OGRAJNI SISTEMI

Ograja za vrt je njegov ključni element, saj poskrbi za varnost in zasebnost, hkrati pa z njimi dodamo piko na i videzu domače pridelovalnice zelenjave in sadja. Katero ograjo izbrati, koliko je kupiti in kako jo postaviti? Vemo v Inposu! Katero vrs...
Pokaži več

Ograja za vrt je njegov ključni element, saj poskrbi za varnost in zasebnost, hkrati pa z njimi dodamo piko na i videzu domače pridelovalnice zelenjave in sadja. Katero ograjo izbrati, koliko je kupiti in kako jo postaviti? Vemo v Inposu!

Katero vrsto ograje izbrati

 

Mrežni ograjni sistemi omogočajo zračnosti in preglednost, hkrati pa nudijo ravno pravšnjo dozo zasebnosti, da lahko prekopavate vrt, ali pa v miru uživate na vašem dvorišču.

 • Mreže za ograjo se delijo v različne skupine. Tako poznamo žičnato mrežo, plastično mrežo in mrežo iz kombiniranih materialov.
 • Pletiva so gosta in so zato odlična izbira za ločevanje ali zaščito določenih območij v vrtu.
 • Pri izbiri mreže upoštevajte njeno trdnost, gostoto in odpornost na rjavenje ter korozijo, zlasti če se vaše domovanje nahaja na bolj vlažnih tleh oziroma v senčnih legah.
 • Najpogostejša izbira vrtnih poznavalcev je vrtna mreža. Njen namen je lahko podpora rastlinam, ločevanje posameznih delov vrta, zaščita vrta pred živalmi ipd. Pogosto pa je kar v vlogi dekorativnega elementa.

 

Panelne ograje so priljubljena izbira zaradi svoje enostavne namestitve in vzdržljivosti. So praktično neuničljive, saj so sestavljene iz panelov, ki se pritrdijo na stebre in tvorijo trdnost in zanesljivost panelne ograje. A ne pozabite: pri namestitvi ograje za vrt je pomembno upoštevati tudi gradbene predpise, sosednje parcele in druge dejavnike, ki lahko vplivajo na izbiro in postavitev ograje, zato previdnost pri postavitvi ni odveč.

Kako zaščititi balkon

 

Kadar si zaželimo zasebnosti na našem balkonu (običajno je to takrat, ko je obrnjen proti cesti, sosednjemu dvorišču ali pa je njegova ograja nižja), je dobra izbira balkonska zastirka. Zastirke Videx so potiskane s krasnimi detajli, ki lahko dizajn vašega balkona popeljejo v različne smeri: od umirjenih tonov pa vse do bolj opaznih barvnih potiskov.

 

Prednost zastirk je tudi, da jih lahko po koncu sezone balkončkanja odstranimo, s čimer podaljšujemo njihovo življenjsko dobo. Vsi zunanji elementi so namreč izpostavljeni različnim vremenskim vplivom. Poleg sončnih žarkov, ki vplivajo na bledenje barve materialov zunanjih dodatkov, nanje najbolj negativno vplivajo ravno vlažni jesenski in zimski meseci.

 

Osnovna pravila za postavljanje ograje

 

Stebri za ograjo so ključni elementi, ki zagotavljajo stabilnost in trdnost celotne ograje. Narejeni so iz različnih materialov, vključno z lesom, kovino, betonom in PVC-jem. Pri izbiri stebrov je pomembno upoštevati njihovo višino, debelino in vgrajene mehanizme za pritrditev panelov ali mrež.

 

Če se boste postavitve ograje lotili sami, ne pozabite na dodatke za montažo. Najboljša izbira za trajnost ograje je, da izberete celotni ograjni sistem (v njega sodijo torej mreža za ograjo, stebri za ograjo in ostali pribor enega proizvajalca, kot je denimo Papillon.

 

Pri kombiniranju posameznih elementov ograjnih sistemov je pomembno upoštevati funkcionalne zahteve, estetske preference in proračun. Na primer, optimalna kombinacija stebra in mreže je tista, ki zagotavlja ustrezno stabilnost in trdnost, hkrati pa se estetsko ujema z zunanjim okoljem.

 

Pri izračunu količine potrebnega materiala je pomembno upoštevati dolžino ograje, razdaljo med stebri in višino ograje. Priporočljivo je, da ob nakupu dodate kakšen meter več za morebitne popravke ali nadgradnje v prihodnosti. Tako boste poskrbeli za enotnost ograje in lažje sanirali mehanske poškodbe, brez potrebe za zamenjavo celotne ograje.

 

Kdaj je čas za menjavo ograje?

 

Najbolj tipični znaki za zamenjavo ograje so:

 

 • Poškodbe: Po novo ograjo se odpravite takrat, ko opazite na obstoječi poškodbe (udrtine, razpoke ali luknje). Razlog za menjabo panelne ograje so ravno izredni dogodki, ki povzročijo na njih poškodbe, saj jih odlikuje izjemna življenjska doba.
 • Bledenje barve: Za vzdrževanje so še zlasti občutljive lesene ograje. Težavo lahko do neke mere rešite z brušenjem in barvanjem, ampak sčasoma boste morali razmišljati o zamenjavi. Bledenje barve je tudi eden izmed prvih znakov, da je čas za menjavo PVC ograje.
 • Rja ali gniloba: Na železnih ograjah se lahko sčasoma pojavi rja, na lesenih pa gniloba, ki sta posledica zaradi izpostavljenosti zunanjim vremenskim razmeram (dež, sneg, megla ipd.).
 • Nestabilnost: Pri mrežah je najbolj očitni znak za menjavo nagibanje ograje. Če ograje več ne morete pritrditi in poravnati, je čas, da izberete novo.

 

FAQ

 

 1. Koliko stebrov potrebujem za postavitev ograje za vrt?

 

Na splošno se stebri postavljajo na razdalji približno 2 do 3 metre, vendar se lahko ta razdalja prilagodi glede na vrsto materiala in strukturne zahteve.

 

 1. Kako dolgo traja postavitev ograje za vrt?

 

Postavitev ograje za povprečen vrt traja od enega do nekaj dni, saj je odvisna od velikosti ograje, vrste materiala, terenskih pogojev in izkušenj izvajalca.

 

 1. Ali je mogoče samostojno postaviti ograjo za vrt ali potrebujem strokovno pomoč?

 

Postavitev ograje je mogoče izvesti samostojno, če imate ustrezno znanje, orodje in spretnosti. Vendar pa je priporočljivo, da se zahtevnejša dela, kot sta postavitev temeljev ali montaža težjih elementov, prepustijo strokovnjakom. Po drugi strani pa je montaža zastirk običajno enostavna in zanjo ne potrebujete nobenega tehničnega predznanja.

 

 1. Kako lahko vzdržujem svojo ograjo za vrt, da bo ostala v dobrem stanju?

 

Redno vzdrževanje je ključno za dolgo življenjsko dobo ograje. To vključuje čiščenje, pregledovanje morebitnih poškodb, obnovo premazov in zamenjavo poškodovanih delov. Prav tako je pomembno odstraniti kopičenje listja, vej in drugega odpadnega materiala ob ograji.

 

 1. Kakšna je cena postavitve ograje za vrt?

 

Cena postavitve ograje je odvisna od vrste materiala, dolžine ograje in izbranih dodatkov. Predlagamo, da za oceno stroškov dobro izmerite dimenzije svojega vrta in se pred nakupom posvetujete z našimi prodajalci

Pokaži manj
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-24 od 169

Page
na stran
Nastavi padajočo smer
 1. Mreža Area plast. 50x50x2,5 100v 25m
  81,99 EUR / KOS
  ali od 15.01 EUR / mesec
 2. Mreža Area plast. 50x50x2,5 120v 25m
  99,99 EUR / KOS
  ali od 18.30 EUR / mesec
 3. Mreža Area pocinkana 50x50x1,9 100v 25m
  80,59 EUR / KOS
  ali od 14.83 EUR / mesec
 4. Mreža Area pocinkana 50x50x1,9 125v 25m
  99,99 EUR / KOS
  ali od 18.30 EUR / mesec
 5. MREŽA Country mini-roll 102v 10m
  58,19 EUR / KOS
  ali od 10.62 EUR / mesec
 6. Mreža Country mini-roll 122v 10m
  71,49 EUR / KOS
  ali od 13.00 EUR / mesec
 7. MREŽA Country mini-roll 61v 10m
  39,49 EUR / KOS
 8. MREŽA Country mini-roll 81v 10m
  49,99 EUR / KOS
 9. MREŽA FARM 13/2cm 100v 25m
  4,59 EUR / M
 10. MREŽA FARM 16/2cm 100v 25m
  3,79 EUR / M
 11. MREŽA FARM 20/2cm 100v 25m
  3,09 EUR / M
 12. MREŽA FARM 25/3cm 100v 25m
  3,19 EUR / M
 13. MREŽA FARM 50/4cm 100v 25m
  2,19 EUR / M
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-24 od 169

Page
na stran
Nastavi padajočo smer