Bioklimatska pergola nudi optimalno svetlobo ne glede na položaj sonca

Bioklimatska pergola nudi optimalno svetlobo ne glede na položaj sonca

Bioklimatska pergola je robustna konstrukcija, narejena iz aluminijastih stebrov in lamel. Njena naloga je podaljšanje bivalnega prostora in zagotavljanje maksimalnega udobja na terasi ne glede na vreme. Prav tako mora teraso ščititi pred vremenskimi spremembami, kot so sonce, dež, veter in sneg. Bioklimatske pegole se od navadnih razlikujejo po vrtljivih lamelah, ki dopuščajo uravnavanje količine sonca in sence po želji.

Poljubno upravljanje svetlobe uporabniku posledično omogoča še optimalno prezračevanje. Medtem ko se pri klasičnih pergolah topel zrak zadržuje pod vrhom, pri bioklimatskih kroži skozi lamele. Takšno uravnavanje toplote zagotovi prijetno klimo tudi v najbolj vročih poletnih dneh. Dopolnjuje jih učinkovit in pameten sistem, ki dopušča popolno optimizacijo ter najboljši izkoristek toplote in svetlobe v vseh mesecih v letu.

Lamele oziroma letve so največkrat narejene iz nadvse kompaktnega aluminija. Slednjega odlikujeta izjemno nizka gostota ter visoka trdnost. Zahvaljujoč edinstvenim lastnostim ta ne rjavi, saj na zraku (kisiku) tvori zaščitno plast oksida, ki predstavlja naravno zaščito pred korozijo. Ponaša pa se še z izvrstno odbojnostjo svetlobe in toplote.

Pergola 4x4 ima aluminijaste lamele vzporedno privarjene na kovinsko konstrukcijo. Usmerjene so tako, da uporabniku nudijo dovolj svetlobe ali sence, ščitijo pred dežjem ali UV žarki ter zmanjšajo količino vetra.

 

pergola 4x4

Aluminijasta pergola in kako izbrati najboljšo za vaš zunanji prostor?

Bioklimatska pergola je nadvse priljubljena zaradi robustne strukture z aluminijastimi profili ter modernega dizajna.

Po dolgem delovnem dnevu se vsekakor prileže brezskrbno sproščanje na terasi s toplim napitkom v roki. Nadgradnja zunanjega prostora ni majhen zalogaj in predstavlja večjo naložbo, zato je pred nakupom dobro premisliti, kaj si želite? Bi radi prekrili celoten zunanji prostor ali le del? Boste dopolnili ravno streho arhitekturnega objekta ali bo konstrukcija samostojna? Bo nova bioklimatska pergola 4x4 ali katerih drugih dimenzij?

Da bi izbrali najboljšo za vaš dom in izkoristili vse njene prednosti, morate biti pozorni na:

 • Materiale
  Izbira materialov je poglavitna, saj predstavljajo zaščito pred ekstremnimi vremenskimi razmerami. Materiali morajo biti dovolj vzdržljivi, da uspešno kljubujejo dežju, snegu in vetru.

 • Tehnične omejitve
  Zaradi unikatne konstrukcije, ki nudi neverjetno prilagodljivost, je mogoče ta odlični arhitekturni dodatek vgraditi v vsako okolje. A pri tem morate paziti na nekatere tehnične omejitve, kot je velikost. Preverite dimenzije prostora ter izberite pergolo, ki se prilega. Poskrbite, da aluminijasta pergola ne bo prevelika, saj bo zaradi tega okolica videti prenatrpano in neurejeno. Ne pozabite, cilj je ustvariti arhitekturno harmonijo.

 • Naj se sklada z vašim življenjskim okoljem
  Želite, da vaša terasa postane edinstven vir dobrega počutja? Potem poskrbite, da se bo izbrana konstrukcija ujemala s preostalo okolico in pri tem ne sprejemajte kompromisov. Je vaš slog rustikalen in tradicionalen? Potem si ne ogledujte modernih barv ter posezite po barvi antracit, ki jo dopolnjuje 3D videz lesa.

 

lamelna aluminijasta pergola 4x4

Kakšne prednosti prinaša aluminijasta pergola?

Bioklimatska pergola je fantastičen dodatek k zunanjemu prostoru. S svojo izpopolnjeno zasnovo uporabniku prinaša številne prednosti, med katerimi so:

 • Prijaznost do okolja
  Aluminij ni le kakovosten in trpežen material, temveč tudi trajnosten. Zaradi vrhunskih mehanskih značilnosti ga je mogoče popolnoma reciklirati, ne da bi pri tem izničili njegove odlike.

 • Varčevanje z energijo
  Pergola 4x4 postavljena ob arhitekturni objekt bo v zimskih mesecih delovala kot ščit pred mrazom. V poletnih mesecih pa bo prestregla sončne žarke in UV sevanje ter poskrbela, da vrt ali terasa ostane kljub vročini prijeten prostor za sprostitev.

 • Zagotavljanje zasebnosti in varnosti
  Robustni materiali ne nudijo le popolne zasebnosti pred radovednimi sosedi, temveč tudi zagotavljajo ustrezno varnost pred nenadnimi spremembami vremena.

 • Popestritev dodatnega bivalnega prostora
  Aluminijaste lamele so ključen del pergole, a kar jo naredi svojevrstno, so dopolnilne funkcije. Za sproščujoč zunanji prostor, kjer boste uživali z družino in prijatelji dodajte LED razsvetljavo, senzorje in drugo avtomatizacijo, ki bo teraso spremenila v pravo doživetje.

 

Bioklimatska pergola 4x4, njena gradnja in vzdrževanje

Aluminijasta pergola omogoča montažo v vse vrste arhitekturnih objektov ne glede na njihovo sestavo. Na les, jeklo, beton in opeko jo lahko pritrdite s pomočjo posebnih nosilcev, vse, kar pred tem potrebujete, so ustrezno pripravljeni temelji. Zahvaljujoč prilagodljivi strukturi je lahko samostoječa.

Pravilna in strokovna montaža bioklimatske pergole 4x4 skupaj s kakovostnimi materiali je ključ do tega, da bo pergola izpolnjevala vsa vaša pričakovanja ter bo postavljena zelo hitro. Lamele iz prašno lakiranega aluminija so pritrjene z enostavnim sistemom pritrditve s pomočjo samo reznih vijakov. Ti so za večjo vzdržljivost oblikovani iz nerjavečega jekla. Stranice se lahko uporabljajo modularno, kar pomeni, da brez težav zapolnijo eno stran oziroma 4 m ali pa pokrijejo le en kot. Za pravilno odvodnjavanje poskrbi v nosilne stebre integriran odtočni sistem.

Kaj pa vzdrževanje? Pergola 4x4 in tudi druge dimenzije ne potrebujejo nenehnega vzdrževanja in čiščenja. Slednje je popolnoma odvisno od okolja, v katerem živite. Obloge in prah je priporočljivo odstraniti mesečno, 2x letno pa očistiti žlebove. To bo pergoli zagotovilo daljšo življenjsko dobo.

 

bioklimatska aluminijasta pergola 4x4