Vse, kar morate vedeti o žarih!

Vse, kar morate vedeti o žarih!

Dnevi postajajo vse daljši, temperature nenehno rastejo in poletje se približuje z neizmerno hitrostjo. Od soseda že lepo diši po pečenem mesu in zelenjavi, to pa tudi pomeni, da je sezona pečenja na žaru že v polnem razmahu. In če je kdaj pravi čas za nakup žara, je to sedaj!

Ponudba na trgu je pestra, izbirate pa lahko med žari na oglje, plinskimi žari, električnimi žari in žari na pelete.  Vsak izmed njih ima svoje specifike, vi pa se lahko odločite, kakšen žar vam najbolj ustreza. In da se boste lažje odločili, smo za vas pripravili pregled različnih vrst žarov, ob tem pa vam predstavljamo tudi njihove prednosti in pomanjkljivosti.  Ob tem pa ne pozabite tudi na pribor za žar, ki ga vsak žar mojster potrebuje.

Vrsta goriva

Obstaja na stotine različnih žarov in morda odličen začetek za iskanje pravega predstavlja izbira vrste goriva. Kakšen žar je pravi za vas? Odgovor na to je odvisen od načina pečenja, ki vam ustreza, in preprostosti uporabe. Vsaka vrsta ima namreč svoje prednosti in slabosti, zato vam bo dobro poznavanje njihovih ključnih značilnosti zagotovo olajšalo izbiro.

Plinski žari

Plinski žari so ena najpogostejših izbir navdušencev nad žari. Večinoma so izdelani v stilu vozička in kot gorivo uporabljajo jeklenko, ki vsebuje mešanico propana in butana. Te so na voljo v različnih velikosti, običajno pa se uporabljajo 5- oziroma 10-kilogramske izmenljive jeklenke. Te priklopite s pomočjo cevi za plin in plinskega regulatorja.  Kupite jih lahko na skoraj vseh bencinskih servisih.

S plinskim žarom boste imeli večji nadzor nad temperaturo  in njeno porazdelitvijo po površini za pečenje. Plinski žari z več gorilniki so odlični za regulacijo med visoko temperaturo za peko in nižjo temperaturo za enakomerno kuhanje. Če želite več ur hkrati peči meso, kot sta cel piščanec ali rebra, boste boljše rezultate dosegli z žarom na oglje ali brikete. Vedno bolj priljubljena opcija za takšno vrsto peke so tudi tako imenovani »smokerji«.

Žari na oglje ali brikete

Žari na oglje ponujajo tradicionalno dimljenost, na katero pomisli večina ljudi, ko si predstavlja okus hrane z žara. Na voljo so v številnih oblikah in velikostih. Ker pa imajo žari na oglje tudi nekatere posebnosti, boste v njihovo uporabo in čiščenje morali vložiti nekoliko več truda.

Pri žarih na oglje vročino proizvajajo briketi ali oglje. In od tu tudi prihaja dimljen okus hrane. Za prižiganje briketov ali oglja boste v primerjavi s plinskim žarom porabili nekoliko več časa. Da peleti ali oglje dosežejo ustrezno temperaturo, boste namreč potrebovali starter za žare ali kocke za prižiganje s katerimi zanetite ogenj.  Ko gorivo doseže ustrezno temperaturo, je žar pripravljen za uporabo. Ob koncu peke boste morali počakati, da se žerjavica ohladi, šele nato boste lahko žar očistili in ga pripravili za naslednji kulinarični podvig.

Žari na oglje niso tako natančni pri ogrevanju in ohranjanju želene temperature kot plinski žari, vendar dajejo hrani izrazit okus, hkrati pa so tudi najbolj cenovno dostopna možnost. Majhne žare na oglje lahko kupite že za 15 evrov, prav tako pa so manjši žari na oglje prenosni, kar pomeni, da jih lahko vzamete tudi s seboj na izlet in si v zavetju narave pripravite okusen obrok.

Žari na pelete

Žari na pelete za gorenje uporabljajo lesne pelete in imajo vgrajeno krmilno enoto za nadzor temperature. Ta žar segreje na želeno temperaturo, uporaba peletov pa vaši hrani doda okus po dimljenem lesu. Meso je tako izredno okusno, še posebej če se odliočite za počasen način pečenja. Prav tako je okusna tudi v njem pripravljena zelenjava.

Negativna plat teh žarov je ta, da so nekoliko dražji in za svoje delovanje potrebujejo električno energijo, zaradi česar je njihovo področje uporabe nekoliko omejeno. Prav tako je uporaba peletov nekoliko dražja, kot uporaba plinske jeklenke ali oglja. Poleg tega tudi niso na voljo v vsaki trgovini. Če se torej odločite za to vrsto žara, morda hkrati kupite tudi ustrezno količino peletov.

Žari na pelete imajo ob strani posodo za shranjevanje lesnih peletev. Ko s stikalom vklopite žar in nastavite želeno temperaturo, vrteči polž pelete iz zalogovnika premakne v prostor za gorenje. Žari na pelete so po obliki podobni plinskim žarom in v večini primerov so nameščeni na voziček. Cene zanje se gibljejo od približno 400 do 2.000 evrov.

Električni žari

Električni žari se nekoliko razlikujejo od drugih vrst žarov, ker morajo za delovanje biti priklopljeni na električno omrežje. Obenem pa so zaradi tega tudi najlažje dostopen način pečenja na žaru. So popolna izbira za vse, ki živijo v stanovanjih in ne morejo imeti žara na plin, oglje ali pelete.

Druga prednost električnih žarov je, da se zelo hitro segrejejo in vam s tem prihranijo čas, ki bi ga drugače porabili za pripravo žara. Poleg tega vam ob njihovi uporabi ni treba skrbeti, da bi vam zmanjkalo plina ali drugih goriv. Električni žari običajno zahtevajo zelo malo vzdrževanja, zato so odlična izbira za vse, ki želijo več časa posvetiti peki, ne pa čiščenju!

Velikost

Ko boste določili, katera vrsta goriva je prava za vas, razmislite o velikosti žara, ki ga potrebujete. Večina majhnih do srednje velikih žarov na oglje in plinskih žarov z dvema gorilnikoma bo zadostila večini potreb. Zlasti če običajno pečete za štiri osebe ali manj. Če pa bo vaš novi žar postal osrednja točka druženja na vrtu ali balkonu, je pametno razmisliti o nekoliko večjih izvedbah. Te namreč omogočajo istočasno pripravo več vrst hrane.

Velikost žarov se pogosto meri v kvadratnih metrih površine za pečenje. Žari s površino od 0,25 do 0,35 kvadratnega metra so običajno dovolj veliki za večino uporabnikov. Če imate večje gospodinjstvo, si omislite večji model s štirimi, petimi ali celo več gorilniki. Če ste trdno odločeni, da želite plinski žar in nameravate istočasno peči več vrst mesa (kot so celi piščanci ali rebra) s posredno toploto, izberite vsaj model s tremi gorilniki. Če menite, da boste med sezono premikali žar, imejte ob nakupu tudi v mislih, da bo vaš žar opremljen s kolesi na vseh štirih nogah in da imajo ta možnost zaklepanja.

Vprašajte se torej, za koliko ljudi boste pekli. Pri tem vam bodo morda prišla prav spodnja groba vodila glede velikosti površine za pešenje:

  • Do 4 osebe: potrebovali boste manjšo površino za pečenje (do 1.800 cm²).
  • Do 6 oseb: zadostuje večja površina od 2.000 cm² do 2.500 cm².
  • Do 8 oseb: največji plinski žar (več kot 2.500 cm²) bo dovolj.

Kakovostno preživljanje prostega časa

Ne glede na to, katera vrsta žara je prava za vas in katero opremo zanj potrebujete, vse s področja pečenja na žaru in še več boste našli na spletni strani podjetja Inpos. Ob tem pa ne pozabite, da je druženje s prijatelji, družino in hrano eden najboljših načinov za preživljanje prostega časa. Pa dober tek!