Osvetlitev doma

Osvetlitev doma

Medtem ko veljajo svetila tudi za dekorativni element in jim zato posvečamo veliko pozornosti, ostajajo žarnice skrite za konstrukcijami in zgolj opravljajo svojo funkcijo. Pa slednja trditev res popolnoma drži? Nikakor ne. Pravilna osvetlitev doma še kako vpliva na počutje, zdravje in lahko povsem spremeni videz prostora. In ravno tej temi smo posvetili naš najnovejši prispevek.

Kako načrtovati osvetlitev doma

 

#1 Razmislite o dejavnostih, ki jih boste opravljali v posameznih prostorih

 

Topla ali hladna, močnejša ali nežnejša? Tipov osvetlitve je več, zato najprej pomislite, kaj boste počeli v prostoru, ki ga načrtujete, in temu ustrezno prilagodite osvetlitev. 

 

#2 Kombinirajte različne tipe svetlobe

 

Kjer je možno, vključite različna svetlobna telesa različne jakosti (recimo stropne, stenske in namizne lučke), ki jih boste prižigali in ugašali po potrebi.

 

#3 Ne pozabite na osvetlitev prehodnih prostorov

 

Da bo prehajanje med prostori z različnimi osvetlitvami čim bolj očem prijazno, poskrbite z ustrezno osvetlitvijo hodnikov in stopnišč.

Kako izbrati žarnico po prostorih

Naši življenjski slogi so različni in pogosto se zgodi, da je komu vsaka dodatna luč v prostoru preveč, spet drugi pa se jih ne morejo naveličati. Kljub temu obstajajo splošno sprejete smernice, ki jih lahko uporabite kot osnovo pri načtovanju števila in jakosti žarnic.

 

Preden se dotaknemo konkretnih številk pa še kratka obnova fizike.

 • Svetilnost LED žarnic merimo z lumni (lm). Svetilnost LED žarnice z okoli 1.300 lm lahko primerjamo s 100 W žarnicami. LED žarnice običajno oddajajo približno 80-100 lumnov na vat, klasične pa okoli 10-17 lumnov na vat. Kompaktne fluorescenčne žarnice in halogenske žarnice so po učinkovitosti v zlati sredini.
 • Barvno temperaturo pa merimo s kelvini – več kot je kelvinov, bolj hladna je svetloba.

 

#1 Osvetlitev v kuhinji

 • Kuhinje veljajo za najsvetlejše prostore v domovih. Običajno jih opremimo z najmanj 2-4 svetlobnimi viri, ki vključujejo stropno svetilko, svetilko nad kuhinjskih otokom ter svetilke, ki so vgrajene v kuhinjsko napo.
 • Skupna priporočena jakost svetlobe je med 5.000 in 10.000 lumni, odvisno od velikosti kuhinje.
 • Priporočamo, da v kuhinjah uporabljate LED žarnice z nevtralno do hladno svetlobo (3.500K do 5.000K), ki so idealne za zagotavljanje dobre vidljivosti (in celih prstov) pri pripravi hrane.

 

#2 Osvetlitev dnevne sobe

 • V dnevno sobo namestimo 3-4 svetlobne vire in tako ustvarimo večplastno osvetlitev.
 • Dnevna soba je najbolj multifunkcionalen prostor. Zato ga je dobro opremiti s stropnimi, stenskimi in stoječimi svetilkami, ki jih prižigamo glede na trenutno aktivnost.
 • Za toplo vzdušje v dnevnih sobah se priporočajo žarnice z med 2.700K in 3.000K in jakosti med 1.500 in 3.000 lumni. Možnost zatemnitve pa predstavlja dodatno piko na i.

 

#3 Osvetlitev v spalnici

 • V spalnici običajno kraljuje glavna stopna svetilka, dopolnjujeta pa jo dve stenski ali namizni lučki na levi in desni strani postelje.Ob postelji ne pozabite namestiti  dodatno stikalo za nadzor glavne luči.
 • V spalnici je priporočljiva mehkejša, toplejša svetloba (200K do 3.000K) jakosti med 2.000 in 4.000 lumni.
 • Če imate ločen garderobni prostor, ga lahko osvetlite z več manjšimi lučkami, saj boste le tako poskrbeli, da bodo vidne prav vse vaše police. V garderobi vas zagotovo ne bo zmotila tudi močnejša svetloba kot v spalnici.

 

#4 Osvetlitev v kopalnici

 • Pri načrtovanju kopalnice običajno izberemo centralno stropno svetilko in najmanj eno dodatno svetilko ob ogledalu nad umivalnikom. Zaradi varnosti v kopalnice ne nameščamo namizne ali stoječe svetilke.
 • Za uporabo v kopalnici, zlasti za nego in ličenje, je primerna jasna svetloba svetlo bele barve (3.000K do 4.000K), ki jo ustvarjajo LED žarnice  svetilnosti med 4.000 in 8.000 lumni.

 

#5 Osvetlitev v domači pisarni

 • Koncentracija je ključna za uspešno opravljene delovne naloge, zato za domačo pisarno izberite žarnice nevtralne barve (3.500K do 4.500K) in jakosti med 3.000 lm in 6.000 lm, ki spodbujajo storilnost ter zmanjšujejo utrujenost.
 • Poleg centralne svetilke je priporočljiva tudi namizna ali stenska svetilka, ki usmerja svetlobo na delovno površino.

#6 Osvetlitev v otroški sobi

 • Skupna svetilnost v otroški sobi naj bi bila med 1.500 in 2.500 lumni, odvisno od velikosti sobe. V otroške sobe običajno ne nameščamo talne svetilke niti svetila kompeksnega 3d dizajna. Vsi, ki ste starši, veste zakaj.
 • Osvetlitev v otroški sobi naj bo toplejša (med 2700K in 3000K).

 

#7 Osvetlitev na hodnikih

 • Hodniki in vhodi običajno ne zahtevajo veliko svetlobe, zato zadostuje žarnica med 000 in 2.000 lumni, ki ustvari prijeten prehod med različnimi prostori.
 • V hodnikih in vhodih je običajno dovolj nevtralna ali topla svetloba z manjšo intenzivnostjo (2.700K do 3.000K), ki ustvarja prijeten prehod med različnimi prostori.

 

Vloga stikal pri načrtovanju osvetlitve doma

 

Stikala so v zadnjih letih doživela pravo malo revolucijo. Še vedno so preprosta za uporabo, a danes v sebi skrivajo dodatno moč.

 • Z njimi lahko denimo uravnavamo jakost svetlobe in ustvarjamo različna vzdušja v enem prostoru.
 • Sodobna stikala vsebujejo LED indikatorje, ki nam sporočajo, če je luč prižgane ali ne (slednje je še zlasti pomembno za nadzorovanje zunanjih svetil iz notranji prostorov).
 • Ker obstaja več vrst stikal in vtičnic, obstaja tudi več načinov nadzora svetil in tudi več prilagodljivosti.