbah ali v situacijah, kjer je potrebna hitra namestitev dodatnih vtičnic. Pogosto se uporabljajo v delavnicah, garažah, kletnih prostorih ali drugih tehničnih prostorih, prav tako kot njihovi “sorodniki” nadometna stikala.

 

Na tak način vidimo celotno ohišje vtičnice, kar je ključna razlika med nadometnimi in vgradnimi vtičnicami, ki so skrite v steno in zato manj opazne.

 

Zunanja vtičnica

Kot pove že njeno ime, je zunanja vtičnica namenjena uporabi na prostem. Tovrstne vtičnice so zasnovane tako, da so odporne na vremenske vplive: so vodoodporne, ozemljene, njihova konstrukcija je robustna in zato jih odlikuje dolgotrajna uporabnost in visoka stopnja varnosti.

 

Koliko vtičnic potrebujete

 

Spodaj naštevamo nekaj splošnih smernic, ki vam bodo v pomoč pri načrtovanju števila vtičnic po posameznih prostorih vašega domovanja:

 

 • Kuhinja: vsaj 4-6 vtičnic ali še več, razporejene naj bodo po celotni kuhinjski plošči in v bližini pulta, kjer boste uporabljali majhne gospodinjske aparate.
 • Dnevna soba: vsaj 3-4 vtičnice za televizijo, multimedijske naprave, luči, mobilne naprave itd., razporejene naj bodo po celotnem prostoru.
 • Spalnica: vsaj 2-3 vtičnice ob postelji za nočne luči, mobilne telefone in druge naprave, ter dodatne vtičnice za televizijo ali druge naprave, če jih uporabljate v spalnici.
 • Kopalnica: 1-2 vtičnici, ki sta uporabljeni za stvari kot so sušilniki za lase ali električne zobne ščetke.
 • Delovna soba ali pisarna: vsaj 3-4 vtičnice za računalnik, tiskalnik, modem, polnilce in druge pisarniške naprave.
 • Hodnik in vhod: na vsakem koncu hodnika vsaj ena vtičnica za sesalec, polnilce, parni čistilec ipd.

Vtičnice TEM Čatež

 

Lastniki modernih in estetsko dovršenih domovanj veliko pozornosti posvečajo prav vtičnicam. Zato se v njihovih košaricah pogosto znajdejo vtičnice blagovne znamke TEM. To slovensko podjetje je vodilni proizvajalec sodobnih stikal in vtičnic v regiji. Vtičnice TEM slovijo po svoji preprosti vgradnji, širokemu izboru barv in materialov ter visoki kakovosti. Njihove dodelane izdelke si lahko ogledate tudi v naših trgovskih centrih.

Pokaži manj
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-24 od 109

Page
na stran
Nastavi padajočo smer
 1. Daljinska vtičnica 2 kos IP44 - ni več dobavljivo
  -20%
  Daljinska vtičnica 2 kos IP44 - ni več dobavljivo
  Akcija 18,47 EUR / KOS Redna cena 23,09 EUR / KOS
 2. OHIŠJE NO CUBO IP55 2M GY AQ20GY-U
  4,99 EUR / KOS
 3. OHIŠJE NO CUBO IP55 2M PW AQ20PW-U
  4,99 EUR / KOS
 4. OHIŠJE NO CUBO IP55 3M PW AQ30PW-U
  7,49 EUR / KOS
 5. OHIŠJE NO CUBO Z DNOM IP20 4M ES
  6,49 EUR / KOS
 6. OHIŠJE NO CUBO Z DNOM IP20 4M PW
  4,39 EUR / KOS
 7. OHIŠJE PO CUBO IP55 3M GY
  8,69 EUR / KOS
 8. OHIŠJE PO CUBO IP55 3M PW AQ31PW-U
  8,69 EUR / KOS
 9. TIPKALO ENOPOLNO 10A 250V-ES TI50
  5,89 EUR / KOS
 10. URA SCHUKO DIGITALNA TEDENSKA 230V
  11,79 EUR / KOS
 11. VTIČNICA 5P 3fazna P/O z dozo
  6,39 EUR / KOS
 12. VTIČNICA ANT.TV/R PREH.MIKRO SB
  14,29 EUR / KOS
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-24 od 109

Page
na stran
Nastavi padajočo smer