KLIMATSKE NAPRAVE

Nekateri so za vroče, nekateri pa za …klime. V Inposu vemo, kako izbrati pravo klimatsko napravo in kako njeno delovanje maksimalno izkoristiti z minimalnimi stroški.   Stroškovno učinkovita izbira klimatske naprave   Naj se malo pošalimo: kadar ...
Pokaži več

Nekateri so za vroče, nekateri pa za …klime. V Inposu vemo, kako izbrati pravo klimatsko napravo in kako njeno delovanje maksimalno izkoristiti z minimalnimi stroški.

 

Stroškovno učinkovita izbira klimatske naprave

 

Naj se malo pošalimo: kadar izbirate izdelke iz našega elektro programa, kamor uvrščamo tudi  klimatske naprave, štejejo mere, a največ je, seveda, v tehniki.

 • Če boste klimo uporabljali le v enem prostoru (denimo v dnevni sobi ali stanovanju), bo zadostovala ena zunanja in ena notranja naprava. Prav tako bo za prijetno temperaturno uravnavo poskrbela tudi prenosna klimatska naprava.
 • Za prostore z dobrimi 50 kvadrati površine priporočamo 3,5 kW klimatske naprave. Če je kvadratura večja, izberite klimatsko napravo moči 5 kW.
 • Kadar želite ohladiti ali segreti več prostorov v hiši, izberite eno zunanjo napravo in več notranjih. Prav tako lahko namestite več zunanjih naprav, če vam to dopušča arhitektura vaše hiše.

 

Če so včasih klimatske naprave veljale za stroškovno neučinkovito izbiro, danes razbijajo tabuje o svoji “zapravljivosti”. Pomembno je le, da preverite energetsko oznako naprave – naprava z boljšo oceno bo bolj energijsko učinkovita. Tako inverterske klime (klimatske naprave, ki so primerne tudi za ogrevanje) priporočamo zlasti na Obali, saj so tam zime milejše in bo njihovo delovanje posledično povzročalo manj stroškov.

 

Pomemben vidik pri izbiri klimatske naprav so tudi njene dodatne funkcije. Daljinski upravljalnik je običajno del standardne ponudbe, saj so klimatske naprave zaradi optimalnega kroženja zraka običajno montirane bližje stropu kot tlem. Nekoliko naprednejša funkcija pa je denimo časovnik, ki omogoča, da delovanje klimatske naprave prilagodite uri v dnevu. Tako se lahko požene tik preden se vrnete iz službe, kar pomeni, da vas bo pričakalo prijetno ohlajeno stanovanje brez večurnega delovanja.

 

Prenosne klime

 

Če živite v najemniškem stanovanju ali hiši, kjer ne morete izvajati trajnih sprememb, je prenosna klima dobra izbira, saj jo lahko enostavno premikate in uporabljate v različnih prostorih. Mnogi jo uporabljajo tudi za dodatno hlajenje v prostorih, kjer centralni klimatski sistem morda ni dovolj učinkovit ali pa ga sploh ni.

 

Prenosna klima je primerna za hlajenje majhnih sob, pisarn, spalnic ali manjših kuhinj. Prav tako jo lahko uporabite kot začasno rešitev, medtem ko čakate na popravilo ali nadgradnjo obstoječega klimatskega sistema.

 

Prenosna klima za svoje delovanje potrebuje cev za odvajanje toplega zraka in odvečne vlage iz prostora. Nekateri modeli prenosnih klim nimajo trde cevi temveč gibljivo, kar pomeni da je njeno nameščanje enostavnejše in da jo je lažje tudi odstraniti.

 

Prenosna klima brez cevi je vsaka naprava, ki zrak ohlaja podobno kot ventilatorji ali kopalniški ventilatorji. Zaradi manjše zmogljivosti s “pravimi” klimatskimi napravami pravzaprav niti ni primerljiva.

 

Pomembna vrsta prenosnih klim so tudi mini klimatske naprave. Mini klimatska naprava je dobra rešitev za trenutno ohlajanje prostorov, saj deluje na principu ledu ali hladne vode. Njene dimenzije so običajno majhne, kar pomeni da jo lahko postavimo na omaro ali pa kar na mizico.

 

Kadar izbirate prenosno klimo, je pomembno da se v vašem nakupovalnem vozičku znajde primerek tišjih modelov, saj načeloma veljajo za relativno glasne. Med tišje prenosne klime uvrščamo tudi tiste znamke NEO TOOLS, ki so med najtišjimi na tržišču, odlikuje pa jih tudi energijska učinkovitost razreda A.

 

Kako vzdrževati kupljeno klimatsko napravo

 

Po nakupu klimatske naprave je pomembno, da redno čistite njen zračni filter. Čeprav se večina čiščenja loti le pred začetkom sezone hlajenja, je klimatsko napravo v obdobju delovanja dobro očistiti vsak mesec, pogosteje pa če živite v območju z visoko stopnjo onesnaženosti zraka oziroma če je kdo izmed vaših družinskih članov asmatik. 

 

Čiščenje klime je torej pomembno za ohranjanje njene učinkovitosti, hkrati pa zagotavlja tudi dobro kakovost zraka in preprečevanje širjenja alergenov ter mikroorganizmov. Kako pravilno čistiti klimo? S pomočjo spodnjih nasvetov:

 • Preden začnete s čiščenjem, izključite klimatsko napravo in električno napajanje.
 • Odstranite in očistite zračni filter s toplo milnico. Preden ga znova namestite, je nujno da ga dobro sperete in posušite. Filter se lahko pri določenih klimatskih napravah tudi zamenja.
 • Uporabite mehko krtačo ali sesalnik s šobo, da odstranite prah in umazanijo s površine lamel in kondenzatorja.
 • Preverite, da cev ni zamašena in omogočite nemoten izpust zraka.
 • Za dodatno čiščenje lahko uporabite posebne dezinfekcijske izdelke za klimatske naprave.
 • V posebnih primerih lahko za čiščenje pooblastite tudi specializirane čistilne servise.

 

 

FAQ

 

 1. Kako delujejo klimatske naprave?

 

To kompleksno razlago bomo res poenostavili. Klima je sestavljena iz zunanje in notranje enote. Topel zrak prehaja v zunanjo enoto in se tako izloči iz prostora. Glavni “krivec” za ohlajanje prostora pa je hladilna tekočina, ki s pomočjo uparjalnika na notranji enoti preide v plinasto agregatno stanje, hladilna rebra kondenzatorja pa poskrbijo, da zrak zakroži.

 

 1. Kdaj kupiti prenosno klimo?

 

Glavna prednost prenosnih klim je seveda možnost premikanja klimatske enote iz enega prostora v drugi, brez poseganja v prostorsko zasnovo ali kakršnih koli gradbenih del. Priporočamo jo zlasti najemnikom, občasnim dopustnikom in za dodatno hlajenje v prostorih. Pogosto jo namestimo tudi takrat, ko ni možnosti za vgradnjo klasične klimatske naprave.

 

 1. So klime velik porabnik energije?

 

Vsaka naprava je lahko velik porabnik energije, če ima slab energetski razred, in enako velja tudi za klimatske naprave. Sodobni modeli so fokusirani zlasti na energetsko učinkovitost, zato med klimami zelo pogosto najdemo takšne najboljših energetskih razredov. Brez skrbi, tudi po zmernih cenah.

 

 1. Kako pogosto je treba čistiti klimo?

 

Kadar je klima pogosto v uporabi (denimo poleti, ko s klimo hladite prostore, ali pa pozimi, kadar prevzame funkcijo ogrevalnega elementa), je dobro, da jo očistite vsak mesec. Če ste asmatik, se priporoča še pogostejše čiščenje, saj le tako poskrbimo za svež in zdrav zrak v prostoru.

 

 1. Katere klime so tihe?

 

Načeloma velja, da se klimatske naprave, ki delujejo znotraj razpona med 20 in 30 dB, štejejo med tišje klimatske naprave.

Pokaži manj
Prikaži kot Mreža Seznam

23 elementov

na stran
Nastavi padajočo smer
 1. SET KLIMA REA 35 KC IN + OUT, Gorenje (3,4 Kw/3,9 Kw ER: A+)
  389,99 EUR / KPL
  ali od 10.38 EUR / mesec
 2. SET KLIMA SINCLAIR KEYON SIH/SOH-09BIK bela barva (2,5 Kw/2,8 Kw ER: A+)
  469,99 EUR / KPL
  ali od 12.51 EUR / mesec
 3. Klimatska naprava HISENSE Expert Smart CF35YR1FG/CF35YR1FW
  449,99 EUR / KPL
  ali od 11.98 EUR / mesec
 4. SET KLIMA SINCLAIR KEYON SIH/SOH-12BIK bela barva (3,2 Kw/3,5 Kw ER: A+)
  469,99 EUR / KPL
  ali od 12.51 EUR / mesec
 5. Hladilnik zraka, 80 W Koopman, vlažilnik in čistilnik zraka
  68,19 EUR / KOS
  ali od 12.45 EUR / mesec
 6. Klimatska naprava - hladilna prenosna,1500 W z daljincem bela, Koop.
  298,99 EUR / KOS
  ali od 10.17 EUR / mesec
 7. KONZOLA ZA KLIMO MS-117 ( 465 MM)
  27,69 EUR / GRT
 8. KONZOLA ZA KLIMO MS-406 ( 700 MM)
  87,09 EUR / GRT
  ali od 15.93 EUR / mesec
 9. NOTRANJA STENSKA ENOTA KAYSUN KLIMA KAY-26 DR9 ,Prodigy 2,64 Kw//2,93 Kw
  -15%
  NOTRANJA STENSKA ENOTA KAYSUN KLIMA KAY-26 DR9 ,Prodigy 2,64 Kw//2,93 Kw
  Akcija 129,38 EUR / KOS Redna cena 152,21 EUR / KOS
  ali od 12.07 EUR / mesec
 10. NOTRANJA STENSKA ENOTA KLIMA MITSUBISHI El. MSZ-HR35VFK IR +WI-FI
  345,00 EUR / KOS
  ali od 11.74 EUR / mesec
 11. VIVAX prenosna klimatska naprava ACP-12PT35AEFs R290 za hlajenje
  459,99 EUR / KOS
  ali od 12.25 EUR / mesec
 12. ZUNANJA ENOTA KAYSUN PRODIGY KLIMA KAE-26DR9  2,64 Kw / 2,93 Kw
  -15%
  ZUNANJA ENOTA KAYSUN PRODIGY KLIMA KAE-26DR9 2,64 Kw / 2,93 Kw
  Akcija 310,15 EUR / KOS Redna cena 364,88 EUR / KOS
  ali od 10.55 EUR / mesec
 13. Klimatska naprava prenosna, 3,52 kW, Top.
  407,99 EUR / KOS
  ali od 10.86 EUR / mesec
  Ni na zalogi
 14. Prenosna klimatska naprava Haier AM12AA1GAA mobilna 3,5 kW/3,2 kW, R290 hlajenje/gretje
  429,99 EUR / KOS
  ali od 11.45 EUR / mesec
  Ni na zalogi
 15. SET KLIMA SINCLAIR Marvin SIH-12BIM+SOH-12BIM notranja enota ean: + zunanja enota ean:
  569,00 EUR / KPL
  ali od 15.15 EUR / mesec
  Ni na zalogi
Prikaži kot Mreža Seznam

23 elementov

na stran
Nastavi padajočo smer