VENTILATORJI

Svež zrak ob katerem se prav prijetno zadiha tudi v notranjih prostorih? Seveda, vendar le s pravim ventilatorjem.   Prav predstavljamo si kakšno navdušenje so te revolucionarne naprave požele proti koncu 19. stoletja, ko so bile predstavljene v za...
Pokaži več

Svež zrak ob katerem se prav prijetno zadiha tudi v notranjih prostorih? Seveda, vendar le s pravim ventilatorjem.

 

Prav predstavljamo si kakšno navdušenje so te revolucionarne naprave požele proti koncu 19. stoletja, ko so bile predstavljene v zatohlih industrijskih obratih. Prvi električni ventilatorji so bili namreč precej robustni in težki ter prilagojeni za delovanje v zahtevnih (mestoma tudi škodljivih) tovarnah.

 

Zaradi svojih prednosti so kmalu dobili manjše sorodnike, s katerimi so se pahljače dokončno poslovile iz sveta hladilnih naprav in oder prepustile zmogljivejšim naslednikom.

 

Kdaj izbrati ventilator, kdaj pa klimo

 

Vprašanje, ki nam ga v Inposu pogosto zastavite je, kdaj se splača investirati v klimatsko napravo, kdaj pa je dobra izbira hlajenje z ventilatorji. “Pravila igre” so takšna:

 • Ventilatorji so primernejša izbira za manjše prostore ali za uporabo v dnevnih sobah, spalnicah ali pisarnah, kjer ni potrebe po močnem hlajenju. Če živite na območju z zelo visokimi poletnimi temperaturami ali če iščete bolj močno klimatizacijo za “bolj vroče” prostore (kot so denimo kuhinje), pa smo skoraj prepričani, da boste s klimo bolj zadovoljni kot z ventilatorjem.
 • Ventilatorji porabijo manj energije kot klimatske naprave, zato so bolj ekonomična izbira za vsakodnevno ohlajanje.
 • Ventilatorji pomagajo pri kroženju zraka v prostoru, kar lahko pomaga pri odvajanju toplega zraka in izboljšanju prezračevanja. Če želite ob tem hkrati nadzorovati še temperaturo in vlažnost v prostoru, izberite klime.
 • Klimatske naprave imajo običajno filtre, ki lahko ujamejo prah, cvetni prah in druge alergene. Zato izboljšujejo kakovost zraka v prostoru. Ventilatorji te funkcije običajno nimajo, imamo pa zaradi nenehnega kroženja zraka občutek, da je ta bolj svež.
 • Ventilatorji niso le funkcionalni, ampak tudi estetsko privlačni. Z njihovimi sodobnimi dizajni, raznolikimi barvami in inovativnimi oblikami predstavljajo pravo dekorativno popestritev prostora. Tako boste vi in vaši gostje deležni ne le prijetnega zraka, temveč všečnega stilskega dodatka.
 • Če iščete napravo za ogrevanje in prezračevanje, je najboljša izbira med klimami inverterska klimatska naprava, s katero lahko prostor ogrevate in hladite. Današnji ventilatorji so namreč primerni le za hlajenje prostora.

 

Kateri ventilator je najboljši

 

Ventilatorji se uvščajo med najbolj priljubljene nakupe iz kategorije naprav za ogrevanje in hlajenje. Kadar kupujemo ventilator, se običajno odločamo med stoječimi ali namiznimi variantami.

 

Stoječi ventilator ima običajno nastavljivo višino in nagib ter močnejši pretok zraka, zato je bolj primerna izbira za hlajenje večjih prostorov.

 

Določeni stoječi ventilatorji imajo dodatne funkcije, kot je denimo ambientalna osvetlitev, zato jih pogosto uporabimo tudi kot interierni dodatek. Sodobnejše ventilatorje lahko upravljamo s pomočjo daljinskega upravljalnika, kar jih naredi še bolj uporabniku prijazne. Mednje sodijo tudi določeni modeli ventilatorjev Neo Tools, ki jih odlikujejo čiste linije in industrijski videz.

 

Namizni ventilator je manjši in bolj priročen za usmerjanje hladnega zraka na določeno območje, kot so delovne mize, kuhinjske pulte ali postelje. Zaradi svoje majhnosti in lahkega dizajna so namizni ventilatorji bolj mobilni, zato jih lažje prenašamo iz prostora v prostor. Dobra izbira so denimo za domače pisarne, kjer računalnik in monitorji dodatno segrevajo zrak v prostoru. S pravo ohladitvijo (denimo z namiznimi ventilatorji Alpina) lahko poskrbite za prijetnejše delo. Veste, kaj pravijo: svež zrak, sveže ideje

 

Plastične namizne ventilatorje v beli ali črni barvi poznamo prav vsi, v naši ponudbi pa poleg omenjenih preverjenih klasikov najdete tudi kovinske modele, ki so bolj minimalističnega dizajna.

Posebne vrste ventilatorjev

 

Zaradi specifike prostora se kopalniški ventilatorji uvrščajo med posebne vrste ventilatorjev. Ventilator za kopalnico je zasnovan tako, da je primeren za uporabo v vlažnih in mokrih prostorih. Običajno ga montiramo na steno, njegovo delovanje pa je nastavljeno tako, da deluje tudi kakšno minuto po tem, ko ga ugasnemo, in tako poskrbi za optimalno prezračevanje.

 

Prav tako se v ločeno kategorijo uvršča stropni ventilator. Čeprav mnogi s tem pojmom poimenujejo klasični stropni ventilator z lučjo, v naši ponudbi najdete tudi rešetke priznane blagovne znamke Marley, s katerimi lahko posodobite vaš ventilacijski sistem in poskrbite za njegovo učinkovitost.

 

FAQ

 

 1. Kdaj je ventilator boljša izbira kot klimatska naprava?

 

Če želite ohladiti manjše prostore, prihraniti kak evro na stroških električne energije, iščete estetski dodatek za vaš dom ali pa vas rada boli glava kadar ste v bližini klime, smo skoraj prepričani, da boste z izbiro ventilatorja bolj zadovoljni kot z izbiro klimatske naprave. Ljubiteljem takojšnjega ohlajanja in ekstra svežega zraka v prostorih, pa bi prej priporočili klimatsko napravo.

 

 1. Kakšne vrste ventilatorjev poznamo?

 

V osnovi delimo ventilatorje na kopalniške,  stropne, stenske, namizne in stoječe. Njihova funkcija se skriva že v imenu: kopalniške ventilatorje namestimo v kopalnice, stropne na strop, stenske na steno. Z namiznimi popestrimo kak kos pohištva, denimo omarico v dnevni sobi ali obposteljni predal, s sodobnimi modeli stoječih ventilatorjev pa poskrbimo za industrijski pridih v prostoru.

 

 1. Ali lahko z ventilatorjem tudi segrevamo prostore?

 

Ventilator deluje na principu kroženja zraka, tako da trenutno omogoča le hlajenje prostorov. Ampak kdo ve, kaj bodo prinesla prihodnja leta.

 

 1. Kateri so najbolj prodajani ventilatorji?

 

Industrija prezračevanja beleži dolgoletno tradicijo, v kateri prednjačijo stari mački (uveljavljene blagovne znamke multinacionalk), v zadnjih letih pa jim konkurirajo tudi manjša podjetja. Glede modelov se kupci pogosto odločijo kar za klasične, plastične namizne ventilatorje, ki jih po zaključku sezone hlajenja pospravijo v shrambo. Tisti, ki želijo z ventilatorji ustvariti dodatni efekt v prostorih, pa izberejo vizualno dodelane modele.

 

 1. Kakšna je optimalna oddaljenost osebe od ventilatorja?

 

Na slednje vprašanje pravzaprav ni enotnega odgovora. Nekaterim ustreza pihanje “na blizu”, drugim pa subtilni piš, ki ga prinaša ventilator z druge strani sobe. Pomembno je le, da vas ob uporabi ventilatorja ne boli glava ali mišice.

 

Pokaži manj
Prikaži kot Mreža Seznam

23 elementov

na stran
Nastavi padajočo smer
 1. Ventilator fi 23cm bel 20W Alpina Ed.
  19,39 EUR / KOS
 2. Ventilator fi 30cm bel 38W Alpina Ed.
  25,49 EUR / KOS
 3. Ventilator kovinski fi 30cm nastavljiv kot 130° 55w VE-5933 TRISTAR
  51,99 EUR / KOS
  ali od 18.83 EUR / mesec
 4. Ventilator samostoječi fi 45 cm, 50 W, krom, Kop.
  65,29 EUR / KOS
  ali od 11.90 EUR / mesec
 5. Ventilator samostoječi lesene nogice 80W, fi 40, 140 cm Koopman
  131,09 EUR / KOS
  ali od 12.26 EUR / mesec
 6. Ventilator samostoječi NEO, fi 45 cm, 100W, črn, Top.
  83,19 EUR / KOS
  ali od 15.19 EUR / mesec
 7. Ventilator samostoječi, fi 40cm, metal, Tristar
  62,69 EUR / KOS
  ali od 11.53 EUR / mesec
 8. Ventilator stolpni 45 W, 100cm, Koopman
  62,19 EUR / KOS
  ali od 11.35 EUR / mesec
 9. Ventilator samostoječi fi 40cm bel 50W VE-5893 od 103-120cm Tristar
  31,19 EUR / KOS
  Ni na zalogi
 10. Ventilator samostoječi fi 41cm, 45 W, črn, Koopman
  30,09 EUR / KOS
  Ni na zalogi
 11. Ventilator samostoječi z daljinskim upravljanjem fi 40 cm beli, 40 W, Alpina
  36,69 EUR / KOS
  Ni na zalogi
Prikaži kot Mreža Seznam

23 elementov

na stran
Nastavi padajočo smer