Enostaven vodič za pleskanje sten

Enostaven vodič za pleskanje sten

Ko si zaželimo spremembe v življenju, običajno obiščemo frizerja ali pa prepleskamo stene. Na prvo področje se ne spoznamo, zato izbiro prave pričeske in barve las prepuščamo strokovnjakom. Če je govora o barvanju sten, pa z veseljem in ponosom pokažemo naše znanje. Tega opravila se namreč z našimi nasveti zlahka lotite sami in tako prihranite na stroških profesionalnih pleskarjev. 

Kdaj se lotiti pleskanja sten

Marsikdo prihod pomladi izkoristi za delo na prostem, izletnikovanje in preživljanje časa v prebujajoči se naravi. Pogosto pa se takrat odločamo tudi za renovacijo naših notranjih prostorov. V toplejših letnih časih se barve hitreje sušijo, prostore lažje prezračimo, hkrati pa lahko po potrebi ustrezno odstranimo tudi morebitno plesen, ki se je nabrala v bolj vlažnih mesecih. 

  • Če se s plesnijo redno srečujete, priporočamo barvanje s specialno barvo Jupol Citro. Barve iz te linije po nanosu ustvarijo zaščitni film, ki onemogoča razmnoževanje te neprijetne nadloge. 

Če nimate izbire in se morate lotiti pleskanja jeseni ali pozimi, vsekakor izberite ekološke barve, ki med sušenjem ne oddajajo škodljivih hlapov. Takšne so denimo Jubove barve Jupol Junior, ki so zaščitene z okoljskim certifkatom Ecolabel. Barve palete v naših ponudbi Jupol Junior barv so še zlasti primerne za pleskanje otroških sob

Zelo enostavno niansiranje omogoča tudi linija ekoloških disperzijskih pralnih barv Top Premium in Kemopol Premium proizvajalca Chromos Svjetlost.  

Kako očistiti stene pred pleskanjem

Moderno pleskanje sten je uporabnikom prineslo mnoge tehnološke prednosti in neskončno dolge sezname barvnih odtenkov. Kljub temu, da so inovacije na področju barv stalnica, pa se z njimi ne moremo izogniti dobremu staremu čiščenju sten pred barvanjem. Nujno je, da stene in strop pred barvanjem dobro pobrišemo in tako odstranimo morebitne prašne delce, pajčevine ali umazanijo. 

Če se odločate za drastično menjavo barve, ali pa če so na vaših stenah že nešteti barvni nanosi, vam priporočamo, da staro barvo odstranite in tako zagotovite doseganje želenega novega odtenka in preprečite krušenje barve. 

Kdaj pred pleskanjem uporabiti prednamaz ali izravnalno maso

Pred barvanjem mora biti površina kar se da ravna in omogočati enakomerno vpojnost barve, če ne bodo stene po pleskanju lisaste. Zato pred pleskanjem najbolj zahtevnih sten priporočamo uporabo osnovnih premazov za zid (impregnacij, akrilnih prednamazov in ostalih utrjevalcev podlag). 

Kadar so na stenah vidne razpoke ali pa luknje od žebljev, jih je pred barvanjem dobro zapolniti z izravnalnimi masami, denimo s kiti Jubolin. Tako dobimo res gladko površino, hkrati pa porabimo tudi manj barve za pleskanje sten, saj se zmanjša vpojnost barvane površine.  

Kako zaščititi pohištvo in tla pred pleskanjem

Ne glede na to kako vestno se boste lotili pleskanja sten, bo to opravilo tako ali drugače vključevalo veliko špricanja, kapljanja in barvnih madežev. 

Nepogrešljivi pomočniki pri pleskanju so zato razne zaščitne folije, zaščitne podlage ter zaščitni lepilni trakovi. Ne pozabite: bolj ustrezno kot boste vaše pohištvo, talne obloge in njihove zaključne letve zaščitili pred pleskanjem, manjša je verjetnost, da jih boste nehote pobarvali. 

Če pa bo kakšen lesen del vseeno preveč pokapljan z zidno barv, vam priporočamo njeno odstranjevanje in po potrebi ponovno barvanje z barvami za les

Pripomočki za pleskanje

Priznajte, kolikokrat se vam je že zgodilo, da ste kupili barvo za pleskanje sten, zaščitili pohištvo in tla, se preoblekli v svoja delavska oblačila, nato pa ugotovili, da nimate niti valjčka niti čopičev za pleskanje? Poskrbite, da se to več ne bo zgodilo in pred pleskanjem kupite vso potrebno opremo:

  • Banjice uporabljamo za mešanje oziroma redčenje barv. Če boste pleskali le z eno barvo ki ne zahteva mešanja z vodo, lahko pleskate tudi direktno iz barvne embalaže.
  • Z valjčki običajno pleskamo večje površine, čopiče pa prihranimo za bolj fina in natančna pleskanja.
  • Mrežice služijo za odcejanje odvečne barve z valjčkov. 

V naši ponudbi najdete banjice, mrežice, valjčke, čopiče in tudi zaščitne folije blagovne znamke Beorol.

Kako pravilno pleskati stene

Tako, ideje za pleskanje sten imate, vse pripomočke in zaščito tudi, zato je čas da zavihate rokave in se lotite izvedbe. Pri tem je pomembno, da steno vedno prepleskate do konca. Če boste denimo v enem dnevu prepleskali le polovico stene, naslednji dan pa njen preostanek, bosta lahko odtenka po sušenju čisto drugačna ali pa bo med njima viden rob, čeprav boste uporabili enako barvo. 

A da med barvanjem stene ne smete počivati? Ne drži. Dober čas za to je takrat, ko čakate, da se sloj nanešene barve posuši. Običajno je na embalaži vsake barve zapisano koliko časa v povprečju traja, da je prebarvana stena povsem suha, končni čas pa je odvisen tudi od vlažnosti prostora, njegove temperature in velikosti barvane površine.

Valjčki in čopiči morajo biti pred uporabo čisti in suhi. Preverite tudi, če čopiči že izgubljajo dlake, kar je lahko signal njihove dotrajanosti. Valjček vedno dobro pomočite v barvo, odvečno barvo pa odstranite z mrežico. 

Pri pleskanju stene nanašajte barvo od vrha navzgor ali v obliki črke »M«, nato premikajte valjček od leve proti desni. Različne smeri barvanja pomenijo, da bodo po barvanju vidne poteze valjčka oziroma čopiča in bo stena neenakomernega videza. 

Priporočamo, da začnete z barvanjem stropa, sicer bo barva kapljala na pobarvane stene, s čopičem pa obdelate stike sten, stene prebarvate z valjčkom, nato pa barvo s čopičem nanesete tudi na preostale vogale in stike z zaključnimi letvami talnih oblog. 

Katero barvo izbrati za pleskanje dotikom izpostavljenih površin

Za barvanje visokofrekventnih prostorov (hodnikov, kuhinj, dnevnih sob) običajno uporabljamo pralne barve. Za zaščito stene po pleskanju lahko uporabimo tudi posebne zaščitne premaze za zid

  • V naši ponudbi najdete tako sijajne kot tudi mat zaščite. Top Gloss oziroma Top Mat premazi se odlično oprijemajo na barve Kemopol in Kemopol Premium. 
  • Z lakom Domflok Spektra premažemo z disperzijskimi barvami prebarvane močno obremenjene notranje stene. 
  • Za posebni učinek pa lahko uporabite tudi premaze z bleščicami Top Star. 

Kako prebarvati kopalniške stene in strope

Pri barvanju ploščic oziroma kopalniških sten je zelo pomembna ustrezna predpriprava, hidroizolacija, nanos vodoodbojnih mas, ustrezne barve in premaza. Več o postopku barvanja kopalnice lahko preberete v prispevku o barvah za kopalnico.