Vlaga v stanovanju – večna tegoba, ki pa ni nerešljiva

 Vlaga v stanovanju – večna tegoba, ki pa ni nerešljiva

Vlaga v stanovanju je žal zelo pogosta tegoba. A to nikakor ne pomeni, da se moramo z njo kar sprijazniti. Ne gre namreč zgolj za izjemno neprijeten, temveč tudi škodljiv pojav. Zaradi prekomerne vlage v prostoru se lahko razvije plesen, za katero pa dobro vemo, da izredno slabo vpliva na naše zdravje in počutje. Sanacija vlage je torej naloga, ki bi se je morali lotiti takoj, ko zaznamo težavo. Za vas smo pripravili vse informacije, ki jih boste potrebovali, ko boste vlagi v svojem domu napovedali vojno.

Kakšna je optimalna vlaga v prostoru?

Preden spregovorimo o prekomerni vlagi, moramo najprej vedeti, kakšna je optimalna vlaga v prostoru. Ta se namreč precej razlikuje glede na prostor, saj so nekateri prostori zaradi svoje glavne funkcije in najpogostejše uporabe  bolj vlažni, drugi pa nekoliko manj.

In kaj to pomeni v praksi? Optimalna vlaga v prostoru je relativna zračna vlažnost med 40 in 60 %. To je seveda ideal, ki ga ni vedno lahko doseči. V zimskih mesecih je vlažnost namreč pogosto precej nižja. To je predvsem posledica ogrevanja, ki zrak v prostorih izsuši. Ko vlažnost zraka pade pod 35 %, to negativno vpliva tudi na naše zdravje. Med posledice nizke vlažnosti štejemo izsušeno sluznico, praskanje v grlu, srbenje v nosu in suho kožo. Tisti, ki imajo težave z astmo ali alergijami, tovrstne tegobe občutijo še posebej intenzivno.

Kaj pa prekomerna vlaga v stanovanju?

S prekomerno vlago se najpogosteje soočamo v prostorih, v katerih se sprošča več vlage. Prvi v vrsti sta seveda kuhinja in kopalnica. V teh prostorih je zato še toliko pomembnejše, da redno preverjamo in uravnavamo zračno vlažnost. Če ta naraste nad 60 %, je čas, da ukrepamo. Tako visoka vlažnost lahko namreč spodbudi nastanek plesni.

Nevarna plesen na stenah.

Posebno težavo predstavljajo starejše stavbe s slabo izolacijo ali z vlažnimi stenami. Najpogosteje na tovrstne težave naletimo v kleteh, v katerih je vlažnost pogosto višja, zato so težave s plesnijo skoraj zagotovljene. In če se navežemo še na žal zelo aktualno problematiko: tudi poplave lahko povzročijo dolgotrajne težave z vlago, če sanacija vlage v kleti ni bila izvedena pravilno.

In kako preverimo, kakšna je vlažnost naših prostorov? Najlažje je, če si omislite preprost higrometer. Gre za majhno napravo, ki nenehno meri vlago v našem domu. Če želite, se lahko odločite tudi za kakšen bolj napreden merilnik. Ta lahko poleg vlage istočasno meri tudi temperaturo in druge parametre zraka, ki so pomembni za ohranjanje visoke kakovosti bivanja v vašem domu.

Higrometer: naprava za merjenje vlažnosti zraka.

Kaj pa, če vlaga v stanovanju ni v optimalnih okvirjih?

Kaj hitro bomo verjetno opazili, da se je v našem domu pojavila plesen. Ta je seveda zelo neprijetna na pogled, a to ni glavni problem. Glavna težava je predvsem to, da je plesen izjemno škodljiva za naše zdravje. Če v svojem domu opazimo plesen (ali pa če naš higrometer zazna previsoko vlažnost), je čas, da takoj ukrepamo.

 

Sanacija vlage – kako se je lotiti v praksi?

Prvo pravilo sanacije plesni je, da ne odpravljamo posledic, pač pa vzroke. Glavni vzrok je seveda previsoka zračna vlažnost. Zavedati se moramo namreč, da tudi če plesen odstranimo, se bo ta naslednje leto ponovno pojavila – če ne bomo obenem odstranili tudi vzrokov zanjo. To nikakor ne pomeni, da samo odstranjevanje plesni ni pomemben korak v tem procesu. Vendar pa gre le pa prvi korak.

  • Zelo učinkovit način za nižanje zračne vlažnosti je naprava, ki ji rečemo razvlaževalec zraka. Gre za povsem preprosto napravo, ki nase veže odvečno vlago v prostoru. Različni modeli imajo različne funkcije in so različno napredni, zato pred nakupom preverite specifikacije in upoštevajte svoje potrebe. Nekatere naprave namreč kar same spremljajo relativno vlažnost prostora, nato pa se ob prekoračeni optimalni vrednosti aktivirajo in posrkajo odvečno vlago.

Razvleževalec zraka.

  • Tudi različni prenosni grelci so odlična rešitev za reševanje lokaliziranih težav z vlago. Dejstvo je namreč, da se vlažen zrak počasneje in težje ogreva. Po drugi strani vlagi prija hladno okolje, toplega, ogrevanega okolja pa ne mara preveč. Prenosni grelec vam bo tako pomagal, da se rešite iz začaranega kroga in preženete vlago iz svojega doma.

Prenosni grelec in razvlaževalec zraka.

  • Še en izjemno preprost in učinkovit ukrep, na katerega pogosto pozabimo: redno zračenje. Vsaj nekajkrat na dan za nekaj minut na stežaj odprite okna in vrata stanovanja ter poskrbite za pritok svežega zraka. To bo blagodejno vplivalo tudi na vaše počutje, obenem pa vam bo pomagalo v boju proti vlagi. Zračenje je še posebej pomembno po tuširanju, kuhanju in drugih aktivnosti, pri katerih nastaja odvečna vlaga v stanovanju.
  • In za piko na i: perila raje ne sušite v zaprtih prostorih, saj tudi to predstavlja pomemben del odvečne vlage.

Odpiranje oken in prezračevanje prostora.

Kaj pa sanacija vlage v kleti po poplavah?

Vsi srčno upamo, da poplav, ki so nas prizadele v letošnjem avgustu, ne bomo več doživeli. A dobro se je zavedati, da bodo reke in potoki ob obilnejših jesenskih in pomladnih padavinah še vedno prestopale bregove in povzročale vsaj manjše nevšečnosti z vlago v stanovanju. Zato je dobro vedeti, kako se lotiti sanacije vlažnih sten, če se v naši kleti znajde nekaj centimetrov vode. 

Prvi korak je jasen: odstranjevanje vse vode, ki je ostala v prostorih. Za ta namen je najboljša potopna črpalka, ki hitro in učinkovito odstrani naplavljeno vodo. Naslednji koraki so enaki kot pri drugih oblikah reševanja prekomerne vlage v prostoru. Čim bolje ogrejte prostor, pri čemer si lahko pomagate s prenosnimi grelci ali kar dodatnimi preprostimi radiatorji. Priporočamo tudi uporabo razvlažilnikov. 

Zavedati pa se morate, da so tovrstni ukrepi pri zelo vlažnih prostorih manj učinkoviti oziroma pogosto ne prinesejo želenega rezultata. Svetujemo vam, da v tem primeru poiščete pomoč strokovnjaka, da bo sanacija vlažnih sten v kleti potekala kar najbolj nemoteno.