Lamelna pergola za vrt za popestritev vseh vrst vrtov in teras

Lamelna pergola za vrt za popestritev vseh vrst vrtov in teras

Lamelna pergola za vrt je ena izmed najbolj priljubljenih elementov za ustvarjanje sence na domačem vrtu, saj je poleg udobja zagotovljena tudi estetska vrednost elementa. Zasnovane so izjemno enostavno, kot dve med seboj pravokotni vrsti nosilcev in se enostavno prilagajajo različnim prostorom in željam.

Poleg prilagajanju željam investitorja pa so danes na tržišču tudi številne vrste senčil s prilagodljivimi lamelami, ki se jih lahko poljubno zapre ali odpre. V nadaljevanju si preberite vse potrebno o pergolah za vrt in terase, o njihovih prednostih in morebitnih slabostih, izdelavi in montaži.

 

Eleganca in sodobnost kovinskih pergol za vrt

Na tržišču danes najdemo vse vrste vrtnih pergol, ki se med seboj najpogosteje razlikujejo v materialu. Pergola za vrt je po svoji definiciji element, ki navadno ni streha, temveč zgolj več horizontalnih nosilcev, ki pa niso nujno pokriti. Tradicionalno jih najdemo v vinorodnih deželah, sploh na Krasu, kjer romantično stojijo ob kamnitih hišah, po njej pa se vzpenja vinska trta.

So tradicionalni arhitekturni element, ki se v našem prostoru uporablja že dolgo. Sodobne so narejene iz aluminija ali lesa, nekatere pa imajo celo lamele, ki se lahko premikajo, torej odpirajo in zapirajo glede na vremenske razmere. Tudi sodobne se uporabljajo za zaščito pred soncem in dežjem, pri čemer lahko s prilagoditvijo nagiba lamel ustvarijo različno senco in ambiente.

 

Razlogi za nakup vrtne pergole

V svetu notranjega in zunanjega oblikovanja so pergole za vrt izredno priljubljene in zanimive. So namreč nekaj med zaprtim in odprtim prostorom, kar je v arhitekturi vedno zanimivo raziskovati. To so prostori, kjer se človek počuti zaščitenega, pa še vseeno sedi pod milim nebom. Številne prednosti, ki vrtne pergole naredijo zanimive pri lastnikih domov in profesionalnih oblikovalcih, so:

  • Zaščita pred soncem, dežjem in vetrom- zagotavljajo učinkovito zaščito različnimi vremenskimi razmerami, da boste na terasi oz. vrtu lahko uživali v vsakem vremenu,
  • Regulacija temperature z lamelami, ki se jih lahko odpre oz. zapre,
  • Energijska učinkovitost- če senčnih namestite pred večjo zasteklitvijo, lahko pomagajo zmanjšati stroške za hlajenje vašega doma, saj zmanjšujejo količino sončne svetlobe in toplote, ki prodre v hišo skozi okno …

 

Material in montaža kvalitetnih vrtnih pergol

Najpogostejša izbira glede materialnosti za lamelne pergole sta aluminij ali les. Aluminijaste so bolj trajne in potrebujejo manj vzdrževanja, medtem ko lesene dajejo bolj naraven videz, vendar zahtevajo več vzdrževanja. Vsak material ponuja svoje prednosti in slabosti, zato je naloga kupca, da se odloči za tisto, ki mu bolj ustreza. Nekateri proizvajalci ponujajo tudi hibridna senčila za vrt, ki združujejo prednosti obeh materialov v enem izdelku.

Montažo vrtne pergole lahko opravi izkušen strokovnjak, običajno pa se tega lahko lotite tudi sami. Montaža običajno vključuje postavitev stebrov in nosilcev, pritrditev lamel na strukturo, nastavitev nagiba in preverjanje, ali delujejo vsi mehanizmi za odpiranje in zapiranje, v kolikor se odločite za tak model. Pri namestitvi je pomembno, da se držite navodil proizvajalca in upoštevate vse varnostne predpise.

 

lamelna pergola za vrt

Lamelne pergole: prednosti prilagodljivih lamel

Lamelne pergole so izredno priljubljene, saj se s pomočjo nastavljivih lamel, ki se odpirajo in zapirajo, prilagajajo različnim vremenskim razmeram in vašim potrebam. Možno sta dve varianti upravljanja- ročno ali z daljinskim upravljalnikom, odvisno od modela. Slednje vključujejo električni motor, ki omogoča upravljanje. Motor premika lamele v smeri odpiranja ali zapiranja, odvisno od želenega položaja. Po želji jih je možno odpreti v celoti za maksimalno količino svetlobe ali pa zapreti, za maksimalno zaščito pred soncem, dežjem in vetrom.

Sodobnejše so opremljene tudi z avtomatskimi senzorji, ki se aktivirajo glede na vremenske razmere. Na primer, senzor za dež bo zaprl lamele, če zazna padavine, medtem ko jih bo senzor za sonce odprl, ko se pokažejo prvi sončni žarki. So odlična izbira za tiste, ki iščejo funkcionalno in elegantno rešitev za svoj zunanji prostor, saj zagotavljajo zavetje in senco, medtem ko so hkrati elegantne in moderne.


Vzdrževanje lamelnih pergol za dolgo življenjsko dobo

Pergole za vrt so relativno enostavne za vzdrževanje, vendar pa potrebujejo nekaj rednega čiščenja, da ostanejo v dobrem stanju še vrsto let po samem nakupu. Priporočljivo je, da jih občasno pregledate, očistite in v primeru premikajočih lamel tudi po potrebi ponovno namastite. Aluminijasto lahko očistite z mehko krpo in blagim čistilom za odstranjevanje umazanije.

Ne uporabljajte abrazivih čistil, ki bodo aluminijasto senčilo poškodovala in skrajšalo življenjsko dobo. Lesene je potrebno redno čistiti in občasno zbrusiti in namazati s premazi, ki bodo zaščitili les pred vlago in soncem. Za les velja, da potrebuje nekaj več vložka kot aluminij, odločitev glede materiala pa je na koncu v rokah investitorja.

 

Kvalitetne lamelne pergole za vrt na enem mestu

Lamelna pergola za vrt je elegantna, prilagodljiva in učinkovita rešitev za ustvarjanje sence in udobja na terasi oziroma v drugem zunanjem prostoru. Zaradi izgleda in funkcionalnosti so zelo priljubljene pri lastnikih domov vseh starosti in okusov ter tudi pri profesionalnih oblikovalcih. Če se odločite za nakup vrtne pergole je pomembno, da izberete kakovostnega izdelovalca in upoštevate navodila za namestitev in vzdrževanje, da boste lahko uživali v vašem novem zunanjem prostoru še vrsto let.

 

vrtne pergole