Popoln vodnik pri izbiri talnih oblog

Popoln vodnik pri izbiri talnih oblog

Izbira ustreznih talnih oblog je zahtevno opravilo. In ker jih običajno ne polagamo za kratko časovno obdobje, mora biti izbira še toliko bolj premišljena. Poleg tega pa odločitev ni odvisna samo od cene, temveč tudi od prostora, kjer bodo talne obloge nameščene.

Izbrati linoej ali laminat? Morda vinilno talno oblogo ali raje parket? Da se boste pravilno odločili, smo za vas pripravili vodnik s pregledom lastnosti posameznih talnih oblog, dodatno pa predstavljamo tudi njihove prednostmi in pomanjkljivosti. Ta vam bo pomagal pri izbiri ustrezne talne obloge za specifičen prostor, oziroma področje uporabe.

Vinilne talne obloge

Vinilne talne obloge so vodoodporne. So odlična izbira, če živite ob plaži ali imate majhne otroke, ki pogosto tekajo po hiši z mokrimi nogami. Prav tako so vinilne talne obloge cenejše in tišje od lesenih podov. Zaradi tega so pogosta izbira pri kupcih, ki imajo majhne otroke, hišne ljubljenčke ali kar oboje.

Kaj so vinilne talne obloge?

Vinilne talne obloge (imenovane tudi vinil) so izpodrinile talne obloge iz linoleja in predstavljajo izredno trpežno pohodno površino. So pogosta in popularna izbira pri opremljanju modernih domov, saj so na voljo v velikem številu različnih vzorcev - od imitacije lesa, do imitacije keramike in kamna. Zaradi tehnološke dovršenosti predstavljajo pravo izbiro pri hitrem načinu življenja, saj ne potrebujejo veliko vzdrževanja. Obenem so izredno odporne na površinske poškodbe. Hitro in preprosto je tudi njihovo polaganje. So udobnejše in tišje kot obloge iz masivnega lesa.

Cena vinilnih talnih oblog?

Cena vinilnih talnih oblog se giblje od 20 do 35 evrov za kvadratni meter (brez vgradnje).

Prednosti

 • Vodoodporne
 • Cenovno dostopne

Pomanjkljivosti

 • V primeru poškodb je edini način popravila zamenjava celotne vinilne plošče, saj vilnilne talne obloge niso položene kot na primer letve pri parketu ali laminatu.
 • Njihovo odstranjevanje ni enostavno.

Za vinilne talne obloge se odločite če, ...

 • Iščete vzdržljivo površino, ki je odporna na pogosto uporabo.
 • Če imate družino z majhnimi otroci ali hišnimi ljubljenčki.

Polaganje vinilnih talnih oblog

Pred polaganjem vinilnih talnih oblog mora biti podlaga ustrezno suha, ravna, gladka in čvrsta. Poznamo dve vrsti vinilnih talnih oblog in načina polaganja. In sicer polaganje vinila na podlago z lepljenjem in polaganje vinila na klik sistem. Predlagamo, da lepljenje vinila prepustite strokovnjakom, medtem ko se lahko polaganja vinila na sistem klik lotite kar sami. Potrebovali boste samo nekaj spretnosti, tapetniški nož, kotno ravnilo in meter. Pred polaganjem priporočamo, da obloge pustite v prostoru, v katerem jih boste polagali, da se le te aklimatizirajo. S tem bo material prožnejši, polaganje pa enostavnejše, hitrejše in natančnejše.

Laminat

Laminate odlikujejo edinstvene dekorativne lastnosti, zaradi česar se zanje odloči veliko število ljudi. Obenem so enostavni za čiščenje in ker jih lahko polagate kar sami, so pogosta izbira domačih mojstrov. So cenovno ugodnejša alternativa parketu, obenem pa so odpornejši na obrabo (vzdržijo težke obremenitve) in enostavnejši za polaganje. Številne dekorativne izvedbe omogočajo izbiro imitacij tudi najredkejših vrst lesa. Izbirate lahko površine z visokim sijajem, matirane, različne teksture in barve.

Pri laminatih je (za razliko od parketa) površina prekrita z zaščitno plastjo, ki je odporna na bledenje, odrgnine in madeže – vse to pa so vsakodnevni izzivi družin z otroci ali hišnimi ljubljenčki. Laminatov prav tako ni potrebno obnavljati ali lakirati (oljiti), kot je to potrebno pri parketu. Vlažna krpa, ustrezno čistilo in sesalnik so vse, kar potrebujete, da bo vaš laminat še dolgo videti kot nov. Laminati pa niso primeri za uporabo v vlažnih prostorih, kot je na primer kopalnica.

Cena laminata

Cena za laminat se giblje od 10 do 25 evrov za kvadratni meter (brez polaganja).

Prednosti

 • Enostaven za čiščenje.
 • Izjemno odporen na praske.
 • Vodoodporen.
 • Cenovno ugoden.
 • Na voljo v različnih oblikah.
 • Enostaven za samostojno polaganje.
 • Preprost za odstranitev in zamenjavo (brez da bi pri tem poškodovali obstoječo podlago).
 • V primeru poškodbe lahko zamenjate le posamezno letev.

Pomanjkljivosti

 • Niso priporočljivi za uporabo v prostorih z visoko vlažnostjo, kot so kopalnice ali pralnice.
 • So manj primerni za stanovanja, saj zagotavljajo malo ali skoraj nič zvočne izolacije.

Za laminat se odločite, če ...

… iščete cenovno ugodno in izredno trpežno talno oblogo, ki jo je mogoče (v primeru, da se je naveličate) enostavno odstraniti. Obenem laminat ob odstranitvi ne poškoduje obstoječe podlage.

Polaganje laminata

Laminat lahko položimo na skoraj vse podlage (leseno, keramične ploščice, linolej, PVC obloge in seveda cementni tlak). V prvi fazi je potrebno na podlago položiti debelo folijo, ki služi kot zvočni in toplotni izolator. Preden se lotite polaganja, mora laminat mirovati v prostoru, s čimer se prilagodi sobni temperaturi. Ob polaganju je potrebno vedno upoštevati priporočila proizvajalca, ki navede način polaganja, kakšna mora biti vlažnost v prostoru in kakšna je največja dovoljena obremenitev. Ponudba podjetja Inpos zajema raznolike dekorje in tudi dimenzije laminatov. Izbirate lahko vse od laminatov, primernih za bivalne prostore, pa do laminatov, primernih za zelo obremenjene poslovne prostore.

Talne obloge iz masivnega lesa - parketi

Talne obloge iz masivnega lesa, imenovane tudi parketi, so idealna izbira za vse notranje prostore. Ker je les naravni material, doda domu noto topline in domačnosti, obenem pa ga je mogoče kombinirati z vsemi ostalimi naravnimi materiali (steklom, kamni in kovinami).

Parkete odlikuje dobra zvočna izolacija. V primeru, da izberete takšnega z lakirano površino, so načeloma enostavni za vzdrževanje. Nekoliko zahtevnejši za vzdrževanje in občutljivejši na poškodbe pa so parketi, katerih pohodna površina ni lakirana, temveč zgolj oljena. So pa slednji mnogo prijetnejši na otip in tudi delujejo topleje. V kolikor so v vašem domu prisotni majhni otroci ali hišni ljubljenčki, je morda izbira katere druge vrste talnih obloge smiselnejša, saj so parketi bolj občutljivi na poškodbe, kot ostale talne obloge.

Cena parketa?

Cene parketov se močno razlikujejo med seboj. Cena za osnovnejše parkete se gibljejo od 30 evrov za kvadratni meter, medtem ko boste za bolj eksotične lahko odšteli tudi do 100 ali več evrov za kvadratni meter.

Prednosti

 • Naraven in obnovljiv vir.
 • Izjemno vzdržljiv, če je pravilno zaščiten.
 • Enostaven za čiščenje in nego.
 • Dober zvočni izolator.

Pomanjkljivosti

 • Predele z visoko frekvenco uporabe je treba redno brusiti - tako zaradi izgleda kot tudi zaradi preprečevanja nabiranja vlage.
 • Ni priporočljiv za uporabo v kuhinjah, kopalnicah ali vlažnih podnebjih.
 • Vzdrževanje je lahko drago.

Uporabite ga, če …

… je v vašem cenovnem razponu in če si lahko privoščite redno vzdrževanje. Tla iz masivnega lesa odlično zadržujejo toploto ob hladnejših dneh, vašemu domu pa dajejo pridih domačnosti in naravnega okolja. Ne pozabite pa, da parket ni primeren za vlažna območja in podnebja.

Predlagamo, da si pestro ponudbo talnih oblog ogledate na spletni strani podjetja Inpos. Za vsa nadaljnja vprašanja pa svetujemo obisk katerega izmed naših trgovskih centrov, kjer bodo strokovnjaki prisluhnili vašim željam in vam svetovali izbiro ustreznih talnih oblog.