Kako izbrati pohištvo za balkon

Kako izbrati pohištvo za balkon

“Ta vrtni stol pa je tako okoren.” “Ta vrtna miza je res ogromna. Res nimate manjše?” “A prav noben ležalnik iz vaše ponudbe se ne zloži?” Tega v Inposu zagotovo ne boste slišali! Pozorno smo prisluhnili željam naših dosedanjih kupcev pohištva za balkon in v našo ponudbo vrtnega pohištva vključili tudi kose, ki največ ovacij poberejo prav na majhnih kvadraturah.

 

Imate tudi sami ličen balkon in razmišljate, kako ga opremiti? Če iščete načine za prihranek prostora, časa in denarja, ste na pravem mestu.

 

Trendi in slog opremljanja balkona

Ureditev balkona je običajno prepletena z ureditvijo notranjih prostorov, saj balkon predstavlja podaljšek dnevne sobe ali spalnice. Smiselno je torej poskrbeti, da sta sosednja prostora stilsko povezana.

 

Različni slogi opremljanja interierja se torej preslikajo na področje opremljanja balkonov. Spodaj naštevamo trenutno najbolj priljubljene trende za opremljanje balkonov.

 

#1 Mediteranski slog

 

Ta slog narekuje uporabo modre barve, keramike, kovine in naravnih materialov. Vključuje tudi rastline, kot so oljke in mediteranske začimbnice. Za ureditev balkona v tem slogu izberite kovinsko pohištvo, ki je okrašeno z vzorci, ali preprostejše modele z blazinami, obarvanimi v tople odtenke modre barve.

 

 

#2 Rustikalni slog

 

Na rustikalnem balkonu kraljujejo leseno pohištvo, kamnite površine in naravne teksture. Dekor je preprost, a topel.

 

 

#3 Sodobni minimalizem

 

Sodobni balkon vsebuje leseno ali alu vrtno pohištvo čistih linij. Barvna paleta je nevtralna, pogosto pa se v postavitev vključi tudi senčnik modernih linij, ki predstavlja glavni dekorativni element.

 

 

#4 Vintage vzdušje

 

Balkon v vintage slogu vključuje starinsko pohištvo, vintage dekoracijo in retro vzorce. Za opremljanje v tem slogu izberite neobdelano leseno pohištvo ali brezčasne kose, kot so denimo vrtne klopi.

 

 

#5 Boho chic

 

Bohemski balkon bo svoboden in pastelni videz poudarjal  z uporabo mehkih blazin, visečih stolov in eklektičnih dekorativnih elementov. Za ustvarjanje boho balkona izberite udobne, puhaste stole oziroma gugalnik, še več dekorativnih vrtnih blazin pa lahko dodate kar na tla.

 

 

Vse ima svoj namen. Tudi vaš balkon.

 

Se vaš balkon uvršča med večje in ga lahko praktično obravnavamo kot teraso? Svetujemo vam, da preberete naš seznam nepogrešljivih izdelkov za opremljanje terase in vrtov.

 

Če je njegova kvadratura majhna, pa je čas, da se oborožite tudi z matematičnimi izračuni:

  • Pri opremljanju naj pohištvo za optimalno udobnost ne zaseda več kot polovico površine balkona.
  • Med naslonjalom stola in steno ter stolom in mizo naj bo najmanj 25 centimetrov
  • Med 25 in 30 centimetrov prostora naj bo med posameznimi stoli, če želite imeti na balkonu več kot enega.

 

Ureditev majhnega balkona zahteva še tehtnejši razmislek o njegovi namembnosti. Po tem kriteriju lahko opremljevalce balkonov razvrstimo v 7 skupin.

  • Urbani vrtičkarji so ljudje, ki obožujejo vrtnarjenje in na svojem balkonu gojijo različne rastline, cvetje in zelišča. Bolj kot dovršeno vrtno pohištvo cenijo napredne vrtnarske rešitve (denimo vertikalne vrtove), zato najbolj pohvalijo minimalistične kose pohištva, kot do denimo kovinski vrtni stoli.
  • “Outdoorovci” so ljudje, ki so raje zunaj kot v notranjih prostorih. Balkon je zato najbolj uporabljen del njihovega domovanja. Pri izbiri dajejo prednost udobju, kakovosti in vsestranskosti vrtnega pohištva. Pogosto jim svetujemo, da izberejo najmanj dva kompaktna vrtna stola: enega za opravljanje različnih aktivnosti, kot sta recimo obedovanje in delo z računalnikom, ter drugega za sproščanje in branje knjig.
  • Balkonski gurmani so tisti, ki na balkonu pripravljajo prave žar poslastice. Pomembno jim je, da je vrtno pohištvo za balkon primerno vsaj za odlaganje kuharskega pribora. V tem primeru se v njihovih spletni košarici znajde le preprosta vrtna miza. Če prostor dopušča, jo dopolnijo z zložljivimi stoli za uživanje obrokov na prostem.
  • Nepoboljšljivi esteti cenijo vse, kar je lepo. Njihov balkon je prava umetniška oaza dodatkov, luči in dekorativnih elementov. Vrtno pohištvo za balkon je skrbno izbrano in, če je le možno, vključuje kak izjemno fotogeničen viseči stol ali vrtni gugalnik, ki nadomešča klasični vrtni stol.
  • Minimalisti pohištva za balkon ne potrebujejo, saj svoj zunanji prostor uporabljajo izključno za sušenje perila ali prezračevanje notranjega oblazinjenega pohištva in preprog. Kljub temu včasih zgolj zaradi estetskega videza (in zmanjšanja verjetnosti za obrekovanje s sosedov) izberejo manjše vrtne garniture, pri katerih se vsak kos pohištva ujema z drugim.

 

Razmislite torej, za kaj boste balkon večinoma uporabljali in skladno z zgornjimi napotki izberite idealne kose pohištva. S premišljeno postavitvijo je lahko namreč tudi majhen balkon zračen in prijeten.