Peči na pelete

Peči na pelete

Peči na pelete so ekološki način ogrevanja 

Peči na pelete so zaradi številnih prednosti vedno bolj priljubljene. Ker smo vse bolj ekološko ozaveščeni, se številni odločajo za ekološki način ogrevanja. Toplozračni kamini na pelete so namreč med najbolj varčnimi in ekološkimi, saj so peleti narejeni iz naravnih ostankov lesa. Slednji nastaja v vsakem primeru, zato naredimo okolju veliko uslugo, saj bi v nasprotnem primeru lesni ostanki končali direktno v smeteh.

Tudi samo kurjenje je popolnoma ekološko. Peči na pelete se uvrščajo med najbolj trajnostne in ogljično nevtralne načine ogrevanja. Za toplozračne kamine na pelete pa se ne odločajo le tisti, ki so ekološko ozaveščeni, temveč tudi številni drugi, saj imajo prav tako ogromno drugih prednosti. V nadaljevanju si preberite, katere lastnosti so značilne za najboljše peči na pelete.

kamini na pelete

Prednosti najboljših peči na pelete 

Enostaven nakup 

Če ste se kdaj ogrevali s kaminom na drva, veste, koliko dela je s pripravo in dobavo lesa. Prav nasprotno drži za kamine na pelete, saj lesne ostanke prodajajo praktično v vsaki trgovini, kmetijski zadrugi ali na bencinskem servisu. Pelete je mogoče kupiti v velikih vrečah (15 kg), zato jih lahko brez težav pripeljemo do doma in shranimo v kleti ali garaži. Dela s pripravljanjem goriva za toplozračni kamin na pelete nimamo, imeti moramo le dovolj prostora za njihovo hrambo. 

 

Malo dela 

V primerjavi s pečmi drva, so najboljše peči na pelete veliko enostavnejše za uporabo. Pozabite na stalno nalaganje drv in vsakodnevno čiščenje pepela! Delujejo popolnoma avtomatizirano, saj njihovo delovanje nadzoruje termostat. Vaša edina naloga je, da enkrat na dan ali enkrat na teden, odvisno od toplozračnega kamina na pelete, napolnite zalogovnik. Super, kajne? S kaminom na pelete boste končno ves čas uživali na toplem, dela s kurjavo pa praktično ne boste imeli! 

 

Nizka cena 

Ena od pomembnih prednosti tovrstnega načina ogrevanja je, da so tudi najboljše peči na pelete zdaj dosegljive že praktično vsakomur. Za vgradnjo lahko namreč pridobite subvencijo Eko sklada, s katero bo cena toplozračnega kamina na pelete zares ugodna. Seveda je potrebno pri nakupu upoštevati tudi stroške goriva, ki pa je prav tako zelo ugodno. Kot že omenjeno so to v resnici lesni ostanki, ki nastajajo med kakršnokoli obdelavo lesa. Cena biomase je tako nizka in v primerjavi z drugimi energenti bolj stabilna. Zaupamo vam lahko celo, da bodo s kaminsko pečjo na pelete stroški ogrevanja kar 30 – 60 % nižji.  

 

Visok izkoristek 

 Visok izkoristek ni značilen le za najboljše peči, temveč tudi za najosnovnejše modele. To je odlična lastnost iz dveh razlogov. Prvi je, da so stroški ogrevanja nižji, drugi pa, da za peleti ostane zelo malo pepela. Kamine in peči na drva je potrebno ravno zaradi pepela vsak dan očistiti, medtem ko so pri kaminski peči na pelete dovolj redni servisi. Vzdrževanje je tako enostavno in poceni. 

 

Podpora slovenskemu gospodarstvu 

Kar 58% površine Slovenije prekriva gozd, zato proizvedemo dovolj peletov za svoje potrebe. Če se odločite za toplozračni kamin, boste podprli slovenska podjetja ter pomagali ohraniti delovna mesta. Najboljše peči na pelete nimajo pozitivnega vpliva le na slovensko gospodarstvo, temveč pripomorejo tudi k boljšemu stanju v naših gozdovih. Zaradi uporabe biomase so naši gozdovi čistejši in bolj zračni. 

najboljše peči na pelete

Izberite pravo kaminsko peč na pelete

Pri nakupu pa morate biti pozorni na več stvari, saj so na voljo različne tipi. Najprej se morate odločiti ali boste izbrali toplovodni ali toplozračni kamin na pelete.  

Slednji deluje podobno kot kamin na drva, saj neposredno v prostor seva toploto. Takšna kaminska peč na pelete je najbolj primerna za manjša stanovanja in počitniške hišice, saj najbolje ogreje le en prostor. Če želite ogreti večjo površino, ji lahko dodate dodatne cevi za razvod zraka, ki jih napeljete do sosednjih prostorov. To sicer predstavlja večji poseg v prostor, zato pred končno odločitvijo dobro premislite ali vam to zares ustreza.  

Toplovodna peč na pelete pa je malce kompleksnejša, zato jo največkrat imenujemo kar kotel. V njem se segreva voda, ki jo nato črpalka poganja do ogrevalnih naprav (radiatorjev, bojlerja ali talnega gretja). Stanovanje se tako ogreva s pomočjo vode, ne zraka. 

Kateri kamin boste izbrali, je odvisno ali ga kupujete za novogradnjo ali za starejšo hišo ter kakšen način ogrevanje že imate. Najboljše peči na pelete lahko priključite na obstoječi centralni sistem, tako da večji poseg ni potreben.

 

Pomembni so tudi sami peleti 

Kako dobro bo toplozračni kamin deloval, pa ni odvisno le od tipa peči, temveč tudi od kakovosti peletov. Le-ti morajo vsebovati manj kot 10 % vlage, najbolje je, da so dolgi nekje med 2,5 in 3 cm, ne smejo imeti razpok, poleg tega pa ni dobro, da je med njimi veliko prahu. Svetujemo vam, da njihovo kakovost preverite s preprostim testom – pelet vržite v vodo in opazujte ali bo potonil ali ne. Le kakovostni peleti se bodo takoj dotaknili dna kozarca.