Popestrite svojo kopalnico z barvami za kopalnico

Popestrite svojo kopalnico z barvami za kopalnico

Kopalnica že dolgo ni več sterilno bel prostor, ki ga skrivamo pred gosti in ki služi le enemu namenu. Kopalnica je namreč idealen prostor, v katerem lahko izrazimo svojo osebnost in jo uredimo tako, da se v njej počutimo kar najbolje. Zagotovo vas je ob teh besedah prešinila misel na drago prenovo kopalnice, a naj vas pomirimo. V tem prispevku vam bomo namreč razkrili, kako s kakovostnimi barvami za kopalnico iz Inposove ponudbe preprosto poživite svojo kopalnico.

Osnove barvanja kopalnice

Preden predstavimo primerne barve za kopalnico, moramo razbiti mit o zaščiti kopalnice pred vlago. Te vloge namreč ne prevzemajo samo tradicionalne keramične ploščice, ampak tudi specializirana vodoodoporna barva za kopalnico. Da bo prenova ali izgradnja kopalnice čim bolj ekonomsko upravičena, je potrebno izbrati ustrezne zaščitne premaze za zid in pravilno pripraviti površine, ki jih želite prebarvati. Površine, ki jih želimo prebarvati, je potrebno pripraviti po sledečem vrstnem redu:

Izberite optimalno hidroizolacijo

Osnovno hidroizolacijo naredimo podobno kot pri klasični izvedbi. V vodotesno maso vtopimo tesnilne trakove in manšete in jih nanesemo na vse stike in preboje. Nato hidroizolacijo nanesemo še na vse ostale stenske in talne površine.

Nanesite vodoodbojno maso

Naslednji korak je nanos dekorativne vodoodbojne mase. Te so na voljo v številnih različnih odtenkih. Za enobarvne in gladkejše površine je treba nanesti sloj osnovne mase, zatem pa se površine prebarva z ustreznimi notranjimi barvami za kopalnico.

Zadnji korak je nanos brezbarvnega polmat premaza

Kot zadnji sloj na površino nanesemo visokoodporni poliuretanski dvokomponentni brezbarvni polmat premaz. Ta površino zaščiti pred mehanskimi poškodbami in obenem nudi dodatno vodotesno zaščito. Tako bodo barve za kopalnico še obstojnejše.

 

Še nekaj besed o prednostih vodoodpornih barv za kopalnico

Prilagodljivost

Vodoodporne oziroma pralne barve za kopalnico se lahko uporabljajo na različnih površinah, kot so opeka, ploščice, kamen, les, kovina in plastika. Njihova dodatna prednost je tudi veliko enostavnejši način nanosa v primerjavi s polaganjem keramičnih ploščic. Barve za kopalnico lahko namreč nanašamo sami, medtem ko za polaganje ploščic potrebujemo kvalitetnega keramičarja. In kar je najbolje? Ko se naveličate posamezne barve svoje kopalnice, jo lahko preprosto zamenjate z drugim odtenkom.

Delovanje v obeh smereh

Vodoodporne barve na stenah kopalnice ne preprečujejo le, da bi stena absorbirala vlago, temveč istočasno preprečujejo, da bi vlaga iz stene pronicala na površje. Zato delujejo v obeh smereh kot površinska zaščita proti vlagi.

Stroškovna učinkovitost

Če iščete cenovno ugodno rešitev, so vodoodporne barve za kopalnico prava izbira. Polaganje ploščic je namreč stroškovno veliko dražja izbira kot pleskanje. In če ste vsaj malo mojstra, se lahko z ustrezno barvo in nekaj opreme barvanja kopalnice lotite kar sami.

Enostavne za vzdrževanje

Ker so površine kopalniških vodoodpornih barv gladke, lahko te te enostavno operete in očistite. Vse kar potrebujete za njihovo čiščenje je tekoče milo in goba in že bo vaša stena brez madežev.

Izrazite svojo kreativnost pri izbiri popolne barve za kopalnico

Da bo vaša kopalnica postala oaza za sproščanje, morate izbrati ustrezne barvne odtenke in določiti barvne sheme, primerne za površino in svetlost prostora. Za doseganje tega, je potrebno upoštevati osnovno pravilo kombiniranja barvni odstentkov, tako imenovano razmerje 70 %  - 30 %:

  • Komplementarnost dveh odtenkov v razmerju 70 % proti 30 % zagotavlja odličen rezultat. Priporočamo npr. 70 % bele barve in 30 % sive barve.
  • Tovrstna izbira je zlasti primerna za majhne kopalnice, pri čemer se bela barva uporablja predvsem za spodnji del dekorja kopalnice.

Sedaj, ko poznate idealno razmerje za nanos barve v kopalnici, naj vam predstavimo še različne  barvne odtenke, ki so najbolj priljubljeni za popestritev kopalnice.

Modra

Modra barva izžareva svežino in je pogosta izbira v kopalnicah. Poleg tega lahko bele kopalniške površine kombinirate tudi z številnimi kopalniškimi izdelki modre barve. Mednje spadajo pohištvo, zavese za tuširanje, brisače itd. Takšni modri dodatki se odlično podajo tudi k sivi kopalnici, saj predstavljajo odličen kontrast.

Bela

Bela barva izraža harmonijo in vizualno udobje. Primernejša je za manjše kopalnice, z njeno uporabo pa manjši prostori delujejo prostornejši. Bela barva se običajno uporablja za stene, sanitarno opremo in pohištvo, medtem ko lahko z ostalimi kopalniškimi dodatki dosežete kontrast in popestrite prostor. Tako lahko bele kopalnice z majhnim vložkom popolnoma preobrazite in ustvarite še boljše vzdušje v prostoru.

Zelena

Ker je zelena živa barva, boste z njeno uporabo v kopalnico vnesli svežino narave. Zelene stenske površine, v kombinaciji s kopalniškim pohištvom svetlih lesnih odtenkov, bodo vašo kopalnico spremenile v sproščujočo oazo.

Vijolična

Je močna barva, s katero razbijamo monotonost prostora. Vendar z njeno količino ne pretiravajte. Priporočamo, da ob uporabi vijoličnih odtenkov uporabite tudi bele ali sive odtenke, s katerimi razredčite intenziteto vijolične barve za kopalnico.

Kombinacija rdečih  in rumenih odtenkov

Uporaba rdečih in rumenih odtenkov v kopalnici je pisana na kožo tistim, ki imajo radi vroča poletja. Mešanica toplih odtenkov lahko dosežemo s kombinacijo stenskih barv ali ploščic, kopalniškega pohištva ter ostalih dodatkov za kopalnice.

Pri izbiri barvnih odtenkov za kopalnico imejte v mislih, da na prvem mestu ni funkcionalnost, temveč vzdušje, ki ga želite ustvariti. Žive barve in pisani vzorci v kopalnico vnašajo razigranost in energijo, medtem ko naravni odtenki kamna poskrbijo  za sprostitev.