VENTILATORJI - KOPALNIŠKI

Spet zarošeno ogledalo? Če tudi vi zjutraj štejete dragocene minute, vas bo razveselila novica, da lahko z zmogljivim kopalniškim ventilatorjem poskrbite, da se vaše ogledalo ne bo zarosilo. Posledično se boste lahko britja ali ličenja lotili takoj p...
Pokaži več

Spet zarošeno ogledalo? Če tudi vi zjutraj štejete dragocene minute, vas bo razveselila novica, da lahko z zmogljivim kopalniškim ventilatorjem poskrbite, da se vaše ogledalo ne bo zarosilo. Posledično se boste lahko britja ali ličenja lotili takoj po tuširanju in se uredili hitreje.

Dober ventilator za kopalnico

 

Včasih so veljali za glasne, ropotajoče naprave, danes pa je njihovo delovanje skoraj neslišno. Kopalniški ventilator se od klasičnega ventilatorja običajno razlikuje po dizajnu, ohišju, zmogljivosti in varnosti za uporabo v mokrih prostorih. Njegova naloga namreč ni samo “mešanje” zraka, temveč odstranjevanje vlage in vonjav iz kopalnice. Ventilatorji z vgrajenim filtrom, ki lahko zadrži prah in druge delce, pa so sploh priljubljena izbira med tistimi, ki opremljajo kopalnico in so preučili vse detajle, vezane na njeno ogrevanje in prezračevanje.

 

5 pravil za izbiro ventilatorja za kopalnico:

 • Velikost in prostornina kopalnice: Izberite ventilator, ki je primeren za velikost vaše kopalnice. Večja kopalnica bo potrebovala močnejši ventilator.
 • Učinkovitost odstranjevanja vlage: Ena izmed smernic, ki jo lahko upoštevate je, da naj bi kopalniški ventilator izmenjal zrak v kopalnici približno 10-krat na uro. Za kopalnice velikosti 20 kvadratnih metrov bi bil torej primeren ventilator z zmogljivostjo odstranjevanja vlage okoli 200 kubikov na uro (m³/h).
 • Glasnost delovanja: Če vam veliko pomeni tiho delovanje ventilatorja, izberite takšne z glasnostjo do približno 40 dB.
 • Enostavnost namestitve in vzdrževanja: Če kopalnico prenavljate sami, je pomembno da izberete ventilator, ki je enostaven za namestitev in ki ima dostopne nadomestne dele, ki jih lahko kupite tudi kot fizična oseba..
 • Kakovost in zanesljivost proizvajalca: V Inposu prisegamo le naventilatorje priznanih proizvajalcev, kot sta denimo Dospel ali Marley. Prvoomenjena, poljska znamka ventilatorjev bo letos praznovala 49. obletnico poslovanja, ameriški gigant Marley pa je znan po svojih inovacijah in visokotehnoloških izdelkih. Obe znamki sta preverjeno dobra izbira, v kar se lahko prepričate tudi po specifikacijah njihovih izdelkov.

 

Kam in kdaj namestiti kopalniški ventilator

 

Tako kot je za optimalno prezračevanje prostorov  pomembno, kam namestimo klimatsko napravo, ni za lase privlečena niti premišljena montaža kopalniškega ventilatorja. Čeprav ga običajno najdemo v najbolj oddaljenem in skritem kopalniškem kotu pri stropu, je optimalno da ta prezračevalni element namestimo v bližino osrednjega dela kopalnice.

 

Kaj pa, če imate kopalnico z oknom? Tudi v tem primeru potrebujete ventilator. Gre za enega največjih mitov, vezanih na ventilator za kopalnico. Odpiranje oken zagotovi nekaj naravnega prezračevanja,kljub temu pa je uporaba kopalniškega ventilatorja v večini primerov bolj učinkovita pri odstranjevanju vlage in vonjav, še posebej v zimskih mesecih ali ob slabem vremenu.

 

Če imate v vašem domovanju vgrajen sistem rekuperacije zraka s kanalskim vpihovanjem, morda ne boste potrebovali dodatnega ventilatorja za prezračevanje kopalnice, saj lahko ta sistem zagotovi dovod svežega zraka v celotno stanovanje ali hišo, vključno s kopalnico. Če je vlažnost v kopalnici res visoka, vseeno poskrbite za dodatno prezračevanje z ventilatorjem. Podobno kombinacijo lahko pogosto opazite v hotelih.

 

Pred nakupom kopalniškega ventilatorja preverite še…

 

Še eden izmed mitov s področja prezračevanja s kopalniškimi ventilatorji je, da so ti izjemno energetsko neučinkoviti. V splošnem velja, da je tipična nizka poraba energije za kopalniške ventilatorje med 0,1 A in 0,5 A, moramo pa pri presoji upoštevati še zmogljivost ventilatorja. Tako je lahko tudi ventilator z višjo porabo relativno energetsko učinkovit. 

 

Je že dolgo minilo odkar ste opazili porumenel ventilator za kopalnico? Pahljače ventilatorjev so velikokrat bele barve, ki se sčasoma spremeni v rumenkaste odtenke. Sodobni ventilatorji imajo zato UV premaz, ki poskrbi za ohranjanje prvotne barve.

 

Ventilator za prezračevanje kopalnice mora biti odporen na brizganje vode iz različnih smeri in tudi pred njenim posrednim dotikom (to zagotovimo s preverbo izolacijskega razreda ventilatorja). Takšni z izolacijskim razredom II so dvojno izolirani, kar pomeni, da so zasnovani tako, da ne potrebujejo ozemljitve za zaščito pred električnim udarom.

 

 

FAQ

 

 1. Zakaj se uporablja ventilator za kopalnico?

 

Čeprav se na prvi pogled zdi, da je odgovor na to vprašanje enostaven (za prezračevanje kopalnice, kakopak!), je lahko vloga kopalniških ventilatorjev večplastna: skrbijo za svež zrak v kopalnici, odvajajo vlago in neprijetne vonjave iz kopalnice, vplivajo na zmanjšano možnost nastanka plesni… Glasnejši modeli pa poskrbijo še za nekoliko dodatne zasebnosti.

 

 1. Kam vgraditi kopalniški ventilator?

 

Če upoštevamo osnove kroženja zraka, lahko kaj kmalu zaključimo, da bo kopalniški ventilator najbolj učinkovit, če bo montiran ob najvišji sredinski točki prostora.

 

 1. Zakaj klasični ventilatorji niso primerni za uporabo v kopalnicah?

 

Ventilator za kopalnico odlikuje posebna izolacija, ki poskrbi za njegovo odpornost na vlago ter direktne ali indirektne morebitne vodne curke. Ostali ventilatorji običajno nimajo tovrstne dodatne zaščite.

 

 1. Ali za prezračevanje kopalnice zadošča okno?

 

Kopalnica je prostor, kjer je stopnja vlage visoka in klasično prezračevanje z odpiranjem okna pogosto ne naredi takojšnjega učinka. Slednje lahko privede do višjih temperaturnih in toplotnih izgub. Zato se priporoča, da v kopalnico namestite ventilator, četudi je v njej predvideno okno.

 

 1. Bel kopalniški ventilator – da ali ne?

 

Če glede na predvideno zasnovo kopalnice vanjo “najbolj paše” bel ventilator, se seveda odločite zanj. Pomembno je le, da izberete takšnega z UV premazom, saj bo ostal bele barve  kljub svoji starosti.

Pokaži manj
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-24 od 42

Page
na stran
Nastavi padajočo smer
 1. REŠETKA VENTILACIJSKA AVTOMATSKA LOPUTA FI 125 183X183
  51,99 EUR / KOS
  ali od 18.83 EUR / mesec
 2. REŠETKA VENTILACIJSKA FD 20X20 BELA
  12,19 EUR / KOS
 3. VENTILATOR MC 125VN C21
  119,59 EUR / KOS
  ali od 11.23 EUR / mesec
 4. VENTILATOR MC 100E C10
  76,79 EUR / KOS
  ali od 14.10 EUR / mesec
 5. VENTILATOR MC 100E P10 Premium Marley
  132,59 EUR / KOS
  ali od 12.45 EUR / mesec
 6. VENTILATOR MC 100VFN C12
  132,59 EUR / KOS
  ali od 12.45 EUR / mesec
 7. VENTILATOR MC 100VN C11
  112,19 EUR / KOS
  ali od 10.48 EUR / mesec
 8. VENTILATOR MP 100S P11
  244,79 EUR / KOS
  ali od 11.98 EUR / mesec
 9. VENTILATOR PLAY Satin 100 S
  20,39 EUR / KOS
Prikaži kot Mreža Seznam

Elementi 1-24 od 42

Page
na stran
Nastavi padajočo smer