Kako izbrati pravi žar na oglje?

Kako izbrati pravi žar na oglje?

Če se odločate za nakup žara na oglje, potem ste prišli na pravo mesto. Za vas smo namreč pripravili obsežen vodnik, ki  vam bo v pomoč pri iskanju najboljšega žara za vaše potrebe.

Priprava hrane s pomočjo oglja ima dolgo tradicijo. Vrtne zabave in pikniki v toplem vremenu so namreč idealna priložnost prav za uporabo žara na oglje. Ker lahko izbirate med skoraj nešteto različnimi modeli, se morda zdi postopek izbire ustreznega žara zapleten. Toda ne skrbite! Z našim obsežnim poznavanjem izdelkov, prijaznim osebjem in dolgoletnimi izkušnjami smo v podjetju Inpos na voljo, da vam pomagamo na poti do izbire najboljšega žara na oglje za vaše potrebe.

Prednosti (in tudi pomanjkljivosti) žarov na oglje

Čeprav žari na oglje v povprečju predstavljajo najcenejšo različico žarov, njihova cena zagotovo ne vpliva na izvrsten okus pripravljene hrane. Nobena druga vrsta žarov vam ne more pričarati tako pristnega okusa. Številni profesionalni kuharji (in tudi domači kuharski mojstri) namreč zagovarjajo okus dima, ki ga mesu in tudi ostali hrani doda tleče oglje. Prav tako so žari na oglje običajno lažji in s tem enostavnejši za prenašanji kot druge vrste žarov.

Večina žarov na oglje, kot je na primer žar Weber Master-Touch Premium, je zasnovanih tako, da ima neposredno nad ogljem tako imenovano vročo cono, kjer pečemo hrano (tam so temperature najvišje). Nekateri žari pa imajo tudi posredno cono, ki je nekoliko hladnejša. Tam se hrana peče počasneje in pri nižji temperaturi.

Od mesa do zelenjave

Možnosti za pripravo hrane na so skorajda neskončne! Na žaru na oglje lahko pripravite vse od piščanca in morskih sadežev do cele in narezane zelenjave. V kolikor je hrano moč pripraviti na štedilniku ali v pečici, jo skoraj zagotovo lahko pripravite tudi na žaru na oglje. Z uporabo neposredne toplote lahko pripravite hamburgerje, zrezke, svinjske kotlete, kebab in zelenjavo. Če so vam ljubše bolj počasi kuhane pečenke in celi piščanci, boste te pripravili z uporabo posredne toplote.

Z uporabo dodatnega pribora, kot je na primer kamen za peko pice, lahko na žaru spečete tudi pico. Ob tem pa ne pozabite tudi na pribor za žar, ki ga potrebuje vsak žar mojster.

Žari na oglje dosegajo najvišje temperature

Žari na oglje se segrevajo počasneje kot plinski ali električni žari. Vendar naj vas to ne odvrne od nakupa. Prednost žarov na oglje je, da lahko v primerjavi z ostalimi vrstami žarov, dosežejo temperature tudi do 350 stopinj Celzija, zaradi česar je (v kolikor to želite) priprava hrane lahko hitrejša. Edina pomanjkljivosti je, da ne omogočajo tako natančnega nadzora nad temperaturo.

Pepel je lahko tudi gnojilo

Po končani peki je treba odstraniti pogorelo oglje in pepel, ki ga lahko uporabite tudi kot gnojilo. Lesni pepel je odlično naravno gnojilo in še posebej ustreza zelju, cvetači, brokoliju, ohrovtu, brstičnemu ohrovtu in ostalim kapusnicam. Vsebuje veliko kalija, ki ga zgoraj naštete rastline potrebujejo v zadostnih, vendar ne prevelikih  količinah. Če zato s posipanjem pretiravamo, preprečimo zemlji dostopnost do dušika in fosforja.

Vrste žarov na oglje

Glavne vrste žarov na oglje so kotličkasti žari, sodi in keramični žari. Vsi pa so primerni tako za peko, kot tudi dimljenje. Ob nakupu se boste morali tudi odločiti, ali potrebujete žar na podstavku oziroma vozičku,  ali vam je priročnejši namizni žar, kot je na primer prenosni žar Weber Smokey Joe Premium. 

Kotličkasti žari na oglje

Kotličkasti žari predstavljajo najcenejšo in najmanjšo vrsto žarov na oglje. Običajno so okrogle oblike s posebej oblikovanim prostorom za oglje, ki je zasnovan tako, da vzdržuje njegovo visoko temperaturo. So kot nalašč za peko pri visoki temperaturi na neposrednem ognju. Lahko pa jih uporabite tudi za peko mesa in zelenjave ob nižjih temperaturah.

So precej enostavni za čiščenje in vzdrževanje, še posebej, če kupite žar z odstranljivo posodo za pepel. Eden izmed takih je žar Mastergrill. Zaradi manjše površine za peko je ta vrsta žarov primerna za manjše skupine in krajši čas pečenja. Hkrati je ta vrsta žara tudi najpreprostejša za premikanje. Če se prvič podajate v svet peke na žaru, potem izberite to vrsto žara.

Žari na oglje v obliki soda

Poznamo dve izvedbi žarov na oglje v obliki soda. In sicer je lahko žar ležeče ali pokončne oblike. Sodčkasti žar, kot že ime samo pove, ima zasnovo v obliki soda. Ležeče izvedbe imajo večjo površino za pečenje kot večina kotličkastih žarov. Zaradi tega so primernejši za pripravo hrane za večje skupine ljudi ali za istočasno peko različnih vrst hrane. Ker nekateri omogočajo tudi dimljenje, dajejo hrani še izrazitejši okus po dimu, obenem omogočajo tudi počasnejše pečenje. Precej dobro vzdržujejo enakomerno temperaturo in so primerni za pečenje in dimljenje večjih količin hrane.

Vse bolj priljubljeni postajajo tudi žari v pokončni izvedbi. Eden izmed teh je tudi žar v sodu BarrelQ Big. Poleg tega, da omogočajo peko hrane, predstavlja njihova velika zunanja površina tudi prijetno grelno telo v hladnejših dneh. Žari sodčkaste oblike so običajno nekoliko dražji od kotličkastih žarov, obenem pa so tudi bolj okorni za premikanje.

Keramični žari na oglje

Keramični žari, imenovani tudi kamado žari (ime so dobili po vrsti japonskega štedilnika), so običajno jajčaste oblike. To jim omogoča učinkovito zadrževanje in regulacijo toplote. Njihova notranjost se hitro segreje, obenem pa omogočajo kuhanje in dimljenje različnih vrst hrane, vključno s pico in paello. Predstavljajo najdražjo vrsto žarov, vendar so zelo vzdržljivi in odporni na vremenske vplive. Razlikujejo se po velikosti. Zaradi keramičnega oboda pa so tudi že relativno manjši žari sorazmeroma težki in s tem težje prenosljivi.

VARNOSTNI NAPOTEK: V kolikor se odločite za nakup žara na oglje, bodite pozorni na podlago na kateri ga boste uporabljali. Leseni podi ali podi iz umetnih mas so občutljivi na visoke temperature in oglje, ki bi lahko padlo nanje iz žara.

Dober mojster ima čisto orodje

Kot vse vrste žarov bo tudi vaš žar na oglje najbolje deloval, če ga boste redno čistili. Po uporabi postrgajte in odstranite saje. Ne pozabite pobrisati tudi odlagalnih površin in pokrova žara (če ga ta ima). Za ta namen lahko uporabite čistilo za emajl priznanega proizvajalca Weber.  Pred vsako uporabo očistite rešetke z ščetko za čiščenje mreže in jih po potrebi temeljiteje očistite tudi s čistilom za žar. Prepričajte se, da odprtine za dostop zraka niso zamašene in da sistem za nadzor temperature deluje brez zatikanja.

Z nakupom žara na oglje ne boste zgrešili

Ob toplejših dneh ni boljšega od vonja po žaru na oglje. No, z izjemo slastnega zrezka, ki je bil pečen na njem. Žari na oglje so preprosti, cenovno dostopni in zagotovo brezčasna klasika, ki si zasluži mesto na vašem dvorišču. Z njim preprosto ne morete zgrešiti.