Kamini

Kamini

Kamini in peči na drva poskrbijo za stroškovno učinkovito ogrevanje 

Kamini in peči na drva imajo dolgo tradicijo ogrevanja domov. Prva ognjišča so se pojavila že v kameni dobi, za pomemben korak v njihovem razvoju je poskrbel Benjamin Franklin. Ta je leta 1742, izumil prvo kaminsko peč na drva iz litega železa, ki se je z nekaj popravki razvila v takšno, kot jo poznamo danes.

V sodobnem svetu si vse več potrošnikov prizadeva za okolju prijazen, a zanesljiv vir toplote. Mnogi so ga našli v prostostoječih kaminih. Ti z dih jemajočo estetsko dovršenostjo uporabniku ponujajo izreden način ogrevanja z obnovljivim virom - lesom. Kot pove že njihovo ime, za zagotavljanje prijetne toplote, ne potrebujejo vgradnje. Delujejo namreč tako, da ob sežiganju lesa, toplotna energija prehaja skozi kovinsko ogrodje, ki hkrati nudi varen prehod dima skozi navpični zračnik. 

Si tudi vi želite uživati v udobju sproščujočega ognja, a niste prepričani, kako se bo kamin podal v vaš dom? Skrbi so popolnoma odveč. Moderni kamini se razlikujejo po toplotni učinkovitosti, slogu in dizajnu, zato fantastično dopolnijo prav vsak dom. 

prostostoječi kamin

4 prednosti prostostoječih kaminov, ki jih ne gre spregledati 

Kaminske peči v hladnih zimskih mesecih zagotavljajo toplino in domačnost. Ob nizkih temperaturah se vsakdo najbolje počuti v zavetju doma. Ste si vedno želeli preživljati hladne večere ob bučečih plamenih toplega ognja? Če razmišljate o nakupu ogrevalne naprave, si spodaj preberite nekaj prednosti, ki jih uporabnikom prinaša prostostoječi kamin. 

1. Vsestranski dizajn

 

Prostostoječi kamin je na voljo v najrazličnejših izvedbah - od tradicionalnih do sodobnih. Raznoliki stili, slogi, barve, velikosti, oblike in zaključki bodo poskrbeli, da boste brez težav našli takšnega, ki bo izpopolnil prostor. 

 

2. Preprosta namestitev 

Vse, kar potrebujete za njegovo postavitev, je ravna površina in način za napeljavo odzračevalne cevi. Odličen je za posameznike, ki si želijo prijetnega ambienta, a pri tem ne želijo posegati v arhitekturo objekta. V kolikor se selite ali želite prostostoječi kamin le prestaviti, lahko to brez večjih težav storite.  

 

3. Cenovna dostopnost 

Včasih so ogrevalne naprave predstavljale precejšnjo naložbo. Čeprav se ogrevanje na drva uporablja že od nekdaj, še vedno predstavlja enega izmed najbolj stroškovno učinkovitih virov. Razlog za to so obnovljivi viri. Brezčasen slog dopolnjujeta še cenovna dostopnost in energetska učinkovitost med 70 do 80 %. Seveda pa ne gre pozabiti še na nizke stroške vzdrževanja, ki so za razliko od tradicionalnih kaminov precej ugodnejši. 

 

4. Izjemen vir toplote 

Največja prednost je njihova izjemna toplotna moč. Delujejo na principu sevanja, oddajanja toplote iz različnih strani, kar prostor ogreje hitreje in močneje. Ker so sijajen vir toplote, so idealni za uporabo v vseh bivalnih prostorih. Vse, kar je potrebno storiti, je, da izberete takšnega z ustrezno toplotno močjo za vaš dom. 

 peči na drva

 

Ekološka ozaveščenost in kako peči na drva vplivajo na okolje? 

Kaminske peči na drva imajo raznovrstne prednosti, med katerimi je tudi prijaznost do okolja. Nič ni bolj sproščujočega kot uživanje v prasketanju ognja, še posebej če veste, da s tem pripomorete k ohranjanju okolja. V zadnjih nekaj letih je trajnost tista, ki zapoveduje številne odločitve, zato ni presenečenje, da je povpraševanje po lesu vse večje.

Čeprav uporaba drv ne bo rešila vseh potreb po prehodu na obnovljive vire energije, pa vsekakor pomaga. V primerjavi z drugimi pogosto uporabljenimi gorivi za ogrevanje je les okolju veliko bolj prijazen. Z 0,008 kg CO2 na kWh velja za ogljično nevtralnega”, saj pri zgorevanju ne oddaja škodljivih snovi ter ohranja ravnotežje. Slednje mu omogoča količina oddanega ogljikovega dioksida. Ta je enaka zadržani količini “nadomestnega” drevesa, ki absorbira ogljikov dioksid ter diha kisik.

V dobi ekološke ozaveščenosti vse pogosteje iščemo nove načine, da zmanjšamo ogljični odtis. To je mogoče storiti še tako, da kot gorivo uporabimo odpadni les mizarskih in drugih delavnic. 

 

Pri uporabi kamina si zagotovite optimalno varnost 

Prostostoječi kamin je najboljši način ogrevanja doma, saj lahko ogreje več kot le en prostor. Velikokrat se zgodi, da imamo ob nakupu ogrevalne naprave pripravljeno zanjo posebno mesto. A pri tem ne gre pozabiti na varnost.

Za varno delovanje je treba upoštevati nasvete proizvajalca. Vsi delujoči kamini imajo namreč zahtevano minimalno razdaljo, ki zagotavlja varnost med gorenjem drv. Nezadostna razdalja lahko hitro povzroči požar. Pomembne so tudi talne obloge. Čeprav je med nogami naprave in tlemi manjša razdalja, mora ta biti postavljena na primerno, negorljivo podlago.

Ne glede na to, ali je kamin glavni ali dodatni vir toplote - vzdrževanje je poglavitno. Po uporabi je priporočljivo odstraniti pepel in očistiti peč, a nikar ne pozabite na letne preglede peči in odzračevanja. Slednje je ključnega pomena za zaščito doma, saj je požar največkrat nepredvidljiv. In še en nasvet. Pri netenju ognja bodite potrpežljivi. S potrpežljivostjo, ustreznim gorivom in rednim vzdrževanjem si boste zagotovili optimalno varnost. 

 kaminske peči

 

Najboljše peči na drva ter kamini združujejo učinkovitost s tradicionalno eleganco 

Prostostoječi kamin predstavlja dragocen vir toplote, s katerim boste dom pripravili na zimo. V podjetju Inpos d.o.o. boste našli širok nabor ogrevalnih naprav priljubljenih blagovnih znamk. Najboljše kaminske peči na drva v bogati ponudbi so zasnovane v skladu z najnovejšimi trendi. Z modernimi, zaobljenimi linijami se izvrstno podajo v vsak bivalni prostor. 

Katero ogrevalno napravo boste izbrali, je odvisno od tega, kaj potrebujete oziroma si želite. Modeli se v grobem razlikujejo glede na: 

  • Dimenzije 
  • Premer dimnika 
  • Nazivno moč (med 6 in 13 kW) 
  • Maksimalno moč (8 do 15 kW) 
  • Ogrevalno površino med 95 m2 do 200 m2 (ob zadostni izolaciji in tesnjenju oken) 

 

Prostostoječi kamini uspešno združujejo učinkovitost s tradicionalno eleganco. Poleg zgoraj naštetih razlik se modeli razlikujejo še glede na sestavo in zgradbo. Nekateri kamini so izdelani iz kakovostne litine dopolnjene s črno toplotno obstojno barvo (emajlirane), ki daje proizvodu atraktiven videz. Drugi iz zmogljive kotlovske pločevine ter litoželeznega okvirja in kurišča, obloženega iz šamotne opeke. 

Prav tako pa se posamezni modeli ponašajo z dvojnimi vratci. Spodnjimi, ki dopuščajo preprostejše podkurjenje in čiščenje pepela ter zgornjimi, ki služijo k nalaganju drv. Da bi pričarali vzdušje odprtega ognja kaminske peči, dopolnjujejo steklena vrata, skozi katera se vidi celotno kurišče. Vrata so zasnovana iz keramičnega prozornega stekla, odpornega proti temperaturi do 700 °C. Zahvaljujoč dobri regulaciji primarnega, sekundarnega in terciarnega zraka steklo ostaja čisto tudi med gorjenjem. 

Ponudba podjetja pa obsega še toplovodne kamine za centralno ogrevanje, katerega gorivo so izključno leseni peleti. Ti delujejo tako, da se s sežiganjem paletov pridobljena toplota prenese v sistem talnega ogrevanja ali radiator. 

najboljše peči na drva