Premagajte vodni kamen v kopalnici enkrat in za vselej!

Premagajte vodni kamen v kopalnici enkrat in za vselej!

Pogled na novo, pravkar prenovljeno kopalnico je res čudovit. A koliko časa bo takšna tudi ostala? Če ne bomo zanjo dobro skrbeli in poskrbeli za redno čiščenje vodnega kamna in ostalih nečistoč, žal ne prav dolgo! Brez skrbi, v trgovini Inpos vam z veseljem priskočimo na pomoč tudi na tem področju.Za vas smo pripravili nekaj praktičnih nasvetov, ki vam bodo pomagali poskrbeti za kar najdaljšo življenjsko dobo vaše kopalnice.

 

Čiščenje kopalnice – le eno od opravil ali prava mala nočna mora?

Odgovor na to vprašanje je seveda odvisen od tega, koga vprašamo, a to nikakor ni edini faktor. Izjemno pomembno je tudi, kako pogosto se lotimo čiščenja kopalnice. Če to počnemo redno, bo naša naloga precej enostavna, saj se trdovratna umazanija in vodni kamen še ne bosta uspela nabrati. Če pa z opravilom odlašamo in se ga lotimo šele takrat, ko se mu res ni moč več izogniti, pa je zgodba precej drugačna. In, bodimo iskreni, včasih kar malce ogabna. Vodni kamen v WC školjki, ki poskrbi za neprivlačen rob, obloge na umivalniku in plesen na fugah med ploščicami so vsekakor znak, da kopalnice nismo očistili že dolgo – predolgo!

 

Priporočamo vam torej, da se čiščenja kopalnice in odstranjevanja vodnega kamna lotite pravočasno. Le tako bo vaša kopalnica ostajala lepa in higienična ter tako zagotavljala varen prostor za vas in vašo družino.

 

Vodni kamen v WC školjki - kako se ga rešiti?

 

 

Vodni kamen v WC školjki kaj hitro poskrbi za neprivlačen in zanemarjen videz vaše kopalnice, zato je pomembno, da se z njim spoprimete pravočasno. Sprotno odstranjevanje vodnega kamna je namreč precej enostavno. Ko pa se vodni kamen v WC školjki enkrat nabere, je naloga precej bolj zahtevna.

In kako se lotiti tega podviga? Za začetek boste potrebovali kakovostno čistilo za WC školjko. Ga nimate pri roki? Številni uporabniki prisegajo tudi na različna naravna čistila, kot so denimo:

 • kis,
 • tablete za čiščenje protez,
 • kola,
 • citronska kislina,
 • soda bikarbona,
 • detergent za perilo.

 

Če želite odstraniti vodni kamen v WC školjki, izbrano čistilo nanesite na školjko, malo počakajte, potem pa dobro zdrgnite ostanke kamna. Če boste to počeli redno, bo vse skupaj trajalo le nekaj minut. Se splača potruditi, kajne?

 

Pri čiščenju WC školjke sicer vedno upoštevajte naslednja zlata pravila.

 

 

 

Vodni kamen v WC školjki.

 

Vedno čistite od znotraj navzven

Pri WC školjki to pomeni tudi od bolj umazanega k manj umazanemu. Najprej se torej lotite notranjosti školjke, potem pa šele okolice školjke, WC deske in ostalega.

 

Med čiščenjem redno zamenjajte krpo in gobico

WC školjka je eden od najbolj umazanih predelov našega doma, zato je izjemno pomembno, da pazimo na higieno pri čiščenju. To pomeni, da po vsakem predelu zamenjamo krpo, gobico in krtačko, ki jih uporabljamo za čiščenje.

 

Ne pozabite na težko dostopna in manj očitna mesta

 

Vodni kamen v WC školjki je včasih kar težko odstraniti, saj se skriva na težko dostopnih kotičkih. V takšnem primeru lahko uporabite denimo staro zobno ščetko ali paličice za ušesa in poskrbite za vse majhne reže in luknjice.

Pri čiščenju bodite pozorni tudi na tiste manj očitne dele, kot so denimo krtačka za čiščenje stranišča, gumb za splakovanje, kopalniški košek … Vse to so predmeti, na katerih se lahko nabira umazanija. A pri čiščenju nanje pogosto kar malce pozabimo.

 

Nikar naj vas ne skrbi, če je vaše stranišče kar malce zanemarjeno. Vodni kamen v WC školjki boste prvič resda težko odstranili. A ko boste enkrat izvedli generalno čiščenje, bo vse skupaj spet precej enostavneje in lažje izvedljivo.

 

Čiščenje tuš kabine

 

Odstranjevanje vodnega kamna s kopalniške armature.

 

Tudi čiščenje tuš kabine spada med tiste podvige, ki se jim vsi običajno raje izognemo. Vendar v tem primeru velja povsem enako: bolj redno kot bo čiščenje tuša na sporedu, manj dela bomo imeli in bolj enostavno bo vse skupaj.

Čiščenje tuš kabine bo precej lažje z uporabo specializiranega čistila. Priporočamo vam, da preizkusite čistilo znamke Kolpa san, ki je bilo ustvarjeno posebej za čiščenje tuša. Odlična ideja je tudi, da uporabite poseben premaz za tuš kabino. Ta bo preprečeval nabiranje umazanije in vodnega kamna ter vam v prihodnje še dodatno olajšal čiščenje.

 

Tudi pri čiščenju tuš kabine bi sicer morali upoštevati nekaj zlatih pravil.

 

Najprej dobro pospravite kabino

Umaknite gele za tuširanje in šampone, odstranite gobe in spužve ter odlepite morebitne podlage proti drsenju. Ko bodo površine prazne in čiste, bo vaše delo precej lažje.

 

Odstranite vodni kamen in ostalo umazanijo z vseh površin

S kakovostnim čistilom prekrijte stene tuš kabine, tuš kad, ploščice in vse ostale predele v tuš kabini. Malce počakajte, nato pa dobro podrgnite. Še posebej pozorni bodite na fuge, kjer se rada začne nabirati plesen. Na koncu le še temeljito splaknite čistilo z vseh površin.

 

Vodni kamen na tuš ročki.

 

Če je glava tuša zelo zamašena z vodnim kamnom, jo lahko čez noč odstranite in položite v kis. Če imate v svoji prhi morda še vedno zaveso, jo lahko operete v pralnem stroju.

 

Ne pozabite na odtok

Odtok tuša je tisti, v katerem se pogosto nabira različna umazanija, seveda pa je tudi pravi magnet za lase. Če ga boste redno očistili, boste imeli precej manj težav z odtekanjem vode. Ne pozabite torej na redno čiščenje odtoka in odstranjevanje umazanije.

 

Čiščenje kopalnice

Sedaj je čas, da se lotite še preostalih delov kopalnice. Pri tem nikar ne pozabite na naslednje predele:

 • ploščice in druge stene,
 • odlagalne površine in police,
 • kopalniške armature,
 • umivalniki,
 • lončki za zobne ščetke,
 • predel za omarami in stroji

 

 

Vodni kamen na armaturi za umivalnik.

 

FAQ

Kako očistiti WC školjko?

Vodni kamen v WC školjki je najpogostejša težava, zato je pomembno, da se pri čiščenju osredotočite predvsem na ta vidik. Uporabite lahko številna namenska ali naravna čistila. Ker pa imajo WC školjke zelo rade tudi bakterije, nikar ne pozabite poskrbeti tudi na vzdrževanje higiene.

 

Katero je najboljše čistilo za kopalnico?

V širokem naboru čistil za kopalnice se je včasih kar malce težko znajti. Priporočamo vam, da izberete kakovostna čistila, ki so namenjena posameznemu predelu. Veliko uporabnikov denimo prisega na namenska čistila Kolpa san, saj z njimi dosegajo odlične rezultate.

 

Ali so naravna čistila učinkovita?

Seveda – a odvisno je od tega, za kako trdovratno umazanijo gre. Če boste kopalnico čistili sproti, boste večino umazanije in vodnega kamna zlahka odstranili tudi z naravnimi čistili. Ta so seveda precej bolj prijazna tako vaši denarnici kot tudi okolju. Če pa boste kopalnico zanemarili in pustili, da se umazanija nabere (oziroma če gre za občutljivejše predele), pa raje uporabite specializirana čistila.