Kuhinjski štedilnik na drva

Kuhinjski štedilnik na drva

Kuhinjski štedilnik na drva: poceni ogrevanje z romantičnim pridihom 

Kuhinjski štedilnik na drva ni stvar zgodovine. Danes, ko se vse bolj vračamo k naravi, hkrati pa se soočamo še z energetsko krizo, je nakup odlična ideja. Če se boste odločili za kuhinjski štedilnik s pečico, boste dobili več funkcionalno napravo, s katero se boste lahko greli, jo deloma uporabljali kot kamin, ob enem pa na njej in v njej še kuhali in pekli. 

kuhinjski štedilnik na drva

 

Dobri štedilniki na drva lepo sovpadajo z vašim domom in notranjo opremo 

Mnogi, ko jim pade misel nanje, pomislijo na stare, rustikalne, črne kotne štedilnike, ki so jih uporabljali naši stari starši. Danes pa je na voljo toliko različnih dobrih štedilnikov na drva, da lahko brez težav najdete takšnega, ki bo lepo sovpadal z ostalo notranjo opremo, ki jo imate v svojem domu. 

Kotni štedilnik na drva z rustikalnim videzom se bo lepo podal v vašo leseno počitniško hiško ali vikend. Prav tako bo lepo sovpadal z ostalo opremo, če ste se odločili svoj dom opremiti v rustikalnem stilu. A tudi, če imate dom opremljen v modernem slogu, se vam ni treba izogibati prijetnemu občutku toplote, ki jo oddaja. Na trgu je namreč mogoče najti tudi takšne s povsem modernim videzom. Štedilnik na drva s pečico lahko ima celo steklo-keramično kuhalno ploščo, če si to želite. Sicer pa so dosegljivi tudi v različnih barvah.  

 

Štedilnik na drva s pečico ponuja mnogo prednosti 

Poleg tega, da boste s štedilnikom na drva s pečico dobili napravo, s katero se boste lahko greli, hkrati pa na njej in v njej tudi kuhali in pekli, prinašajo ti še druge prednosti. 

  • Z njimi lahko s pravo tehnologijo ogrevate tudi ostale prostore v domu in celo sanitarno vodo. 
  • So vir cenovno ugodnega ogrevanja. 
  • Prostor je z njimi videti bolj domač in poln topline. 
  • Hrana, ki jo pripravite ima prav poseben, privlačen okus.  
  • Če izberete pravega, v njem lahko skozi steklo opazujete ogenj. Na takšen način lahko ta nadomesti kamin. 
  • Dobri štedilniki na drva so tudi prijazni do narave in ne izpuščajo velikih količin škodljivih emisij.

 

štedilnik na drva s pečico

 

Kakšen štedilnik na drva lahko uporabite za ogrevanje sanitarne vode? 

Danes so kuhinjski štedilniki na drva zelo razviti, tako lahko dobite tudi takšne, s katerimi je mogoče ogrevati sanitarno vodo. S pravim sistemom pa lahko služi tudi kot ogrevalno telo za vaš celotni dom.  

Če se odločite za takšnega poskrbite, da vam bo omogočal, da ga boste vezali v sistem centralnega ogrevanja.  Na tržišču boste danes našli tudi zelo zmogljive različice, ki bodo imele moč do 15 kW. Če k temu prištejete še energijo, ki jo oddaja sama naprava, dobite skupno moč, ki lahko doseže 21 kW. 

Takšni kuhinjski štedilniki na drva imajo nameščeno kurilno rešetko. S to lahko spomladi in jeseni prilagajate temperaturo. Vendar je smiselno, da za namestitev poiščete pomoč strokovnjakov, saj ga bo namreč treba povezati s toplovodnim omrežjem, hkrati pa urediti povezavo med vročo vodo, ki prihaja iz kotla in hladno vodo, ki potuje skozi radiatorje.  

 

Hrana narejena na dobrem štedilniku na drva je lahko okusna, če jo znamo pripraviti 

Čeprav zagotovo drži, da je hrana pripravljena na štedilniku na drva s pečico lahko zelo okusna - okusi so naravni in vas bodo spomnili na tisto, ki vam jo je pripravljala vaša babica - je vseeno za to potrebno imeti tudi nekaj znanja.  

Prižig in vzdrževanje pravega ognja ni mačji kašelj. Za to so potrebne izkušnje. Kaj hitro se lahko namreč zgodi, da bo hrana zaradi prevelikega ognja kipela, kruh ali pica pa se bosta v pečici na drva prepekla. Če bo ogenj prešibek, pa bo hrana surova ali pa bo potrebovala celo večnost, da se skuha. Prav zaradi tega se je kuhanja in pečenja na štedilniku na drva s pečico treba privaditi. Če vam to uspe, pa ste lahko prepričani, da boste lahko ustvarjali prave kulinarične mojstrovine, ki bodo zadovoljile vas in navdušile vaše domače ter prijatelje.  

 

Kotni štedilnik na drva ima tudi svoje zahteve 

Če se boste odločili za kuhinjski štedilnik na drva, vsekakor ne smete pozabiti niti na drva in skladovnico zanje. Čeprav so trenutno cenejša od plina ali kurilnega olja, si je potrebno vzeti čas za sekanje in shranjevanje le-teh. Poleg tega ne pozabite, da bo potrebno kotni štedilnik na drva tudi redno čistiti in iz njega odnašati pepel.  

A brez skrbi, večkratno boste poplačani. Prihranili boste denar, v svoj dom boste prinesli domačnost, vaša hrana bo okusnejša, naprava pa lahko postane tudi vaš kamin. 

 

Po kuhinjski štedilnik na drva v Inpos 

V Inposu boste našli številne različne kuhinjske štedilnike na drva, tudi takšne, ki imajo pečico. Na voljo so različice s klasičnimi kuhalnimi ploščami in tudi takšne s steklo-keramično kuhalno ploščo. Pri nekaterih pa boste ogenj med gorenjem lahko tudi opazovali in v dom s tem vnesli romantiko ter domačnost.

 

 štedilnik na drva