Premišljena prenova kopalnice

Premišljena prenova kopalnice

Kopalnica ima edinstveno vlogo v vašem domovanju. V njej začnete in končate dan. Kot oaza miru mora delovati pomirjujoče, kot funkcionalen prostor pa mora biti praktična. Že zaradi tega se je vredno opogumiti in se lotititi prenove kopalnice, da bo ustrezala vašim željam in potrebam.

Ker kopalnice ne prenavljamo ravno pogosto, je zelo pomemben temeljit razmislek, kaj vas v obstoječi kopalnici moti in česa bi si želeli v novi kopalnici. Vendar ne skrbite - nalogo prenove smo razdelili na posamezne korake, ki vam bodo občutno olajšali to nalogo.

Narišite načrt svoje sanjske kopalnice

Pomembno je, da narišete načrt svoje obstoječe in prihodnje kopalnice. Tako boste ugotovili, katere spremembe bo treba izvesti na električni napeljavi, vodovodnih inštalacijah in odtočnih ceveh. Začnite z risanjem načrta svoje sedanje kopalnice, ki ga dopolnite z načrtovanimi spremembami.

Načrt naj vsebuje:

  • Pozicije starih in novih sanitarnih elementov ter pohištva, ki ga želite.
  • Spremembe, ki jih boste morali narediti na vodovodni napeljavi. To so vse vodovodne in odtočne cevi, ki jih boste morali odstraniti ali prestaviti.
  • Kakšen je sedanja vodovodna napeljava, vključno s tem, kje se nahajata topla in hladna voda ter odtočne cevi.
  • Spremembe, ki jih boste morali narediti na električni napeljavi. Sem spadajo vsi kabli in vtičnice, ki jih morate odstraniti, prestaviti ali namestiti nove.

Razstavite svojo staro kopalnico

V kopalnicah so vgrajeni različni predmeti, ki so tako ali drugače povezani z elektriko, vodo in odtoki. Za začetek varne renovacije opravite delo v naslednjem vrstnem redu: najprej odstranite električne naprave, nato odstranite pohištvo in na koncu odstranite vse elemente, ki so povezani z vodovodno napeljavo.

Električni aparati

Večina kopalniških električnih naprav je namenjenih ogrevanju (na primer radiatorji ali grelniki brisač). Preden začnete z delom, izklopite električno napajanje na glavnem odklopniku doma. Odstranite radiator ali grelnik brisač. Na vse žice namestite hitre spojke ali priključni blok. Na enak način odstranite tudi luči. Če v vaši kopalnici ni veliko naravne svetlobe, pustite luči za konec. Tako boste imeli dovolj svetlobe za delo.

Sanitarna oprema

Odstranite preostalo opremo: straniščno školjko, prho, kad in umivalnik. Preden začnete z delom, izklopite dovod vode na omrežju in na dovodnih točkah vsakega elementa. Za trenutek pustite odtoke in cevi mirovati, da se iz njih odteče voda. Če boste odstranili kad, najprej odstranite okvir in pipe, šele nato samo kad. Dobro je, da prho odstranite na koncu, saj jo boste tako lahko uporabljali čim dlje!

Prhe

Začnite tako, da odstranite premične dele, nato odstranite tesnila in ločite ohišje od stene. Odstranite nastavek za odtok prhe. V kolikor imate vgradno tuš kabino, jo od stene odmaknite le toliko, da lahko dostopate do vodovodnih cevi in jih odklopite. Nato odstranite tuš kabino. Pri odstranjevanju zidane prhe, najprej odstranite premične dele, da bodo naslednji koraki lažji. Odstranite armaturo, nato odtočni priključek. Odstranite vsa silikonska tesnila, nato odklopite in odstranite kad tuša. Nazadnje odstranite odtočno cev.

Odstranite stare ploščice

Ko odstranite vso opremo in pohištvo, je naslednji korak odstranitev starih talnih in stenskih ploščic. Pri tem bodite pozorni, da s stene odstranite tudi fugirno maso.

Nova vodovodna napeljava

Odvisno od tega, kako želite urediti svojo novo kopalnico, boste najverjetneje morali preurediti vodovodno napeljavo. Tukaj je seznam možnih sprememb:

  • Premikanje ali odstranjevanje drenažnih mest.
  • Premik ali odstranjevanje mest vodovodne napeljave.
  • Izdelava novih odtočnih kanalet.

Pomembno! Bodite pozorni na premere cevi. Dovodni in odvodni sistemi imajo namreč različne zahteve. Tako ne morete na primer ponovno uporabiti starih odtočnih cevi, če umivalnik zamenjajte s straniščem.

Dovodni sistem vode

Zaprite dovod vode pri glavnem vodovodnem ventilu. Z večnamenskim orodjem odstranite dovodne cevi, ki jih ne potrebujete več. Upoštevajte svoj načrt in namestite nove dovodne cevi, tam kjer jih potrebujete. Vedno uporabljajte primerna orodja in materiale. Upoštevajte standardno prakso nameščanje  cevi. Pri navpičnih ceveh gre hladna cev na desno, vroča pa na levo stran. Pri horizontalnih ceveh gre hladna cev spodaj, vroča pa zgoraj.

Odtoki za odpadne vode

Oglejte si svoje načrte in natančno določite, kam morate namestiti nove odtoke. Če želite odstraniti ali prestaviti stare odtočne cevi, uporabite rezalnik za PVC cevi. Sestavite nove PVC cevi in priključke, in s tem naredite nov odvodni sistem.

Ureditev električne napeljave

Odvisno od zasnove  vaše nove kopalnice, boste najverjetneje morali na novo napeljati tudi električno napeljavo.

Stopnja zaščite električne napeljave

Električna napeljava v kopalnici mora ustrezati določeni stopnji zaščite (IP) zato jo je potrebno namestiti premišljeno. Ob nakupu električnih naprav se prepričajte, da ste izbrali naprave z ustrezno stopnjo zaščite (IP) za območje, v katerega  jih nameravate namestiti.

Območje 0:  Znotraj tuš kabine ali kopalne kadi - stopnja zaščite IP67

Območje 1: Območje nad kadjo ali tušem do višine 2,25 metra nad tlemi - minimalna stopnja zaščite IP44 (ali IP45 če je izpostavljeno vodnim curkom). Kljub temu se tudi tu priporoča stopnja zaščite IP65.

Območje 2: Območje ki se razteza 0,6 metra od kadi ali tuš kabine in do višine 2,25 metra - minimalna stopnja zaščite IP44.

Ostala območja: Ostala območja - minimalna stopnja zaščite IP20.

Spreminjanje obstoječe električne napeljave

Preden se odločite za vgradnjo novih vtičnic ali zamenjavo starih, je potrebno preveriti stanje obstoječe električne napeljave in si zastaviti nekaj ključnih vprašanj:

  • Ali ima sistem inštalacijski odklopnik (varovalko)?
  • Ali ima sistem ozemljitev?
  • Ali katere žice nimajo izolacije?

Pomembno!

Pri prenovi kopalnice vedno preverite stanje napeljave in vtičnic, ki jih nameravate pustiti. Stari in novi deli električnega sistema morajo ustrezati določenim standardom.

OPOZORILO! Zaradi lastne varnosti vedno izklopite glavni inštalacijski odvodnik, preden začnete delati na električnem sistemu!

Prenova sten

Vedno je najbolje prenoviti stene, šele nato se lotite prenove tal. Tako ne boste poškodovali na novo položenih talnih oblog.

Izbira stenskih oblog

Vse vrste stenskih oblog niso primerne za uporabo v kopalnici. Materiali, ki jih boste izbrali, morajo biti odporni na visoko vlažnost in brizganje vode. V grobem vam tako ostane samo izbira med vodotesno barvo in stenskimi ploščicami. Priprava sten je odvisna od tega, ali jih boste pleskali ali nanje polagali ploščice. Lepilo in ploščice bosta prekrila rahlo neravne površine. V primeru, da boste stene barvali, potrebujete popolno, brezhibno površino. Za barvanje boste morali stene brezhibno pripraviti. Je pa pleskanje veliko lažje kot polaganje ploščic. Če želite zagotoviti dolgotrajno obstojnost, izberite barvo, ki je posebej zasnovana za uporabo v kopalnicah.


Če želite stene pravilno obložiti s ploščicami, boste morali delo opraviti v več korakih, pri tem pa uporabljati ustrezna orodja in materiale (rezalnik ploščic, lepilo, brusilnik, lepilo, fugirna masa itd.).

Polaganje talnih oblog

Zaključite polaganje talnih oblog, preden začnete nameščati pohištvo. Keramične ploščice so najbolj priljubljen material, lahko pa uporabite tudi druge talne obloge.

Nekatere elemente je treba namestiti preden položite talne obloge. Mednje spadajo odtoki za prhe in nizkoprofilne kadi. Vse talne obloge je treba položiti na trdno, ravno in čisto talno površino. Glede na izbiro obloge boste morda morali najprej nanesti tudi izravnalno maso. Če se odločite za keramične ploščice ali vinil, boste morda morali najprej pripraviti ustrezno podlago. Ko ste tla pravilno pripravili, lahko položite oblogo.

Namestitev sanitarne opreme

Ko so talne obloge nameščene, sledi namestitev elementov, ki jih je potrebno treba priključiti na vodovodni sistem in odtoke.

Prhe in tuš kabine

Armature, fiksne prhe, ročne prhe in dvižna vodila: izbirate lahko med široko paleto posameznih artiklov ali popolnoma opremljenimi tuš kabinami (tudi s  hidromasažno funkcijo). Lahko se odločite za namestitev odprtega tuša. Naslednja možnost pa je, da prho zaprete z drsnimi, nihajnimi, ali zložljivimi vrati.

Talna in stensko nameščena stranišča

Wc školjke so na voljo v klasični, talno nameščeni izvedbi in tudi kot stenski model. Stenski modeli so videti elegantneje, ko so nameščeni, vendar jih je težje namestiti, saj potrebujejo podporni okvir.

Kopalne kadi

Kopalne kadi so na voljo v različnih oblikah: pravokotne za enostavnejše kopalnice, kotne, če potrebujete več prostora in otočne za velike kopalnice. Na voljo so tudi hidromasažne kadi za pravi pridih razkošja.

Umivalniki

Namestite lahko enojni ali dvojni umivalnik, odvisno od zasnove svoje nove kopalnice in prostora, ki ga imate na voljo. Umivalniki so lahko vgradni ali nameščeni na kopalniški omarici.  Ta pa je lahko obešena na steno ali stoječa na tleh.

Grelniki brisač

Grelniki brisač (ki bi morali biti oprema vsake kopalnice) ob sušenju brisač pomagajo tudi pri ogrevanju vaše kopalnice. So kompaktni, zato se prilegajo v vse vrste kopalnic in so na voljo v številnih izvedbah, ki se ujemajo z vašo notranjo opremo.

Svetila

Kopalnico lahko osvetlite s stenskimi, stropnimi ali vgradnimi reflektorji. Vedno izberite ustrezno stopnjo zaščite (IP), ki ustreza območju vgradnje. Na primer, reflektorje z izjemno nizko napetostjo IP 65 lahko namestite celo nad prho.

Ste se že navdušili za prenovo in imate v mislih svojo sanjsko kopalnico? Potem si oglejte bogato ponudbo kopalniških izdelkov na inpos.eu ali pa se naročite na izris kopalnice, kjer vam bodo pri načrtovanju pomagali naši strokovni svetovalci.